Återbesök av knölvalarna och MÄNGDER av torsk!

Fisket i Havöysund fortsätter att leverera!

Efter en mycket lyckad lördag med ett magiskt fiske och en helt fantastisk kungskrabba buffé, så har stämningen på campen varit helt fantastisk.

I skrivandets stund så har gästerna precis kommit in i hamnen igen efter ett kort pass på havet med siktet inställt på hälleflundra, dessvärre med ett mindre lyckat resultat. Båtarna lyckades peta upp ett gäng havskatter av mindre dimension, och amerikanarna fiskade efter rödspätta och sandskädda, med bra action på skäddorna. Då vi har ett riktigt oväder som snurrar över oss med hårda vindar och tungt snöfall som förhindrat oss från att gå ut på skreien idag, så blev det därför ett kortare pass. Men igår var vädret desto bättre och vi kunde fiska stenhårt hela dagen.

Igår styrde samtliga båtar på campen ut mot området som föregående dag levererade många stora fiskar, med mildare temperaturer och ett lugnt fint hav med en härlig bris på 3-4 m/s kände man att det skulle bli en magisk dag på havet. Väl på plats tog det inte många minuter innan gästerna stod med böjda spön till höger och vänster, likt dagen innan var det extrema mängder fisk, men däremot så var medelvikten på fisken väsentligt lägre än dagen innan, så vi började åka runt och söka efter större fisk. När man fiskar skrei är det många gånger man skall våga ta ett beslut om man skall lämna det stim man fiskar på och leta efter ett annat stim med större fisk, eller ligga kvar och nöta på bland de mindre fiskarna och hoppas på stort… och igår var det förflyttningarna som gav resultat. Efter några timmars fiske började rapporterna om fina fiskar i 20 kilos klassen komma, och även om ett par toppfiskar som efter snabb mätning och uppskattning tippades till runt 25 kilo och fick simma vidare.

Mitt upp i fisket uppenbarade sig ett gäng GIGANTISKA valar en liten bit ifrån guidebåten som mer liknar ubåtar än något annat, jag förstod snabbt att det var knölvalar och kallade på övriga båtar för att likas dela den fantastiska upplevelsen med de andra båtarna. Denna gången olikt förra gången vi såg dessa fantastiska djur så hade de inget intresse i att dröja sig kvar, och efter att uppenbarat sig några gånger över vatten ytan så satte de kurs i full fart norr ut, och vi återgick till fisket.

Imorgon är en ny dag med nya möjligheter för oss här i Havöysund, men vädret ser ut att bli tufft för oss även imorgon så vilka möjligheter vi får, ja det får vi reda på exakt nr vi vaknar imorgon bitti.

Tight Lines// Douglas Dahlberg, André Starkenberg

Inget skreifiske utan lite härligt snöfall!