Marulk, Storsei og storflundror i Havøysund!

Nok en fantastisk uke er over i Havøysund, og vi har virkelig hatt et fantastisk mixat fiske de seneste dagene. Været har vært strålende, og vi har hatt muligheten til å gå omtrent hvor vi vil. Det har kommet en riktig stor marulk, store fine seier, grove torsker og flere flundror over 150 cm! Fisket har vist seg fra sin beste side, og opplevelsene har stått for tur…

Selvom Mandagen startet noe røfft, så var det likevel en virkelig drømmedag for andre! For franskmennene i guidebåten var det en tøffere dag, der dagens mål var Kolje og flundre. Koljan fant vi ganske direkt, med fine koljer på rundt 1-2 kilo. Flundrene var ikke helt på hugget, og de kraftige vindene fra sydvest gjorde det vanskelig å riktig komme seg ut. Så flere båter fulgte oss i en vik der vi rikta oss inn på flundre via spinnfiske. Visst fikk vi flundre, men i storläk 40-50 cm. Vi fikk en håndfull av disse, men ikke riktig det vi hadde håpet på. I båt 4 hadde de kroket i en bedre fisk da vi kjørte forbi, men vinden gjorde landingsprosessen vanskeligere, og i det kveitekroken skulle settes, vende fisken og klev av. Enligt folket i båt 4 var dette en type 140 cm fisk, som da hadde vært en knallfangst i vinden. Men i båt 7 hadde de gått enda nærere campen i søken på flundran. Torgny hadde nå satt på en pilk for å få tak i litt betesfisk, og kroket i en sei. Men i det han skulle veve opp seien , sa det virkelig tverrstopp. Noe riktig stort hadde tatt seien til Torgny, og det luktet storflundre av dette. Et par tre rusninger ned til botten ble det innen de kunne syne fisken. Denne var i kaliberet STOR. Garry kunne sikre fisken langs båtkanten, og jubelen var atter en gang løs. Fisken kunne måles til 170 cm, og et stort grattis til Torgny!

På tirsdag skulle det bli riktig drømmevær, og flere båter siktet seg inn på torskfiske, mens andre gikk for storlfundran. For gjenget som dro i vei etter storflundre var fisket noe segere, men da båt 4 og 5 skulle ta et siste stopp på veien hjem fikk de virkelig utteling. Første flundran for dagen ble landet og sikret, og da målt til 150 cm! Ikke lenge etter dro de enda en storflundre på 153 cm. Og dette på kort tid. På samme sted hadde de også et fantastisk torskfiske med mye fisk opp til 10 kilo. De andre båtene som lå en bit lengre norrut hadde også et fantastisk vær, samt et skikkelig fint torskfiske. Men hollenderne i båt 3 og 9 skulle virkelig bli vitne til noe helt spektakulært. For Willemjan fra Holland hadde slept ned sin pilk på ca 50 meters dyp. Og da han traff botten hengte det fast. Han var helt sikker på at han hadde fått på et gammelt nett, helt til det knykte til i spøet og det begynte følge med opp. Det var visst ekstremt tungt, og han var nå helt overbevist om at dette var en flundre som enda ikke hadde gjort en rusning. Det var en seg oppsveiving, men ingen rusning alls. Etter å ha fått løftet opp tyngden, kunne de se noe mørkt og flatt komme opp mot båten. En Marulk! Og inget lite beist heller. Huggkroken i munnen, og de fikk løftet inn dyret som de da målte til 115 cm. Det var nok et sjokk, og en ordentlig drømmefangst for Willemjan! I ekstase ringte Willemjan meg når de kom tilbake på land og fortalte at de hadde fått en marulk. Vi sprang ned med vekt og kamera, og veide marulken til 25 kilo! Som da er nytt camprekord og en helt sinnsyk fangst!

Siste dagen skulle været igjen være helt magisk. 2 sekundmeter og 16-17 grader varmt med sol. Det la an til å bli en kanondag. I guidebåten skulle vi virkelig gå inn for å finne storseien på djupt vann. Båt 10 fulgte oss ut, og de siktet seg inn på stortorsk. båt 2, 7 og 11 kjørte i vei på en lengre tur og hadde et riktig fint fiske på flundre med flere fine matfisker, og toppfisker på omkring 130 cm. Båt 10 hadde et galet fiske på torsk, og mye fisk på rundt 10 kilo. Toppen lå på 15,8 kilo hvilket er en riktig fin torsk! Senere gikk de nærmere land for å se om de kunne lure en flundre innen dagen var over, og det klarte de. En fin matfisk på 110 cm! I guidebåten gikk mye av tiden til å lete opp seien, og vi så flere fine single ekko på loddet. De store stimene hadde ikke trekt inn enda, men det var helt klart pelagisk jagende sei i området. Vi la derfor en drift over der vi hadde sett flere fine ekkoer, og vi startet med å få en del fin torsk opp mot 8-10 kilo. Deretter fulgte seien etter, og vi landet flere fine eksemplarer på 6-8 killo. Men Lintz fra Frankrike dro det lengste strådet. Da det kun var et par single ekkoer på skjermen, vevde Lintz snabbt som bare det, og det sa plutselig helt tverrstopp og rusningen fulgte etter. Nå var det ikke snakk om småsei lenger. Endelig satt den, og etter en seg kamp fra 130 meters djup, kunne fangstmannen få lande sin drømmesei på 13 kilo!

Fisket har vært kanon de siste dagene, og det er ekstra kult når det kommer opp store eksemplarer av flere ulike arter. Været har jo såklart vært makaløst, og det hjelper jo. Neste uke ser innledningen noe tøff ut, med 14-15 sekundmeter det første to dagene. Så vi får helt enkelt se hva vi kan gjøre ut av det. Fisket er on fire nå, og det klør i fingrnee etter å komme ut! Vi krysser fingrene for at været vender, og etter helgen ser det mer lovende ut!

Tight Lines // Jørgen & Douglas