Makalöst fiske i Risøysundet!

Senaste dagarna här i Risöysundet har varit tuffa. Hård vind och låga temperaturer har gjort det svårt för oss att fiska på de platser som vi önskat. I lördags hade vi riktigt tråkväder, men båtarna letade sig ändå ut och kämpade i några timmar, vilket bland annat resulterade i en riktigt fin flundra för HC på 130 cm, och ett nytt pb på samvetet. Under kvällen visade prognosen för morgondagen lovande väder och vi kunde äntligen lägga upp en plan för att gå ut och lägga ett långpass efter flundra.

  Klockan 05:00 på söndagsmorgonen gav vi oss av i jakt på hälleflundran, och efter en stunds båtkörning var vi på plats. Redan på andra driften smäller det till på Peters spö och vi kan lugnt men säkert landa första flundran för dagen, en fin fisk på 95 cm!

Det dröjer inte länge innan Johan från den andra båten rapporterar att de drillar fisk, och en stund senare har flundra nr 2 för dagen landats, denna gång på 115 cm! Strax därpå missar vi en fisk på flötmete samt ytterligare ett hugg på jigg, innan Johan återigen rapporterar om att de smällt på en riktigt fin fisk! Tråkigt värre klev denna av bara minuterna efter, då bromsen på rullen helt klappade samman.. Vi fiskar vidare utan att känna någonting på en stund, innan Johan återigen anropar på radion om att de har stor fisk på. Även denna gick förlorad, denna gång på grund av att keramiken i spöet gick sönder… Snacka om stolpe ut!

  Efter en intensiv period på morgonen, så dog fisket av under ett par timmar. Johan och co, som var något knäckta efter att ha tappat två stora fiskar, valde att byta ställe för att försöka sig på lite pillemete efter diverse arter. Vi i vår båt valde att ligga kvar och nöta för att vänta in nästa huggperiod, vilket visade sig vara ett hyfsat beslut. Efter några sega timmar valde vi att testa lite bonnatrolling på ett mycket litet, men fint flak, bara några några hundra meter utanför sundet där vi fiskade. Det dröjde inte många minuter innan första flundran var krokad, och flundra nr 2 i båten var landad, ca 90 cm. Vi lägger om driften och schmack sa det igen, flundra nr 3 i båten, denna gång en mindre fisk precis under måttet. Vi kände på oss att fisken återigen var i stöten och vi styrde in mot samma plats som under morgonen varit så hett. Endast 5 minuter in i första driften smäller det till fint på HC:s spö under bonnatrolling, och vi kan efter en stunds fight landa flundra nr 4 för dagen i vår båt. Denna gång en bättre pjäs på fina 126 cm! Vi anropar snabbt Johan och co på radion att flundrorna är i stöten, innan vi själva lägger om en ny drift. Några minuter in på driften släpper jag ner jiggen. Jag hinner bara spänna upp och ta ett  halvt vevtag innan, BOTTEN… Helvete! Bottnen är ju hur fin som helst!? Några sekunder senare känner jag hur det börjar gunga i spöet, INTE bottennapp!! Fisken är extremt tjurig och stångas hårt, men efter ca 12 minuter har vi den uppe för andra gången vid båtkanten och kan med enorm glädje landa en riktigt fin fisk och den största hittills för veckan. Flundran mätte in på fina 146 cm, ett riktigt muskelpaket! Efter lite snabba bilder fick hon friheten åter. Vi meddelade den andra båten över radion, och strax därpå drillade även de flundra! Efter en bra fight kunde de landa en riktigt grann fisk på 127 cm, som för övrigt var Kents första flundra. Stort grattis till en grym första fisk säger vi från NSA! För övrigt lyckades Johan och co landa en mycket fin rödspätta på närmare 2 kg på pillemete!

  Efter en intensiv period med helt galet fiske var vi mer än nöjda, och med adrenalinet på topp, styrde vi skutan hemåt mot campen, efter en underbar dag på havet! Kvällen avrundades som vanligt med underbart käk och med en massa sjuka fiskehistorier.

  Idag är vädret återigen lite sämre, men gästerna har precis gett sig ut för att söka någon vindskyddad plats att fiska på. Morgondagen ser lovande ut, så då får vi se vad vi hittar på!

 

Over & Out! / Oscar,

Risöysundet