Summering av förra veckan och magiskt fiske på ett stilla hav!

Tisdag 21/3
Dagen var tisdag och vindarna blåste söder ifrån, det var dags att göra sista försöket för veckan. Vi bestämde oss för att bränna ut på havet redan vid 06:00, den sydliga vinden här i Havöysund är tacksam då den inte bygger någon sjö, vilket förenklade dagen för oss. Väl på plats ute på vårat ”hot spot” tog det inte mer än lite drygt en timma innan Kevin i båt 2 rapporterade in två riktigt fina torskar på 27 respektive 29,5 kilo!!!
Fisken var på hugget, men stimmen stod ganska utspridda utöver området, så Kevins båt beslutade sig att söka fisken 3 sjömil österut, vilket resulterade i att vi i de andra båtarna senare kunde ta del utav ett helt magiskt skreifiske i strålande solsken med stora mängder fisk.
Efter en mycket lång drift med konstant hugg villig fisk, hittade jag en kant där en stor uppsamling fisk stod, där bedrev vi fisket resten av dagen med gott resultat. Engelsmännen i båten var exalterade efter allt skitväder som tidigare terroriserat oss under veckan, och efter ett tag lyckades Will landa en mycket fin torsk på 21 kilo. Strax där efter står Sonny och bänder för fulla muggar och efter en större mängd svett rinnandes längs kinderna kunde han syna sin livs största torsk på hela 22 kilo! Glädjen var total, men det slutade inte där!

Fisket fortsatte, och när vi mycket nöjda står och njuter utav det lugna havet, så pumpar Sonny i fören utav båten återigen en fisk som värkar strida ovanligt mycket för att vara en torsk. Efter ett par underbara rusningar visade det sig vara en fin hälleflundra på 110 centimeter, och Sonny som tidigare aldrig fångat en flundra var i extas! Lyckan i båten var total och det var ett faktum att veckan avslutades på bästa sätt.
Efter att avbrutit fisket runt 15:30 för ta tag i slut städning och utcheckning för gästerna, så fick vi oss en mycket glädjande överraskning på bryggan!
Där står Roger och berättar om en helt enastående fisk på hela 34 kilo! Han hade inte bara tagit veckans största fisk, utan han hade fångat säsongens största torsk. Så ett fint årsbästa fick avsluta förra veckans fiske på ett snyggt sätt.

Vi kan summera föregående vecka med stundtals mycket tuffa förhållanden, svårflörtade torskar, och mycket trevliga gäster som spridit en härlig stämning på campen. Så det avslutande fisket var en riktig boost för både gästerna och oss guider. Vi tackar gästerna för en grym vecka och gott tålamod med tanke på förhållandena.

Onsdag 22/3
Efter att vinkat av gästerna igår morse var det dax för mig att åka ut på havet igen, vi har 3 gäster som anlände i måndags kväll som stannar tills på fredag. Vädret såg mycket lovande ut och ännu en dag i strålande solsken och milda sydliga vindar spenderades på havet. Martin, Lars och Magnus var taggade till tusen och drömmen efter att fånga en torsk av modell större skulle idag gå till uppfyllelse. Vi tog oss ut och inledde fisket på samma spot där fisket hade varit bra föregående dag, men där gick vi bet och fisken hade simmat vidare. Vi styrde båten 3 sjömil väster ut för att leta upp de galna gangster torskarna.
Väster på hittade vi fisken på en gång och när jiggarna var på väg ned mot första stimmet som stod på 70 meters djup, så möttes jiggarna av ett världskrig utav torsk! De följande tre timmarna var fyllda utav svett, stora fiskar och magiskt väder. Vi pumpade konstant fisk och fisken följde våra jiggar upp till 40-50 meter under ytan, torskar mellan 15 och 20 kilo blev en självklarhet, men tillslut fick Lars på en bättre fisk som tyngde ned vågen till hela 23 kilo vilket var hans största torsk någonsin.

Under gårdagen fylldes campen återigen utav fiskesugna gäster, efter ett infomöte i vanlig ordning så var det dax för oss att lägga fram planen för idag. Enligt väderrapporten skulle vi idag mötes av starka vindar ifrån nordväst runt lunchtid, vilket gjorde att vi bestämde oss för att inleda första fiskedagen med att gå ut på havet 05:00 för att få ut så mycket som möjligt utav fisket innan stormen hittade hit. I ett kraftigt snöfall gick båtarna ut vid angiven tid, ute på platserna hittade dem bra mängder med fisk, men redan efter lite drygt två timmars fiske började det blåa upp och stormen visade sig komma mycket tidigare än rapporten visade. Fisket fick avbrytas redan vid 08:00 av säkerhetsskäl, vädret här uppe denna årstiden är inget att leka med, det vill till att alltid ha respekt för vädret där ute då det väldig snabbt kan gå mycket illa om man ignorerar vädret.

För alla gäster som besöker oss här uppe finns möjligheterna att få ta med sig 15 kilo fisk hem per person, detta är något som vi absolut tycker att man skall passa på att göra. Vi gör allt vi kan för att sköta detta på bästa möjliga sätt, men oavsett så är det lätt hänt att man står med nått kilo för mycket i lådan när man skall hem. Vi hade tidigare i veckan en del filead fisk i frysen som vi ville göra något bra med, och vad bättre än att skänka detta till det lokala dagiset här i Havöysund.
Det känns bra att göra något för samhället, och vi är mycket glada att fisken kom till nytta!

Kommande väderrapporter ser tuffa ut, men vi gör allt i vår makt för att våra gäster skall få komma ut och fiska. Håll ögonen öppna på kommande rapporter, det kommer antagligen inte bara vara torsk som skall få syna våra båtar!

Tight lines från Havöysund

Douglas Dahlberg, Johan Mikkelsen, Henric Appelgren

Roger med en fin torsk på 34 kilo!

Ian with a 29,5 kg cod!!

Another big cod!