Späckhuggare, stor sej och flundror i Vesterålen!

Det stökiga vädret håller fortfarande i sig men enligt väderprognosen började lugna ner sig och ser ut att bli riktigt fina dagar nästa vecka. Men trots det har vi inte gett upp utan har kunnat tagit oss ut till fiskeplatserna lite längre ut.

 

Igår så styrde vi västerut i jakt på flundra och torsk. Alla 6 båtar åkte ut i samlad trupp, de flesta hade siktet inställt på torsk och storsej och åkte ut lite längre till några fina grynnor som har levererat bra innan medans båt 2 och 3 åkte till ett fint område för flundra. Båt 3 med Marcus i spetsen la upp båten för en drift och märkte snabbt hur vi fick fina drifter med strömmen samtidigt som det kom ett par kastvindar ifrån bergen som gjorde att vi ökade farten i mellan åt. När tredje driften lades dröjde det inte länge innan Patrik kände någonting som började nafsa på hans döda sej. Han väntade iskallt ut fisken så att den skulle hinna få in betesfisken i munnen innan han gjorde ett bestämt mothugg och det var flundra på kroken! Han fick upp den relativt lätt till båten men när den kom upp till ytan så gjorde den en snabb rusning till botten igen innan den var villig att följa med upp till båten. Det var en perfekt mat flundra som kommer bli på menyn ett par middagar framöver. Även en båt längre ut rapporterade in en fin mat flundra i båten kort därefter.

Båtarna som hade siktet inställt på stor torsk hade haft det tufft med att få torskarna att fastna på kroken. De såg väldigt mycket fisk på lodet samtidigt som de kände att torskarna nafsade på betena så de visste att det var bara att vänta ut en hugg period så skulle det ge resultat och medans dom gjorde det så såg båt 5 något lite längre ut från grynnorna. Det visade sig vara en grupp späckhuggare som kom och simmade förbi med ryggfenorna pekande mot syd! Båt 5 hann inte få upp kameran så valde istället att betrakta de fantastiska varelserna när de bröt ytan gång på gång.

Kort där efter kom hugg perioden och det började trilla in fina torskar i båten men det skulle dröja tills dagen därpå innan den stora hugg perioden kom!

Nästa dag styrde båtarna ut mot samma grynnor och släppte ner sina beten. Det såg ungefär likadant ut på lodet som under gårdagen men efter en tags fiskade började det släppa och fina mattroskar uppemot 10kg började trilla in över relingen. Det blev dubbel hugg, trippel hugg och efter ett tag så hade de en hel del torskar i båten. Men när en gäst i båt 1 släppte ner sitt bete kände han att det högg på vägen ner och drog åt bromsen. Rullen började skrika och alla i båten visste att det var stor sej på kroken! Det blev en tuff kamp men tillslut bröt den ytan och visade sig. Det visade sig vara en riktigt fin sej och efter ett par schyssta bilder fick den återgå till djupet!

 

Imorgon styr gästerna skutorna mot ett område där vi har fått en hel del olika fiskarter och hoppas på att få ett grymt artfiske!

 

// Marcus Eriksson