Summering av veckan

På fredagen var det ganska trögt fiske men ett par fina torskar kom upp på 18 kg och 15 kg. Lördagen bjöd på mycket fint väder med solsken och helt stilla hav och vi körde ut på en lite längre tur. Det kom upp några fiskar över 10 kg men annars var detta den trögaste dagen. Vi njöt dock av det fina vädret och närmare kvällen fick Per Andersen på en hyfsad torsk (trodde vi) på uppskattningsvis 10-15 kg. ”Torsken” högg på 120m djup på ett ställe som heter Reis och var nästan uppe till ytan när ”torsken” löpte amok i en enda lång rusning till botten igen. Detta var givetvis ingen torsk och vi förberedde kveitegaffen. Per såg mer chockad än glad ut när fisken rusade ner till botten. Efter en ny drillning kom kveiten som vägde 22,4 kg upp till ytan och kveitegaffen sattes i fisken och lyftes ombord. Då utbrister Per i ”vilken j-a spätta!” och vi andra utbrister i skratt. Detta ställe skall det läggas lite mer tid på det ser mycket intressant ut för hälleflundra. Det sticker ut som en ”tunga” på sjökortet där det går upp till 53 m djup med branta kanter runt om till över 400 m djup. Yrkesfiskarna själva säger att det är ett mycket bra ställe för stor hälleflundra. På söndagen inledde vi med ett mycket bra torskfiske på Breigrunn 2 nm utanför hamnen. På 1 timmas fiske i vår båt fick vi 10-12 torskar över 10 kg med en största på 19,35 kg fångad av reportern Håkan Steen från tidningen Land. Efter den timmen var det helt dött. Det började också blåsa en stark nordostan i det annars fina vädret och alla båtarna gick ner mot fågelberget i utkanten på Breiviksfjorden. Här låg havet som en spegel och overaller och tröjor åkte av. Här fiskade vi resten av lördagen och även på söndagen då den envisa nordostan fortsatte att blåsa. Vi fångade mycket katt här mellan 2-4,5 kg och även närmare 10 hälleflundror av mindre modell. Den största här vägde 4,65 kg och fångades av Stefan Holm. Här kom också upp ett par fina torskar varav den största vägde 17,8 kg och den fångades av Johan Rydin. Totalt sett under veckan var det en ganska blåsig vecka som gjorde att vi var begränsade till vissa fiskeplatser och det var även inte lika stora mängder med sej här som annars finns här i enorma mängder. Då gjorde detta att torsken var svår att finna och när man väl hittade någon så var det under en mycket kort period som man kunde få några större torskar. Våren har varit extremt kall häruppe och maj månad var den regnigaste på 100 år! Värmen ser iallafall ut att komma med besked nu och med den kommer sejen. Fisket blev därför lite ojämnt mellan olika personer då det gällde att ha turen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Totalt fångades ett femtiotal torskar över 10 kg på 16 personer och ett tiotal hälleflundror samt en hel del havskatt, lubbar, koljor, sej, långa, kungsfisk samt en sandskädda. Största torsken vägde 19,35 kg och största hälleflundran 22,4 kg. Det som satte sig i minnet mest var den dramatiska kamp som Pauli Kujala fick uppleva i 2 timmar. Efter att ha sett den andra flundran på 22,4 kg i vattnet var vi överens i vår båt att den andra flundran måste ha varit minst 4ggr så stor. Kanske vägde den över 100 kg? Och vi var bara centimeter ifrån att sätta gaffen i den…….

Jimmy