Veckosummering Havøysund – Monsterflundra 199cm och galet mängdfiske

Jag sitter här med ett stort leende på läpparna medan jag kollar på bilder och försöker reda ut vart och när någon av alla det enormt fina fiskarna tagits. För det har fullkomligen öst upp fin fisk den här veckan, på långturer lika så bara någon distans från campen. Havøysund har visat sig från sin bästa sida – fint väder, stora fiskar och riktigt härliga gäster.

Senast vi uppdaterade hade gänget i guidebåten ihop med båt 9 vart ute och fiskat uer. Och vilket fiske dom hade. Många fina med en topp på 5 kilo. Jørgen hade kvällen innan knutit upp tackel och gett instruktioner till dom i båt 9 som skulle testa på detta fiske för första gången. Men det som låter enkelt på papper kan vara svårare i praktiken. Och det fick dom i båt 9 känna av. Att fiska på 250+ meter i sjö är inte enkelt. Det gäller att hålla full koll på linorna och när tacklet väl når botten måste man snabbt veva upp ett antal meter annars är lubben framme och tar sejbiten som sitter på kroken. Efter x antal lubb började Erling och gänget få in snitsen och den slemmiga fisken byttes ut mot den röd/orangea vackra fisken.

Medan guidebåten fiskade på djupet hade 6 stycken båtar gett sig iväg på långtur. Andra långturen för den här veckan. Det talar lite om det fina väder vi haft den här veckan. Vi har i princip kunna röra oss obehindrat på Barents hav. Det är frihetskänsla om något!

Vi satt på spänn här hemma och inväntade rapporter. Jag hade en bra känsla. En fiskares sjätte sinne, kalla det vad du vill men storflundran hängde i luften. 3 av båtarna kom tillbaka senare på kvällen. Det var glada miner och go stämning när dom la till vid hamnen. Hör någon ropa ”Vi fick 13 flundror”, en annan båt ropar också något orimligt högt nummer. Dom hade haft magiskt fiske, det högg till höger och vänster och en riktigt fin toppfisk på 145cm.

Nu var det tre båtar kvar ute på fältet och krigade. Klockan blev sent och jag gick till sängs bara för att någon timme senare väckas av Jørgen. ”199, 180 och 155cm”. Somnar om och längtar till frukosten för att få höra alla sjuka fiskehistorier som skapats under natten.

Det kanske man inte alltid tänker på, men sådana här resor skapar minnen för livet. Att spendera en vecka tillsammans med familj, bästa vänner eller respektive ute på det enorma havet i en 7 meter lång aluminiumskuta samtidigt som man sysslar med något som man brinner för. Man kan vara helt tyst i timmar och bara njuta av den enormt vackra naturen, alla fåglar så som havsörn och lunnefågel samtidigt som havet kryllar av liv – tumlare, vitnosdelfiner, vikvalar, flundror. Likaväl som man kan låta naturen tala för sig själv ges även tid att komma sina fiskekompisar ännu närmare. Det är ett vackert sätt att umgås på.

Vaknar och möts av ännu en fin dag. Båt för båt ger sig iväg för att skapa nya minnen. Sist till frukosten är Ted, Christoffer, Jörgen, Thomas och David från båt 11 och 12. Dom kom hem klockan 06:00 på morgonen efter ett 19 timmar långt fiskepass. Dom hade lagt sig på ett storflundraställe och nött hela natten. Deras insats visar sig ha gett utdelning. Först ut att kroka i något större var Jörgen. Efter en stenhård fight kunde denna magiska fisk mätas till hela 180cm!! Och vilken magisk bild. Efter säkerhetsaspekten är möjligheten att kunna bada med sin drömfisk den starkaste anledningen varför man bör införskaffa en torrdräkt.

Jörgen med sin drömfisk på 180cm

Inte långt efter var det Teds tur. På mete med cirkelkrok kliver det på en fisk. Och dom förstår snabbt att det är en finare fisk det handlar om. Det är inte första gången det här gänget är ute och bänder, David är just i denna stund den som har störst flundra på 194cm kompisarna emellan. Ted tar i för kung och fosterland men lyckas inte lyfta fisken mer en någon meter för att sedan direkt gå ner igen. Och så här håller det på, men tillslut lyckas han lyfta flundran. Med hård press och bra teknik kommer den uppåt. Det är ett monster! Den landas med kveitekrok och tailrep. Efter extrem noggrann mätning kan dom konstatera att Ted är den nya regerande flundrakungen med en fisk på hela 199cm. En helt magisk fisk. Närmare än så kommer man inte drömgränsen 2 meter. Gänget drar flera fina fiskar på runt 130+ samt en 155cm som vanligtvis är en enorm fisk, men den här dagen höjde grabbarna ribban för vad en stor fisk är.

Ted med sitt nya PB! 199cm. Stort grattis!

Sista dagen fortsatte i liknande bana. Douglas drog iväg med guidebåten för att testa ett ställe som vi ännu inte fiskat denna säsong och snacka om att dom pricka rätt. Tyvärr tappades två riktiga monster. Lars hade hugg inne på 8 meters djup! Flundran stack rätt under båten så att spöt höll på gå i bitar, dock hann linan skäras av mot båtkanten. Otroligt synd. Douglas har vart med och dragit många stora fiskar men den här tappade fisken kommer nog hemsöka både honom och Lars mer än en gång. Dock fick Lars lite återupprättelse när han inte långt senare drog en riktigt fin fisk på 145cm.

Riktigt fin fisk till Lars på 145cm

Som sagt den här veckan har vart helt galen. Alla båtar har dragit fina fiskar. Det har var magiskt. Sista dagen fick både jag och Jørgen bada, vi fick även med oss Linn som dragit sin första flundra på 84cm, stort grattis! Nu är det runt 7-8 grader i vattnet så pb-badet är knappt en utmaning. Det är mest uppiggande.

Nu laddar vi om för en ny vecka. Douglas går på semester men vi får förstärkning av guideveteranen Erik Axnér. Ser verkligen fram emot vad denna vecka har att erbjuda.

Tight Lines // Andreas, Douglas, Jørgen