Cordes festival vecka i Havöysund

Då har vi precis avslutat en mycket trevlig vecka här uppe i Havöysund där våran Holländska samarbetspartner fyllt vår camp med gäster från Holland och Belgien samt att en trevlig grupp från Polen också gästat oss. Veckan har bjudit på ett varierande väder där inledningen av veckan var riktigt blåsig. Hårt regn och tuffa vind förhållanden fick vi kriga i under fredagen och lördagen, närområdet bjuder på ett trevligt fiske här strax utanför hamnen men under såpass tuffa väder förhållanden så är det riktigt svårt att lyckas med något extra ordinärt, dock så kom det upp en del flundror mellan båtarna under dessa dagarna, toppfiskarna låg på runt 125cm men varje fisk var extremt uppskattad under de tuffa förutsättningarna. Under en av mina guidningar på lördagen så ville grabbarna i båten försöka harva upp lite torsk då dom hade tröttnat på att nöta flundra, jag började söka av lite djup hålor här på östra sidan och under en drift ner för en 50-70 meters brant mellan alla små torskarna så small det på ordentligt på en av pilkarna och vi insåg snabbt att vi hade gått i en flundra. En riktigt stökig fight blev det på det 70 meter djupa vattnet men tilslut kunde vi landa en fin fludra på 126cm. Detta var ju helt fantastiskt och grabbarna i båten kände en otrolig lycka, vi fortsatte sedan fisket i samma håla och strax där efter på samma pilk så small det på tungt åter igen och en en gång så började rullen skrika. Skratten i båten blev nu bara ennu högra då grabbarna tyckte det var helt abbsurt att vi gått i ennu en flundra men ja den gul oranga pilken gjorde jobbet och upp kom en till fin flundra på 117 centimeter.

Söndagen skulle bjuda på betydligt trevligare vind förhållanden och vi skulle nu ha möjligheten att kunna röra oss lite mer fritt i området, tung sjö låg kvar under morgonen men vi tog oss ner till trevliga fiske platser. På vägen dit stanna vi för betesfiske och när en av båtarna veva upp häcklan följde en riktigt stor flundra efter upp till ytan, då skynda sig en i båten med att skicka ner en pilk framför näsan på fisken och fisken slukade pilken utan att tveka, det blev dock en kort varig fight men grabbar tippar fisken iallafall var över 170 centimeter. Jag som rattade 2 mycket trevliga gäster i båt 5 låg och nötte av ett fint grund flak, vi var på PB jakt åt grabbarna och allt över 117cm skulle vara PB och en lyckad dag. Det tog inte mer än en drift innan jag la upp oss på en fin spets och det klev på en flundra åt Jan, han lät fisken simma iväg och sluka sejen innan han veva fast cirkel kroken och äntligen stod han med ett kraftigt böjt spö och en fin fisk som bjöd upp till fight. Fisken mätte fina 125 centimeter och Jan var riktigt glad över den fina fisken och ett nytt PB. Andreas hade dratt med två båtar till en riktig favorit kant som på det rådande tidvattnet brukar vara riktigt bara, det tog heller inte lång stund innan båten bredvid dunkade upp en riktig kalas flundra på fina 143 centimeter.

Ett antal båtar körde lite gött torsk fiske under veckan vid ett flertal tillfällen, fisket var fortsatt bra där ute och mycket torsk runt 10 kilo blev fångat. roligt nog så har det fortsatt att komma lite andra roliga arter där ute som ett gäng mindre långor och fina havskatter, även en hel del fina koljor kliver på under torsk fisket vilket är mycket trevligt då det är en riktig favorit fisk på tallriken. En annan bonus fisk som blev fångad var en riktig kanon fin rödspätta på hela 60 centimeter som valde att bita på en av jiggarna. Under måndagens fiske så var grabbarna i båt 5 på hugget och dom hittade en riktigt fin kant som höll mycke flundra, drift efter drift så hade dom flertalet kontakter och tillslut så smaskade dom i en större fisk på hela 146 centimeter! Annars var det grunda fisket i vikarna riktigt hett och vi hade framförallt en vik som bjöd på kanon action varje gång, dock inga stora fiskar inne men samtliga tyckte det var fantastiskt kul med lite action framförallt på spinnfisket som många tycker är kanon kul. Under tisdagen så tog Andreas med sig tre båtar som ville rikta sitt fiske på stor fiske till ett riktigt kanon ställe, potentialen i det området är helt otrolig och spänningen var brutal. Båt 3 hade en vald kant dom trodde stenhårt på och nötte ner den ordentligt, dom lyckades där dra 2 stycken flundror upp till 129 centimeter följt av ett flertal missade kontakteter. Andreas låg och driftade av en riktigt spännande håla när det rev iväg i hans rulle och när han krokade fisken så fullkommligt sprutade det ut lina, fighten blev otroligt hettsig i den 4-5 knop hårda strömmen och tillslut landade dom en riktigt fin flundra på 165 centimeter.

Nu laddar vi om för en ny vecka som och ser ut att bjuda på riktigt friska vindar inledningsvis, Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

V