Sommarväder och knallfiske i Havøysund

Efter en bra början på veckan för våra gästerna, med stabilt väder, så fortsatt vädret bara att bli bättre och bättre. På måndag var det dock lite mer blåsigt än resten av dagarna. så de flesta bestämde sig för att åka ut under natten till tisdag. Guidebåten kämpade sig ut för torskfisket redan på måndag. Med blåsten var det tufft fiske i början på dagen, men till slut så knäckte dem koden och fick några stycken över 10kg med den största på 14kg. Då var det dags att komma in till land igen, för dagen efter var det dags att sticka tidigt på långtur. På kvällen blev havet så lugnt att några båtar bestämde sig för att sticka på en kortare tur efter dem lite mindre plattfiskar som rödspätta och sandskädda, med bra resultat.

Johan med fin torsk

Med nästan ingen blåst alls under en period på 30timmar var det långturer till några olika ställen. De första båtarna åkte redan ut 03.00 för att kunna fiska så länge som möjligt och det levererade för våra tyska gäster som lyckades få en fin fisk till att hugga, när man hade drillad in den hela vägen och den var säkrat vid båtkanten visade den sig vara 167cm. Det följdes även några fler under dagen runt 130cm. Även våra belgiska gäster kunde vara nöjda med fina fiskar runt 130-140cm. Havöysund levererar igen. Det var även några båtar som åkte ut åt andra hållet med siktet inställd på torsk. Dessa båtar kom tillbaka med en fin mängd torsk och havskatt, med även några båtar som lyckades landa flundra på riktad fiske på andra sidan. Det som var samma för allt var att det var en varmt dag med temperaturer runt 20 grader, så det var en riktigt fin dag att vara ute och fiska där de få vindbyar som kom var för de flesta väldigt välkomna.

Då var det redan dags för den sista dagen och det blåste en 8 till 10m/s igen, så för guidebåten blev det en kort tur med siktet framförallt inställd på spätta och sandskädda. Med blåsten visade det sig dock ganska snabbt att det skulle bli en tufft dag. Med Andreas som lyckades landa sin första sandskädda visade det vara  en av få fiskar som lyckades komma upp i guidebåten förutom några sejer som visade sig vara intresserad av våra räkor. Sejorna bjöd dock på en fin fight på lätta spätta utrustningen. För de andra båtar var fisket efter torsk och flundra det som de flesta åkte ut för. För de flesta var det en tuff dag. Men de flesta lyckades landa några fina torskar för att avsluta veckan med.

Med flera gäster som hade fått ett nytt personsbästa var det dock ett stort gäng som fick avsluta veckan med en traditionell PB-bad i hamnen. Detta var dock ett stort fest den här veckan med temperaturer ute runt 20grader. Så veckan  avslutades med en riktigt trevligt kväll.

Nu hoppas vi att det stabila vädret utan vind stannar hos oss under en lång period.

Tight Lines// Ivan Swarts, Jörgen Zwilgmeyer och Douglas Dahlberg

Andreas med sin torsk