Dag 1, 188cm, 170cm, 165cm hälleflundror, torsk upp till 22kg och sej på 15kg – Å, Lofoten!

Första dagen för de nya gästerna här i Å kunde inte ha blivit bättre, framförallt för båt 6 som lyckades bocka av allt på första dagen – Det började med att de fick syn på två familjer späckhuggare som inledde dagen på bästa möjliga sätt, därefter var det storsej som stod på schemat! Och det dröjde inte länge förrän gästerna drog 10kg+ sejar med flera fina runt 15kg samt en bonus torsk på 22kg! Så fort armarna var trötta av sejracet så fortsatte alla vidare norrut där vi sedan började fiska torsk. Inte långt efter ropar båt 6 att de håller på att drilla en 160cm+ flundra som de missade vid första landningstillfället. Jag som bara låg en liten bit bort bad mina gäster att veva upp för att åka bort och assistera. När vi närmar oss ser vi hur hela båtlaget tittar ner i vattnet och gästen Johan står med ett kraftigt spöböj. De ropar att de kan se flundran igen och jag försöker hinna över innan kroken sätts men Danne placerar den perfekt i underkäken som följs av ett tokspel från flundran. Danne skriker att de ska hålla fast honom när han försöker hålla kvar flundran. Jag hoppar över i båten och hjälper dom i all kalabalik som uppstår när en stor flundra säkras. Kveitekroken dras igenom och flundran är nu 100% säkrad! Alla skriker och jublar – Fisken är större än va de trodde! Den mättes till hela 188cm vilket motsvarar en vikt på nästan 90kg!!! Jag gratulerar Johan till drömfångsten och märker den med ett ID-nummer för Norska havsfiskeinstitutet. Efter att ha beundrat fisken en liten stund så släpper vi den fri och ser hur den simmar ner i djupet igen! Mäktigt syn och en mäktig fisk! Jag tackar för mig och gratulerar Johan en sista gång innan jag hoppar tillbaka till Båt 2. Vi åker iväg en bit och lägger vår första flundradrift för dagen. Jag börjar med att förklara tekniken för Acke och hur man gör när man fiskar med betesfisk sedan går jag över och ska förklara för Claes och Martin om hur jag jobbar med jiggen. Men jag hinner inte ens börja visa förrän jag ser i ögonvrån hur Acke sitter med ett kraftigt spöböj, jag ropar – ”DRA TILL”! Acke svarar och möts av något tungt, sedan bär det iväg! Vi som knappt hunnit ner får veva upp igen.. Sedan ropar båt 6 att de drillar stor flundra igen.. Båt 6 lade om driften och Tobbe hinner knappt landa på botten innan det smäller på igen! Jag säger över radion att jag gärna hade kommit och assisterat men nu stod vi själva och drillade en av bättre kaliber..
Acke hoppas det är en fin matfisk, men jag ser vilken tyngd det är och förklarar att jag måste nog göra han besviken, för det är en STOR hälleflundra han har på kroken! Han skrattar och fortsätter fighten. Upp kommer ännu en magnifik fisk som mättes till hela 170cm! Inte långt efter hör vi hur Tobbe i båt 6 har landat en grym flundra på 166cm!! De lägger om driften igen och tror ni inte de lyckas ta ännu en grym fisk på 144cm! Samtliga fiskar släpptes tillbaka igen och efter den huggsexan så bestämmer vi oss för att åka tillbaka igen och njuta av första dagens fantastiska fiske!

Varmt välkommen till Å i Lofoten!!

Johan Mikkelsen, Nikolaj Hjort

Johan drillar sin drömfisk

Guiden Johan Mikkelsen hoppar över i båten och hjälper till under kveitelandningen

Johan till höger i bild med sin drömfisk på 188cm!!

Acke krokar på sin livs första hälleflundra

Tyvärr blev det ingen matfisk då den mättes till 170cm och släpptes tillbaka igen efter att ha märkts med ett ID-nummer. Men Acke verkar rätt nöjd ändå!

Nya guidebåten här i Å!

Nikolaj Hjort kör nya guidebåten och verkar mer än nöjd med den nya modellen!

Fina förhållanden!

Vacker natur!