Herligt flundrefiske i Havøysund!

Endelig har været vist seg fra sin gode side igjen. Vi har virkelig innledet den nye uken med kanonvær! Med kanonvær kommer jo såklart et helt grymt fiske. For allerede på fredag var været helt upåklagelig for oss som dro sørover for et fint mengdifske på flundre. Det var nærmest t-shirt-vær i noen perioder, med sol og null vind.

På fredag dro vi et helt gjeng grytidlig sørover for å innlede med et mengdfiske etter flundre. I guidebåten hadde vi en virkelig fin dag med flere fine flundrer i båten. Stockholmsgjenget i båten gjorde sin første reise til Norge for fiske, og spøbøy ble det. Jyri var først til å kjenne på flundrenes utrolige styrke. Selvom det ikke var en gigant, var det en forsmak på hva de kunne ha i vente. En liten flundre på rundt 75 cm fikk svømme tilbake. Det kom et gjeng mindre flundror på både spinn og betesfisk, som alle fikk svømme tilbake. Vi gjorde en siste drift på dette stedet, og da kunne Jyri nok en gang få en fin flundre. Denne gang var den av større size, og bjød på 2 fine bottenrusninger. Det var inget monster, men en fin matfisk på 95 cm som bjød på en riktig god fight! Flere andre båter hadde også et fint fiske i området, og vi hørte over radioen at noen båter hadde fått noen fine flundror opp mot 120 cm. Vi flyttet oss senere sammen med båt 7 til et annet område, og Mats i båt 7 kunne etter 5 minutts fiske på dette område, kroke i en større fisk. Støkig nok, så lykkes dom å lande fisken etter en herlig fight, og måle den til 142 cm! Marko i Guidebåten fikk også sin første flundre for resan. En riktig fin matflundre på 85 cm. Vi avsluttet dagen med å ha besøk av en riktig nyfiken Vikhval rundt båten, som sirkulerte rundt oss i en halvtime, noe som bjød på fine opplevelser!

Men samme dag skulle Douglas og hans far Eric, dra på storflundretokt. Ikke helt utippet, skulle de så klart få få noen riktigt fine flundrer! Etter kun en kort stunds fiske kunne Eric kroke i dagens første fisk. I kraftig strøm var det ikke bare å løfte fisken opp. Etter å ha brytet med fisken en god stund, kunne Douglas sikre flundran langs båtkanten og måle den til herlige 163 cm! etter noen snabbe bilder, kunne flundran få sin frihet tilbake. Men det stoppet ikke der. For det kom flere fine fisker mellom 120-130 cm den dagen for familien Dahlberg. Men dagens høydepunkt var nok da Eric kroket i en fin flundre på ca 135 cm, og under fighten kunne Douglas spotte et fint ekko samtidig som Eric drillet sin fisk. Dobbelhugg! Eric måtte nå fighte fisken sin hårdt, så han kunne assistere Douglas, for Douglas hadde nemlig koket i en rett mye større fisk. Eric fikk landet sin fisk på ca 135 cm, og slept den tilbake på egenhånd. Nå måtte de kjøre etter Dogges fisk, og etter noen tokrusninger kunne de øyne fisken. Ned gikk den igjen, og enda et pumpande var i gang. Men denne gangen kunne Eric sikre Douglas sin fisk. Flundran målte til hele 173 cm! Og etter et par svinkule bilder, så fikk skjønnheten firheten sin tilbake. En helt vanvittig dag for far og sønn!

