Årets långafiske och stortorskar från Vesterålen

De starka nordliga vindarna släppte sitt grepp och vi fick en fin vindvändning. Precis en sån vi behöver för att nå ett område vi funnit riktigt stor fisk under hela sommaren. Klockan 06 var det sagt att vi i båt 4 och 5 skulle lämna hamn och jag var övertygad om att vi skulle vara först ut. Men så fel jag hade, båt 2 och båt 6 med våra danska gäster från Hvidovre sport var ute redan kl 05.

På plats hörde vi att det härjades kring ”Venus” och segerramsorna gick över VHF:n. De hade redan fångat ett gäng fina långor på mete. Vi hade bestämt oss för att prova på nya platser och att försöka fiska stor torsk. Efter att ha lodat upp grundtopparna på en vit fläck på sjökortet tecknades betesfisken fint på lodet. Ganska snart hade Hugo fångat en fin torsk på 14kg i vår båt och en på 16kg fångades i båt 5. Vi driftar vidare över platsen sen hör vi hur kapten Zonny anropa på radion om två riktigt stora torskar. Zonny som är i Norge och havsfiskar för tolfte året har tagit stora torskar innan men inte någon torsk över 20kg. Den här gången tog han på sin pilk en torsk som vi vägde in i hamnen på över 26kg!!!

Det skulle inte heller stanna där, Zonny var het och redan på släppet efter var det dags igen att bärga nästa stora torsk som också den vägde över 20kg. Det är ingen ide att vila när fisket är hett och vi körde några drifter till. Även på den här platsen kunde vi se raggig botten på kanterna och nere på botten känna hur långorna tuggade på våra beten. Vi tappade några som rullade på ordentligt på vägen upp och tog en som en som var en bra bit över 10kg.

När huggperioden lagt sig åkte vi vidare mot en till topp som jag tidigare lodat upp där en extrem kant reser sig. Även där fångar vi fina torskar på upp till 15kg. Vi utforskade också de lite djupare platserna i området men med drifter på över 1,5 knop var det svårt att hålla kontakten så vi provade runt på ett par platser till men intresset från torskarna var svalt. Då vi ändå skulle passera Venus stannade vi till bredvid båt 2 och 6.

De hade haft årets långafiske med ett flertal långor över 20kg!! Med agnad pilk hade de stora framgångar och något som är säkert är att det går mycket långa där. Den största långan vägde hela 25kg! En imponerande fisk! Det var inte bara långorna som ville vara med i leken utan fina torskar med toppfiskar på 23kg samt 19kg landades. Just när vi passerade verkade fisken inaktiv och vi provar ytterligare en ny plats några distans ifrån.

Efter upplodning och inknappning av nya waypoints finner vi betesfisk och jagande fisk straxt därunder. Vi fiskar uppåt i vattnet och fångar både torsk och sej. Hugo i vår båt fightar något större som till en början rusar bra och som gör tunga stångningar. Det spekulerades också vilken art det var och det var inte förrän vi såg färgen tio meter under båten som vi kunde konstatera att det rörde sig om en fin torsk som vägdes till 18kg. Nytt personbästa till Hugo som vi givetvis gratulerar! Vi fångar några torskar till innan vi provfiskar en sista plats. Huggperioden kom inte på den platsen som vi fångat fina fiskar på tidigare turer men det gjorde inget, vi hade nog med fisk att filea. Vi kunde nöjt styra båtarna hemmåt efter ett riktigt bra fiske!

Precis när vi ska svänga in mot bryggan får vi syn på havsörnen som vilar på ett träd vid strandkanten. Vi flippar ut ett par överblivna betesfiskar och två örnar uppfattar betesfiskarna och förbereder sina dyk. En av dem tar ett varv runt båten och vi kunde verkligen höra vingarnas inbromsning i luften 10 meter ifrån båten. Vilken avslutning!

Christian Karlsson och Marcus Eriksson, Vesterålen