Feta torskar och artrally på Risöysundet!

Vårat artfiske här på Risöysundet har varit i världsklass den senaste veckan, men inte undra på det, vi har haft riktiga pillemeteproffs på besök! Freddy Johansson från Fiskejournalen har visat hur dom ska tas och radat upp riktigt fina fiskar med spättor närmare 2 kilo och koljor över 3,5 kilo i topp. Våra bästa havskatter har legat runt 8 kilo och ett otal över 5 kilo har landats. Utöver detta har vi många shyssta bonusflundror som gett sjuka fighter på lätta utrustningar, en och annan kungsfisk, och lådvis med torsk såklart.

Igår körde Martin ut denna veckans gäster i guidebåten mot öppet hav och våra favoritgrynnor där ute som alltid verkar hålla stor fisk. Torskarna var ordentligt i farten och unge Viktor var vassast med tre över tio kilo på jigg och mete. Störst tog Gunilla, och av bara farten klippte hon till med turens bästa storsej också.

Idag var det inomskärsfiske som gällde, och guidebåten gick ut med våra franska gäster i karavan. Redan under de inledande drifterna drogs det fina spättor och koljor, och snart knyckte det argt i Vesas spö, dagens första havskatt! Sådana skulle vi fånga fler av med största på fina fem kilo! Vesa är snart igång igen med spöböj, denna gång ett ordentligt sådant. En stor fisk av oklar art kliver av efter någon minuts fight på lite för lätta grejor, men så är fisket i Norge, man vet aldrig vad som kommer tynga i, och ibland möter man sin överman..

När jag ställer mig redo med håven bredvid Viktor som fightar ännu en fin spätta, skymtar jag plötsligt en enorm skugga under den krokade plattfisken. Hälleflundra! Följaren vänder precis i skumrasket där man just kan urskilja den, och nu blir det fart i båten. Blixtbyte till jigg och ett vanvettigt vevande upp och ner för att försöka trigga besten, men ingen mer respons. Fransmännen lyckas dock landa två under dagen, och vi tappar en under en mer riktad drift lite senare. Samma svidande känsla får våra danska gäster uppleva, två flundror har dom tappat, men å andra sidan har dom dragit lådvis med torsk som plåster på såren.

Martin J och Victor