En riktigt blåsiga vecka här på Lofoten

Att den här tiden på året brukar ha ett väldigt skiftande väder med kraftig vind ena dagen och solsken och lugn hav andra dagen är något vi är vana med. Denna veckan har vi i stort sätt haft kuling eller storm under hela veckan med endast 2 dagar med möjlighet till att fiska skrei.

I måndags var första dagen som vinden gick ned till 9-5 m/s och vi kunde äntligen åka ut på sydsidan i jakten på skreien. Väl ute på havet möttes vi av stora vågor men som avtog allt mer och mer under dagen. Vi lyckades ganska snabbt finna ett större stim men som visade sig vara ett stim av kolja. Någon torsk fångades även här, men strax efter anropar båt 10 med Kapten Svicke i båten att dom lyckats hitta ett riktigt fint stim av skrei och landat flera fina på kort stund. Vi tillkallade de övriga båtarna och åkt dit i samlad trupp. Väl framme så kunde vi finna lite sporadiskt med fisk i området och det landades en del fisk på de övriga båtarna men ganska kort efter så var även detta stim borta.

Vi spred ut båtarna igen och som tidigare i år så var det väldigt svårt att hitta de här riktigt stora stimmen av skrei. Vi höll kontakten med båtarna under dagen men det fångades mest lite då och då fördelat på resten utav dagen. De som fiskade bäst var de som aktivt sökte efter fisken och som var snabbt ned för att pricka de små stimmen man fann. Lådorna fylldes med fin skreitorsk även om det var svårfiskat även denna dag.

Sista dagen på havet så hade det blåsigt upp igen men det gick fortfarande att komma ut på havet och Calle som styrde guidebåten denna dag berättar att det var riktigt svårt att finna fisken till en början, men strax innan det skulle åka tillbaka så fann dom ett riktigt stort stim av skrei där samtliga gäster krokade på skrei i fin storlek och hade non-stop race i cirka en halvtimme. Calle ropade även till sig de övriga båtarna där några hann ta del av detta häftiga fiske. Det är normalt sätt så här det brukar vara under skreifisket. De flesta låg på runt 8-10 kg med topp på ca 13 kg. Vi hörde också om någon 20+ som landades denna dag samt årets första ”kaffe-torsk” dvs en över 30kg från några andra sportfiskare i området. Kanske är skreien på gång in nu i större stim, det är i all fall det vi hoppas på. Enligt rapporter har stora stim av skrei stannat längre ut till havs där stora koncentrationer utav sill har påträffats. Så nu hoppas vi bara att dessa stim rör sig närmare kusten så vi kan få ta del av det fantastiska fiske som skreifisket brukar vara. Några utav våra gäster fick också besök utav en flock späckhuggare, ett trevligt inslag på fiskeresan och en fin avslutning på veckan.

Trots ovanligt tufft väder så åker de flesta hem med fin skrei i lådan och längtan efter att komma tillbaka och få en revansch på skreifisket igen.
Tack för denna blåsiga vecka, nu laddar vi för en ny vecka med nya taggade gäster!

//Johan & Calle