Kanonväder och STORE fiskar i Havöysund!

Endelig har det stabile godværet kommet til Havøysund, og hvilken start det har vært på uken! Torsdag ettermiddag ankom fiskeklare gjester med bussen, og allerede første kvelden dro flere båter ut for å kjenne litt stangbøy. Med alle forutsetninger for et bra fiske denne uken, så skulle det vise seg å bli det også.

Fredags morgenen startet de aller fleste båtene på jakt etter stor torsk langt ut til havs. Kraftige strømmer og en del gammelsjø gjorde forholdene vanskelige i starten. Man driftet i 1-1,5 knop over torsken, så det var en litt tung start for mange av gjestene. Men når farten gikk ned, og bølgene la seg, så skulle det virkelig smelle til med torskefisket! 20 meter høye stimer av agnfisk skulle vise seg å huse mye stor torsk! I Guidebåten kom det opp flere torsker på rundt 7-10 kilo, til det skulle smelle til i Erlings stang! Vi agna pilkene med hel agnfisk og slapp ned til bunnen. På rundt 60 meter sugde det ordentlig til. Et direkte mothugg sikret en perfekt kroking, og Erling fikk pumpe opp det som skulle bli en skikkelig drømmefangst! Torsk på 25 kilo, en knusing av tidligere personlig beste, og en av de større torskene som har kommet opp etter skreifisket. Etter å ha fisket en hel del stortorsk, så gikk vi over på hälleflundran. I andre driftet hugg det til i Johans stang på nedslipp. Et brutalt utras og noen monster headshakes gjorde dessverre at fisken gikk av. Vi fikk aldri se hva som hogg til i Jiggen til Johan, men det var helt klart noe skikkelig stort! Fredrik i Guidebåten lykkedes med å få opp en liten flyndre på 70 cm, som fikk svømme tilbake ned i dypet. I samme driften hugg det til i Andreas stang, og tenkte direkte at dette var en flyndre. Når skikkelsen närmet seg båten, så vi at det var en stor torsk som hadde innhalert jiggen! En torsk på 15 kilo for Andreas, og det var en veldig vellykket dag for gjestene i guidebåten.

Samme dag gikk også flere båter på langtur på søken etter kveita. Båt 4, 5 og 7 dro tidlig avgårde og kjørte en skikkelig langøkt. Fisket var bra, men det var nok Pontus fra båt 4 som hadde det største smilet da vi møtte dem til havns på kvelden. En liten drøm om å få hälleflundre på spinutstyr fikk gå i oppfyllelse, og det ble beskrevet som en virkelig kul fight! Pontus landet en flyndre på hele 130 cm på spinutstyr den dagen! Både finnene i båt 5 og 7, samt båt 4, landet flere flyndrer på 100-130 cm, og man fikk veldig lyst til å gå tilbake dit igjen senere denne uken.

På lørdag bega flere båter seg ut på dypere vann. Været var nemlig igjen upåklagelig, og det ble satt kurs ut mot uertoppene. Selv om det var nokså mange båter på vei ut mot dypet valgte flere båter å satse på litt forskjellige arter. Båt 6 og båt 9 gikk for större torsk, og med mye hell. Mye fin mattorsk, samt topper på 12-13kg. For ”dypvannsfiskerne” så skulle det vise seg å bli en fantatstisk dag. Havblikk, hvaler og bitevillig uer sørget for det. For de tyske gjestene, som aldri hadde fisket uer før, var det en helt utrolig dag. Det kom opp flere uer på 2-3 kilo, og en riktig fin en på 4,5 kilo! Guidebåten og finnene dro sørover for å satse på hälleflundra. Finnene lykkedes med å dra opp en mindre flyndre direkte, på om lag 60 cm. Få minutt senere hugger til igjen, og en flundra på ca 30 panner ble landet og sluppet pent tilbake! I Guidebåten hadde Fredrik et giganthugg, som virkelig ruste avgårde etter å ha tatt hans agnfisk. Dessvere klyv den av, men Fredrik skulle få sin revansj dagen etter…

Dagen etter var litt mer ”grå”, men forstatt helt havblikk. Dette hadde vi sett på prognosene, og vi planla en riktig langtur. Vi var totalt 9 båter som ville dra i vei for å ”bende flundra”. Da vi kom frem, tok det ikke lang tid för båt 3 ropte i vhfen, at første flyndre var landet! En fin kveite på 1 meter. Etter det begynte meldingene å renne inn om fangede flyndrer. Gubbene i båt 6 hadde aldri fått flyndre før, men da meldingen om en 155 cm kom inn, var gleden stor hos de svenske gjestene. Og det kom opp enda flere storfisk. I båt 4, så skulle Pontus igjen få en livs fight. Han kastet ut sin shad 20 meter i fra båten, og ”bouncet” den langt bunnen, da det virkelig hugg til! En sinnsyk fight på en gjedde-stang var i gang. Da fisken ble landet og sikret, ble den målt til hele 160cm! Fantastisk kult på spinutsyr, og et stort grattis til Pontus.

I Guidebåten så skulle Fredrik endelig få tatt sin revansj. Han satte ut en agnfisk, og ikke lenge etter, så sto stanga i stor vinkel. Jubelen var stor da Ivan satt kveitekroken og fikk sikret den langs båtkanten. Før de fikk i det hele tatt målt fisken, står stanga til Johan i guidebåten i full bøy, og dobbelthugget var nå en realitet. Johans fisk ble målt til pene 110 cm, og Fredrik hadde fått sin drømmefisk.”Monsteret” ble målt til hele 170cm! Det ble tatt bilder kjapt etter måling, og så fikk man se den vakre fisken svømme tilbake til friheten. For en dag!

På tampen, 10 minutt innen vi måtte dra, hadde belgerne i båt 3 noen fantastiske minutter! Man så at de drilla en riktig fin flyndre på vei hjem. Fisken ble landet og sikret, og ble målt til 155cm, da det smalt til igjen! Enda en storfisk. Fighten varte en stund, men etter flere rusninger, så ble den landet med suksess. Som sagt, var denne også stor. 150 cm! To stykk 150+ rett etter hverandre er helt fantastisk, og ble en bra avslutning på dagen. Alle båter som var på langtur, lykkedes å land flyndrer. Havøysund leverer igjen!

I dag er været noe mer blåst. 10 sekundmeter fra sydvest gjør at fisket blir litt vanskeligere. Men det stopper ikke gjestene for å kjempe på utpå. Vi har hatt en fantastisk start på uken her i Havøysund, og vi håper virkelig at det stabile finværet fortsetter fremover. I morgen ser det riktig bra ut, og det mistenkes at flere båter drar ut allerede i natt og kjører på med noen skikkelige langpass!

Tight lines // Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg, Ivan Swarts

 

Fredrik med sitt nye pb. 170 cm!!

Erling med sin drömtorsk på 25 kilo!

Johan med en pen flyndre på 110cm!

Andreas med sin förste flyndre noen gang!

Lykkelige hollendere med hver sin uer