På lørdag var det riktig kaldt, og vinden hadde dratt opp seg noe. Stockholmerne i G-båten ville teste på litt av alt, og jeg tok med gjengen på storsei og stortorskjakt. Selvom de riktig store seiene ikke viste seg, så fikk vi da en hel del fine seier opp mot 6-7 kilo. Under disse fine seiene holdt jo såklart torsken til. Og Marko slapp ned sin pilk, og etter å ha kommet ned til botten, så søg det til ordentlig. Et riktig brutalt hugg, og han merkte at dette ikke var noen liten fisk. Fra 110 meters djup fikk han kjempe mot våger og fisk. Vi så fisken komme opp, og vi så en gigantisk torsk komme opp mot ytan. Hvilken gris! 21 kilo! Vi fikk flere fine torsker på ca 5-8 kilo. Etter å ha fått testet dette fisket i nokså støkigt vær, så kjørte vi inn i en vik for å fiske litt flundre på slutten. I samme område hadde folket i båt 8 landet en flundre på 153 cm kun noen timer før vi kom, så dette lovet bra. Da vi kom hadde vi flere kontakter, men det virket som om flundrene var svåre. Men da tidvatnet vred om, så skulle det hende greier. Vi drev opp mot en grunne, og da jeg trodde Jyri satt seg i botten, var det feil. Noe stanget forferdelig å ha kjent i spøet. Jyri tok over, og fisken lyftet på hodet, og da skjedde som ikke skal skje. Linan small. Forferdelig kjedelig, men det er en del av fiske. Revansjesugen, så la vi om driften på samme flekk og da skulle Jyri få sin revansj! Nå hugg det til, og det bare sprutet line! En nokså støkig flundre på 121 cm ble sikret, og Jyri fikk sin revansj. En herlig avslutning på dagen. Det kom også opp en hel del fine fisker rundt 120 cm på andre båter.

Søndag morgen bega flere båter seg ut på stofrlundrejakt, mens vi i Guidebåten gikk til et område ganske nære campen. Det snødde da vi kom ut, og det var rett og slett iskaldt. Men forholdene var kanonbra, for det var nemlig springflo i går. Strømmen var utrolig sterk på plassen vi fisket på. Vi gjorde en drift uten at vi hadde noen kjenninger. Men andre driften skulle det hende greier. Helt på slutten av driften drev opp på en 16 meterstopp, og jeg sa til folket at det ble grunnere. Da jeg tittet frem i føren, så så jeg Marko rykke og slite i spøet. Botten tenkte jeg. Men da jeg tittet nærmere så et brutalt headshake kom frem i all rykkingen. Jeg løp frem og skrek at det var fisk. Marko sluttet å rykke, men det gjorde ikke fisken. En stor hoderisting sto for tur, ettefulgt av en brutal rusning! Marko trodde nok ikke at han hadde kroket i en riktig storflundre, men det hadde han, og fighten var i gang. Det var riktig tungt, og man kunne se på headshaket at det var snakk om en stor fisk. Etter første rusning fikk Marko satt bra press på fisken, og vant meterne. Vi fikk syne på fisken, og så at den var skikkelig stor, til den stakk ned igjen. På tredje forsøk virket fisken ganske utmattet, og vi fikk den opp til båtkanten. Gjennom med kveitekroken, og jubelen var løs! På Marko sin første norgeresa, hadde han fått lande en riktig storflundre på 173 cm! Helt fantastisk, og stemningen var mildt sagt god i båten. Og etter noen bilder, kunne Marko se sin drømmefisk svømme ned til dypet igjen. Men samme gjerningsmann skulle neste drift sope i en fin matflundre på 105 cm også. Hvilken dag…

Samme dag hadde jo som sagt flere båter gått til et annet område, og fisket var fint der også. Polakkene i båt 2 hadde fått en fin flundre på 150 cm kort tid etter at fisket hadde begynt. Douglas og hans farsan hadde også et finfint fiske på flundrene. Et par fine metersfisker, en 130 cm og 152 cm ble på topp denne dagen. Båt 8 lå ute på torskfiske, men innledet torskfisket med en fin flundre på 110 cm til å begynne med. Så kom torskene, og det var fine mattorsker rundt 5-10 kilo på relativt grunt vann.

I dag er vinden en utmaning for alle, og det er ca 10 sekundmeter nordøstlig. Det gjør såklart fisket vanskeligere, men ut å kjempe bare. For de neste dagene ser ikke kule ut. I morgen ser det ut til å kunne bli innblåst, med 18 sekundmeter i medelvind, med kraftige vindkast. Vi får bare krysse fingrene for at det endrer seg, for fisket akkurat nå er helt fantastisk…

Tight Lines // Jørgen & Douglas