Knallväder och ny vecka i Havöysund

Efter en lyckad första vecka här i Havøysund anlände våra nya gäster under onsdagskvällen. Väder prognosen för torsdagen lovade svaga vindar och solsken under eftermiddagen. Efter frukosten på hotellet drog vi ut på havet. Efter förra veckans fiske var vi ganska säkra på vart fisken höll till och vi styrde direkt mot den platsen. Ett stort område där djupet varierar mellan 70 och ända ner till 250 m. Väl på plats kunde vi konstatera att fisken var kvar i det området. Vi hittade omedelbart stora stim med torsk och när gästerna droppade sina jiggar tog det inte många sekunder innan det gungade tungt i andra änden av linan.

Vi var flera båtar som fiskade i samma område och alla verkade ha riktigt bra fiske. När vi fiskar skrei försöker vi ofta att fiska flera båtar tillsammans. Är man flera båtar så försöker vi sprida ut oss i ett område när vi söker fisk. Vi håller kontakten på radion och om en båt hittar fisken så kallar man på de andra båtarna. Dessutom är det ofta bra att vara flera båtar som fiskar på samma stim med fisk. Det gäller att ”hålla igång” stimmet hela tiden, slutar man fiska så sprider fisken snabbt ut sig igen och det kan ta tid innan man triggar igång dem igen.

Men under torsdagen tycktes de inte behövas något team-work, fisken var verkligen överallt! Dock var medelvikten på torsken ganska låg och vi fick leta runt för att försöka hitta stim med större fisk. Men de flesta verkade vara stöpta i samma form vart man än åkte. Vi fick mycket fisk upp till ca 15 kg med ett par fiskar som klev upp emot 17-18 kg. Men framåt lunch gungade det tungt i George spö i guidebåten. Fisken tog rejält med lina i en första rusning och sen började en tung kamp för att pressa upp den från djupet. Efter ett par minuter kan vi se den under båten och det är en bra fisk! Vi landar den och vågen säger 26,2 kg, snyggt jobbat George!

Nu känns det som att de stora kanske är på gång. Vi fiskar vidare och det kommer upp ett par fiskar som bräcker 20 kilosgränsen och vi fortsätter att fånga otroliga mängder fisk. Som avslutning på dagen visar sig våra kära knölvalar i sällskap av en flock vitnosdelfiner. Vi styr hemåt igen med trötta armar kl 16;30 och som avslutning på dagen får vi se våra kära knölvalar i sällskap med en flock vitnosdelfiner i solnedgången.

Fredag morgon och en betydligt sämre väderprognos.
Vädret i morse var helt ok med ca 5 m/s, men framåt lunch väntade det betydligt mer vind. Douglas styrde guidebåten med ett gäng andra båtar i släptåg mot torsdagens fiskeplats. Väl framme kunde de konstatera att fisken var där och som dagen innan var det fisk på kroken omedelbart. Alla pumpade på och det kom upp massor med fisk men medelvikten var ungefär som dagen innan med toppfiskar på runt 17-18 kg.
Vinden tilltar allt mer men alla kämpar vidare och nu börjar det komma upp allt större fisk. Ett par torskar i 20 kilos klassen landas innan John Allcroft meddelar att det just fångat en på fin fina 25 kg! Framåt 12 tiden blir vinden allt för hård och alla styr tillbaka hemåt.

Imorgon väntar riktigt skitväder med kulingvarning och regn hela dagen. Vädret vänder fort här uppe så vi hoppas att vi kan komma ut så fort som möjligt igen. Men imorgon kväll har vi buffé med kungskrabba på menyn vilket är veckans höjdpunkt förutom fisket!

Tight lines! 

// André Starkenberg och Douglas Dahlberg

26,2 Kg

 

Skapligt väder!

Bye bye!