Flundrene hugger i høstværet!

Da var vi i gang med en ny uke her i Havøysund, og nye taggade gjester! Værmeldingene for denne uken lovet ikke så altfor bra, men det blir jo fisk for dem som forsøker.

Det har vært en blåsig innledning her i Havøysund, men fredag skulle vinden løye utover dagen. I Guidebåten var målet å fange hälleflundre, så vi satt avgårde etter frokost for å gi det et forsøk. Etter å ha fått opp litt betesfisk, ankom vi fiskeplassen. Det tok ikke mer enn 30 sekunder inn i første driftet, før vi så et ekko på loddet som var på vei opp til et av betene. Tro ei om det skulle hugge til i Joakim sitt spø. Opp kommer det en liten flyndre på rundt 70 cm, som ble sluppet direkt uti vannet. Joakims første flyndre! Vi ankom akkurat i strømvendingen, og det skulle sette skikkelig fyr på de flate preadtorene!

Ikke lenge etter første flundre, skulle det hugge til hos Stefan med! Denne gangen på jigg, men størrelsen hevde seg litt. En finfin matfisk på 102 cm. I samme driften når vi kom utpå kanten, hadde Christian såvidt fått sluppet ned sin sei til bunnen, innen det bare sa helt stopp. Dette var Christians første tur opp til Nord-Norge, og ekstra kult var det når hans første hälleflundre på 106 cm kom seilende opp til båten! Så var det kun far og sønn Niklas og Anders som ikke hadde fått flundre enda. Men det skulle fort endre seg på neste drift. Smack! 102 cm for Stefan direkt i driftet, hans første flundre med. Og ikke lenge etter skulle det rykke til i Anders sine greier. En 82 cm flundre ble Anders første flundre noensinne. Alle i Guidebåten fikk hver sin flundre, og Stefan lykkedes å pete opp enda en respektabel flundre på 103cm senere på dagen.

Båt 3 som fisket sammen med oss hadde også et veldig bra fiske, og Niklas med en 130 cm på topp. Flere båter hadde gått tidligere ut, og enda lenger da været bare skulle bli bedre og bedre utover dagen. Båt 7 og 9 hadde et helt galet flundrefiske helt inne på grunna, med flere fisk opp til 125 cm. Båt 14 og 6 bega seg ut på de større eksemplarene, og Kenneth i båt 14 skulle komme tilbake til campen med et bredt smil på kvelden. Ute på 70 meters dyp hadde det bare sugd kraftig til, og det var større enn en 110 cm han hadde landet tidligere på dagen. Etter en riktig bra fight lykkedes de å lande en vakker fisk på 158 cm!

Dag nummer 2 skulle det blåse enda mer, og mulighetene ble snevret inn nokså kraftig. Derfor ble fisket konsentrert nære campen denne dagen, men det leverer også i høstværet! For i Guidebåten skulle Niklas øke sitt personbeste betraktelig! Mye våger og fallvinder gjorde forholdene tøffe, men det hugg til hos Niklas likevel. Og etter å ha presset fisken hardt, kom den opp. En riktig fin flundre på 125 cm. Direkt etterpå skulle Niklas få opp enda en flundre på 90 cm. Vinden skulle også bygge seg opp, man var tvungen å flytte seg enda nærmere campen innen dagen måtte avsluttes. Helt på tampen skulle Stefan få opp en mindre flundre på 70 cm…

På søndag var også vinden i mot oss, men det var mulig å holde seg i nærheten av campen likevel. Det var krevende forhold, men man gav aldri opp. Båt 14 skulle kroke i en fin flundre på 123 cm utrolig nære land. Anders i Guidebåten satt i akten på båten og fikk vinden rett inn på seg, og det var iskaldt. Men det var noe som ikke stemte helt, og det vibrerte i spøet. Han satte mothugg, og visst var det flundre! Vi trodde først at det var en litt mindre flundre som hadde tatt betet, men den stakk avgårde i et dundrendes rett etterpå. Anders kjempet og kjempet mot vågene og fisken. Jeg fikk satt kveitekroken og løftet i fisken. En flott flundre på 120 cm, noe som var betraktelig større enn antatt, og et forbedret pb for Anders! Nordmennene i båt 8 gav heller aldri opp, og Stein Rune skulle få kjenne på sin første hälleflundre noensinne. Det var heller ingen liten en, for i vind og regn skulle lykken vises. En fantastisk førstefisk på 145 cm for Stein Rune! Snakk om uttelling i skitvær…

 

I dag ankommer siste resten skitværet som har herjet i sødre delen av Norge og Sverige, og gjør det rett og slett umulig for oss å komme ut. I skrivende stund ligger vinden på 18 sekundmeter, og det forventes at det skal gå opp til 23 sekundmeter i løpet av dagen. Men i morgen skal vinden løye noe etter lunsjtider, og vi krysser fingrene for at vi kan komme oss ut på havet igjen!

 

Tight Lines// Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg