Landskampen upphörde när KJEMPE kveite klev på kroken här i Å Lofoten

Denna vecka har fisket varit helt otroligt här i Å, Lofoten! Antalet hälleflundror som har landats under veckan har jag ingen siffra på men det är många, och en hel del av den bättre kalibern! Även sejfisket har varit stabilt med toppfiskar runt 15-16kg och trots att vi inte har riktat något torskfiske denna vecka så har det kommit upp två över 20kg! och flera runt 15 som bonusfiskar!

Men nu till sista dagens fiske: Kl 23.30 ringer mina norska gäster och väcker mig för att de ville göra sista dagen lite mer spännande, – De ville utmana Sverige mot Norge i kveitefiske. Jag accepterade utmaningen och somnade om. Vi starta dagen med de vanliga rutinerna – bra musik och lite gött snack.
Sista dagens mål var att få minst en kveite så vi fick använda den sista märknålen som vi i början av veckan trodde att vi aldrig skulle kunna genomföra. Redan på första driften så var målet avklarat! Norge tog ledningen!
Inte långt efter svarar jag med en kveite och det står nu 1-1! Jag hinner knappt ner igen förrän Norge har tagit ytterligare en! Ställning 2-1 till Norge och sedan tappar Norge ytterligare en kveite och sedan smäller det på hos mig igen. Jag känner att jag har en möjlighet att ta igen men då simmar kveiten fast i ett gammalt fiskeredskap och tyvärr går linan av. Istället får Norge ytterligare en kveite och ställningen är nu 3-1 till Norge och vi är bara inne på tredje driften! Tillslut kommer det där drömhugget som vi knappt hade vågat drömma om! Morten sätter mothugget perfekt och direkt ger över fiskespöt till hans kamrat Eirik då Morten redan landat ett par snabb kveiter! Eirik är maktlös i kampen, och jag försöker pusha honom att fortsätta pumpa, han säger att det inte går men jag fortsätter att försöka få honom att sätta mer press.. Vi har nu maxat bromsen och det är fortfarande kveiten som bestämmer. Det tar inte lång tid förrän Eirik får ge tillbaka spöt till Morten, och kampen fortsätter, men den står fortfarande och trycker nere på bottnen.. Fiskespöt ges tillbaka till Eirik igen som har fått vila några minuter och tar över spöt med nya tag.. Det går verkligen inte att rubba fisken.. Det ser nästan ut som ett bottennapp men ibland så ser vi huvudskakningarna och sen tar den lina.. Det är fisk, och den är STOR!

Efter Eiriks andra försök utan att vinna in någon lina så var det nu guidens tur att ta över fiskespöt och visa hur man gör. Med flera stora kveiter på samvetet så skall väl det här inte vara några problem tänkte jag.. Jag tar över spöt och sätter all press jag har.. Men det går verkligen inte.. Nu förstår jag vad mina två gäster menade.. Flundran vägrar att lämna bottnen! Jag håller med hård press och vid varje möjlig chans försöker lyfta huvudet från bottnen.. Efter ett par minuter med maxad rulle ett spö på bristningsgräns så vinner jag centimeter efter centimeter.. ett halvt vevtag vid varje pump, tillslut släpper den botten och den låter sig pumpas upp från djupet. Tillslut ser vi nått STORT komma upp, jag ger över spöt till Eirik igen och gör mig redo med kveitekroken. Den är stor, den är riktigt STOR! Eirik pushar upp kveiten exemplariskt den sista biten och får flundran att komma upp precis vid båten. Jag tar tag i tafsen och sätter kveitekroken. Nästa sekund flyger jiggen iväg.. Hade jag missat landningen hade vi antagligen aldrig fått veta längden.. Vi jublar av lycka – vilket monster!!! Vi blåser av tävlingen, den här kveiten sammanförde de två länderna till ett, utan ett grymt team work hade det aldrig gått!! Kveiten mättes till hela 193cm vilket är en fisk på ca 100kg!! Även denna gången var det Crazy Daizy 400gr i färg Blue Glamour med Curly Tail som var magin!! Detta blev dagens femte landade flundra och efter att ha märkt dronningen från dypet med ett ID-nummer och tagit några bilder så fick hon friheten åter! Den här fisken blev en perfekt avslutning på en vecka som gått i kveitens tecken! Trots att vi bara hade varit ute i ett par timmar under sista dagen så kände vi oss redan nöjda och funderade på att åka hem till hamn.. Men när adrenalinet hade lagt sig så sa vi att en drift till sen åker vi hem. Det tog inte lång tid förrän Eirik krokar på dagens sjätte flundra och som en fullfjädrad kveitedrillare så pressade han upp den snabbt till ytan! Det här fick bli resans sista kveite för oss i guidebåten och vi kunde nu summera ihop 26 landade under veckan. Vi packar ihop och sitter och pratar om veckan och det fantastiska fisket vi upplevt!! Vi njuter av utsikten och ser hur båten bredvid drillar flundra – de rapporterar via VHF:n, 132cm! Smack! Även Martin som guidade ett gäng svenskar rapporterar om en 50kg+ flundra som tyvärr lossnar efter att han tagit i tafsen.
Båt 7 rapporterar om 5 landade flundror under sista dagen och vi kan konstatera att den här veckan har verkligen varit grym!!

En magisk avslutning där drömfisken fick två länder att bli ett!!

Johan Mikkelsen, Martin Bamberg