Det är ingen tvekan om att Risøysundet är en STORFLUNDRA-destination! Varför vi landat så pass många den senaste tiden kan bero på något så enkelt som att vi börjat lära oss områdena. Oavsett orsak resulterade framgången i ännu en flundra som nästan tangerade den magiska 2-meters gränsen!

Denna veckan har blivit en specialare då både Hannes Ribbner och Johan Mikkelsen har påbörjat sitt foto- och filmprojekt och när det endast var 4 gäster på campen fördelat på två båtar så fick de även guida Sara och Victor från guidebåten. Man kan ju inte annat än att bli imponerad över inledningen de haft, första dagen blev en kanondag där Sara och Victor fick hade ett grymt torskfiske med flera runt 10 kilo och topp på 13.

Även storsejar med topp på 11kg, en liten hälleflundra, långa, lubb osv. Armarna var rejält möra redan efter första dagen, och vi somnade riktigt gott när vi äntligen filéat färdigt!


Dag 2, var STORFLUNDRA-dagen! Efter den härliga inledning med mängdfiske så valde vi att åka till ”Havskattflaket” och testa lyckan där. Katterna var dock svårflörtade och efter två långa drifter så hade vi endast lyckats landa en havskatt.

Eftersom tidvattnet låg rätt så valde vi att åka vidare och lägga några timmars fiske på hälleflundra i ett område där vi landat flera stora fiskar tidigare. Det visade sig vara ett ruskigt bra beslut då vi redan efter första driften landade en godkänd flundra till Victor. En stund senare var det Saras tur att få känna på flundrans krafter och även denna var en fin godkänd fisk på 90cm!

Efter en liten segerdans fortsätter att fiska av området och det dröjde inte länge förrän Hannes krokar i något STORT! Speedjigging-spöet från Westin bockar sig till bristningsgränsen och det gungar tungt i grejerna! Victor tar över strax före en lång rusning börjar och fick verkligen känna på hälleflundrans krafter! Johan kör efter i full fart för att vinna tillbaka linan på den tillsynes tömda rullen och Hannes guidar honom genom figthen. Hård press, små pump, skakande ben och ett spö som bockar sig till handtaget! Victor drillar fisken enligt alla konstens regler och tillslut får vi syn på ”ladugårdsdörren” som kommer upp från djupet med den självlysande (Glow Gadus) Crazy Daizy-jiggen i mungipan!
Johan säkrar flundran snabbt och säkert med kveitekroken och sedan börjar ”kveitedansen” där 90kg+ hälleflundra går loss vid båtkanten. HOLD ON!

När den lugnat sig så mäter vi den till 191cm och givetvis får Victor äran att göra det klassiska ”kveitebadet” med sin drömfångst innan hon får friheten åter!!!

3 timmars fiske på rätt plats vid rätt tid så hade vi lyckats landa 3 hälleflundror med största på 191cm! Vilken succé!
För alla STORFLUNDRA-jägare så kan jag verkligen rekommendera att testa denna destination, den har en grym potential och det finns fortfarande otroliga mänger områden vi inte hunnit utforska än.

Även artfisket är riktigt bra här och har du aldrig fiskat i Nordnorge tidigare så boka in dig i guidebåten så ser vi till att göra allt för att du ska få en fantastisk resa hos oss på Nordic Sea Angling!

Tight lines,
Johan Mikkelsen & Hannes Ribbner