Att ta med familjen på fiskeäventyr i Å, Lofoten

Det är få familjer som bokar en ren fiskeresa av naturliga själ, men att komma upp till Nordnorge och boka 1-2 dagar på havet är något som alla bör göra! Ett äventyr som både barnen och de vuxna sent lär glömma. Så var det denna veckan när Peter och Eva drog med barnen till spetsen av Lofoten under en lång weekend med en inbokad guidad fisketur med oss.

Upplägget är enkelt, i priset ingår guide, båthyra, bensin, overaller, samt all tänkbar utrustning för en dag på havet. Inga konstigheter, bara att komma upp och följa med på en minnesvärd färd ut på böljan blå.

I söndags mötte jag upp Peter och Eva tillsammans med de fyra barnen Nils, Noa, Ella och Johannes. Alla var taggade till tusen, och vi börjar dagen med att gå igenom hur all utrustning fungerar. När allt var klart satte vi sikte på sydspetsen av Lofoten där vi började med att dra betesfisk. Redan här var det succé och de kunde inte förstå att det kund vara så mycket fisk där.. Häcklorna fylldes av både makrill och sej. Johannes fick även en torsk på ca 2 kg och då hade vi knappt börjat fiska. Vi åker sedan vidare och försöker en stund på Hälleflundran för att få ett smakprov på vilket tålamod man måste ha när man fiskar. Efter någon kortare drift så ser vi hur måsarna börjar samlas runt vår storsejplats. Vi riggar nu om till vobblers och åker bort till detta inferno av jagande trutar och havssulor. Strömmen virvlar runt och underifrån jagar storsejen. Ett vilt och levande hav. Vi börjar trolla våra vobbler och det dröjer inte lång tid förrän de smäller hårt i spöna och tillsammans fick de hjälpas åt för att lyckas få upp de starka sejarna. Här var det jubel och lycka! Vilka fiskar!! De flesta var mellan 5-12kg och när alla hade fått testa på att ta en storsej på vobbler så tog vi fisket till nästa nivå – Att fånga en på ytan med en popper! Först ut var Peter som redan vid andra kastet lyckas kroka en fin sej som kastade sig över hans bete. Nu var det resten av familjens tur att få testa. Vi roterade och efter en stund hade alla lyckats kroka varsin storsej på popper. Johannes tog en grym sej på ca 15 kg men dagens storsej gick ändå till Nils 10 år som helt själv vevade in och poppade när helt plötsligt ytan bröts av ett enormt splash och sekunden senare står Nils och kämpar för att inte tappa i spöt samtidigt som linan åker ut från den skrikande rullen! Tillsammans hjälptes vi åt för att pumpa upp den och det var inte konstigt att det var tungt då Nils hade lyckats kroka en sej på uppskattningsvis 17kg!!! Att den också var tagen på popper gör det hela ännu mer unikt!! Vilken grej!!
När storsejen blev mindre aktiv så bestämde vi oss för att göra en sista chans på hälleflundran. Redan på första driften smäller det och även denna gången var det Nils som fick drilla upp den från djupet! Hans livs första hälleflundra på fina 83cm!
När den var landad så kunde inte dagen bli så mycket mer bättre.. Vi börjar köra tillbaka mot campen men som ett sista kort i rockärmen så stannar jag till vid en plats där havsörnen brukar uppehålla sig.. Vi tar resten av våra betesfiskar och kastar ut dom.. Inte långt efter ser vi hur två Havsörnar börjar cirkulera och tillslut får vi en havsörn som tar en betesfisk precis bakom ryggen på oss när vi höll fokus på den andra havsörnen. Ett riktigt fascinerande skådespel och en mäktig naturupplevelse!!

Fiskeresor är så mycket mer än bara fiske. Ta med familjen och bjud på upplevelser för livet!

Johan Mikkelsen, Martin Bamberg

Nils 10 år med 17kg tung storsej tagen på popper!

Närbild på Nils och 17kilos sejen

Teamwork var nyckeln till framgång!!

Ella med en riktigt stor sej!

Eva och Noa fick storsej samtidigt!

Nils första storsej på popper, men inte den sista

Nils första sej men fler skulle det bli

Nils fick till och med en hälleflundra under sin första dag på havet!! SUCCÈ!

Avslutar med havsörnsafari