Storsej, grov torsk och bonusfångst under sista testfiskedagen!

Med svaga vindar och tungt hängande moln lämnade vi hamnen den tredje morgonen och begav oss ut för sista dagens fiske. Målsättningen var att testa ett par områden ut mot djupkanten med flera intressanta skär och öar som såg lovande ut på sjökortet.

När vi anlände till första platsen hann vi knappt börja leta fisk innan stora bågar dök upp på ekolodet i mellanvattnet. I första nedsläppet studsade jiggarna till flera gånger medans de dalade ner mot botten. Vi anade storsej så Jimmy var först ut att veva igång jiggen och möttes omgående av ett stenhårt hugg. Fighten blev tung och knyckarna som fortplantade sig genom spötoppen signalerade på storsej. När fisken bröt ytan visade det sig att den var riktigt fin och succén var ett faktum. Fisket fortsatte och strax därefter fick jag ett tungt hugg i ett vevstopp varpå en tung fisk började ”rulla” där nere.

Fisken stångade på bra och det visade sig vara en stor torsk som gled upp till båtkanten. Vi blev lite chockade, nu hade vi landat två riktigt fina fiskar på väldigt kort tid och knäppte några snabba bilder innan vi hivade ner jiggarna på nytt. Som på förra nersläppet stannade jiggarna i frivattnet igen men denna gång var vi med på noterna och krokade torsk efter torsk som spottade upp stora sillar när de närmade sig ytan. Detta stim var verkligen på jakt och fisket bjöd på konstant action. När vi istället började veva ifrån ”bågarna” på lodet kändes de tydliga sejhuggen som nafsar i stjärten och vi lyckades kroka en till innan sejarna försvann. Kvar på platsen var mycket torsk och Jimmy lurade upp en grann kring 16-17 kg innan vi bytte plats och satte fokus på hälleflundra.

Vi la ett par drifter längs ett skär med stora djup runt omkring men den första fisken vi landade var förvånande nog en bleka, artfisket i detta området verkar riktigt bra då det gång på gång ger oss nya bonusfiskar. Vi fortsatte driften och la ut ett par flötmeten bakom båten. Det dröjde inte länge innan mitt flöte dök med en rasande fart och rullen började knarra ilsket. När bromsen trycktes upp så bockade sig spöet djupt och äntligen satt det en hälleflundra på kroken. Drillningen blev spektakulär då den snurrade in sig i Jimmys flötmete samtidigt som den gjorde flera rusningar, trots en hårt spänd broms. När fisken kom upp till ytan blev jag lite chockad då jag hade förväntat mig en fisk av större kaliber men denna fisk på 106 cm hade verkligen bjudit upp på kamp.

Senare under dagen fick Jimmy ett tungt hugg på ett sandflak närmare campen som böjde spöet ordentligt men lossnade i första huvudskakningen. Det är alltid svårt att säga vad det var men troligen var det en flundra av bättre kaliber. Efter att ha fiskat i tre dagar nu kan vi summera ihop ett riktigt bra artfiske med ett tiotal olika arter med flera fina toppfiskar. Området bjöd på stor variation av fiskeplatser och under våra tre dagar hann vi endast testa en bråkdel av alla platser som såg mycket intressanta ut på sjökortet. Torsk-och sejfisket var riktigt stabilt, hälleflundrorna kom vi i kontakt med på flera olika ställen och fisket på djupet bjöd på god aktivitet och mycket spänning.

Mer information om detta resmål kommer inom kort. Tills dess tackar vi för oss och är återigen på kontoret imorgon bitti.

Erik och Jimmy