Tillbaka från Madagaskar!

Jag (Jimmy) är nyss hemkommen efter en fantastisk resa till Madagaskar. Undertecknad, Dan, Magnus och John hade bokat in 5 dagars fiske i det västra området runt ”Bench Leven” som är ett gigantiskt rev 40-70 sjömil nordväst om Nosy Be.

Detta område är fantastiskt när det gäller jigging, mete och trolling, men erbjuder normalt sett även ett bra ytvattensfiske efter GT och andra predatorer.

Men, under ett par veckors tid före vår resa och även under våra första dagar så hade vädret varit extremt varmt och ytvattentemperaturen låg på hela 31 grader…

Detta satte tyvärr ner möjligheterna till ett vettigt ytvattensfiske även om vi fick en och annan fisk även vid fiske med popper/stickbait.

Är galet många häftiga fiskeplatser på detta stora område och det var sjukt mycket fisk att se på ekolodet!

De 3 första dagarna så körde vi mest slowjigging i det varma vädret och när vi orkade så blev det några släpp speedjigging på kanterna mot djupare vatten. Artrikedomen var helt otrolig och vi drog massor av fisk dessa 3 dagar. Förutom några större hajar så hade vi lite oflyt med storleken…

Visst vi fångade en del groupers upp till ca. 20 kg, men vi var i bra många större fiskar som gick förlorade efter linbrott, knäckta spön eller helt enkelt blev uppätna av hajar under drillningen…

Speciellt Dogtooth tunan är hajarnas favoritgodis och vi lyckades bara landa 2 stycken upp till 20-25 kg som kom upp i helt skick…. Oftast så satt bara huvudet kvar på kroken när det från början var fina fiskar i 20-30 kg:s klassen.

I slutet av 3:e dagen så fick vi ett meddelande på radion från Franska marinen som beordrade alla båtar i området att bege sig mot land, då en nybildad cyclon var på väg….

Under kvällen/natten gav vi oss iväg med Katamaranen och sportfiskebåten mot land och 4:e dagen så var vi betydligt mer begränsade vart vi kunde fiska och fångade endast 7-8 fiskar av mindre modell. Då dagen efter skulle bli än värre med blåst och regn så valde vi att ta denna dag på land för att se oss omkring i Madagaskar.

Trots att vi hade väldig otur med både höga temperaturer som gjorde ytvattensfisket svårt och att vi mer eller mindre förlorade 2 fiskedagar ute på Bench Leven så gav detta en ordentlig mersmak!

Är oerhört ovanligt med blåst vid denna tid på året och så här hög vattentemperatur hade de aldrig upplevt tidigare. Normalt sett så har man i detta område runt 330 soldagar om året och kavlugna förhållanden på sjön. Helt klart lite oflyt, men vi kände då också att områdets potential är stort att vi ändå kunde ha så bra fiske med rådande omständigheter.

Maten var grymt bra och vi fick testat ut 3 olika hotell på Nosy Be åt våra kommande resenärer som alla var bra, ett fint och lugnt hotell 20 minuter utanför centrum, ett hotell vid bargatorna samt ett helt fantastiskt och lyxigt alternativ en halvtimme utanför stan (mot tilläggskostnad).

Har bara varit hemma ett dygn, men Madagaskar gav en grym mersmak och funderingarna går redan mot nästa resa dit…

/ Jimmy Andersson