Magisk start i Vesterålen!

Nu är första veckan slut i Vesterålen och vilken vecka det har varit!

Stora torskar, monster långor, Storflundra och späckhuggare har varit öppningen av Vesterålen och inte nog med det så har det varit ett helt fantastiskt väder med plattvatten och klarblå himmel.

Redan de första dagarna på veckan var det dags för långtur och alla 3 båtarna åkte ut mot det platta vindstilla havet i jakt på stor torsk och långa. Det dröjde inte länge innan Janne i båten krokade något stort och landade första torsken över 15kg och sen fortsatte det… det blev hugg efter hugg och vi lyckades landa flera stora torskar. Vi rapporterade på radion till båt 3 som låg lite längre bort på en grynna, men de hade fullt upp med torskarna också! I varje släpp hade de fisk på och det var stora torskar över 10kg. Någon timme efter lunch så hade båt 3 lyckats landa 5 torskar över 20kg och största på hela 24kg! Vi däremot i båt 2 låg kvar på samma plats och hade krokat på ett riktigt stort monster som visade sig vara en långa på hela 28kg och ”bara” 150cm lång!

 

Efter de härliga varma dagarna långt ute till havs kom kylan och vinden men det stoppade inte båtarna från att åka ut. De valde att hålla sig lite längre in och fiska efter flundra bakom en ö och det visade sig vara en bra idé för att första driften klev det på en stor fisk på Jannes bete och det började rusa ut lina och de såg tydligt att det var en bättre flundra. Det blev en intensiv men kort fight och när de hade säkrat den visade det sig vara en riktigt fin flundra på 151cm.

Dagen efter blev alla båtar riktigt taggade på flundra men vinden var alldeles för stark för att kunna gå ut till samma ställe som de hade fått storflundran på så de valde därför att inte åka så långt och lägga sig i ett sund där vi har haft bra på flundra tidigare. Men väl ute i fjorden blev de distraherade av flock späckhuggare. Det var en hona och hane med sina två barn som tog en tur in i fjorden. De började leka och röra sig runt båtarna medan alla stod och fotade och filmade alltihopa. En riktigt häftig upplevelse som de inte kommer att glömma.

Efter showen så simmade de ut mot havet igen och Båt 2 och 4 fortsatte jakten på flundran. De la upp båten så att de skulle få ett par långa drifter men det tog inte många minuter innan det sa smack i Mattes spö och det var ingen tvekan på att fisken var hungrig! Väl säkrad vid båtkanten mättes den till 130cm och det blev ett par schyssta bilder innan den simmade tillbaka ner i djupet.

Båt 3 hade fiskat lite längre ut och fått ett par fina flundror på 90cm men begav sig hemåt efter ett par timmar pga. av vinden och kylan.

 

Nu ser vi fram emot en ny vecka med nya gäster och ett spännande fiske!