Hälleflundrornas Rike, Sørøya!

Efter den fantastiska långturen till Storskalltaren så ladda vi nu om batterierna inför nästa långtur med siktet inställt på hälleflundra med stort H!

Vi planerar att fiska under hela stigande vattnet och ses först på bryggan klockan 17.00 under söndagen för att ladda ett fiskepass långt in på natten. Redan vid första fjorden som vi testar så rapporteras kontakter och landade hälleflundror. Vi är inne på andra driften när båt 7 anropar via VHF:n att de behöver antagligen hjälp vid landningen av en större flundra. Vi i Guidebåten vevar upp och sätter fullspätta mot båt 7 där vi möts av Glenn Larsson med ett tungt spöböj. Jag hoppar över i båten med märkningspärmen redo. Fisken högg på den så kallade ”Lapptoppen” som är ett grund mitt i fjorden. Men så fort fisken var krokade så började den simma mot djupare vatten. När jag var på plats var det 90 meter under båten och den var påväg ut mot 150m! Men med god support från oss i båten så lyckas Glenn vända flundran och pumpa upp den hela vägen till ytan. Mitt i fighten så säger Glenn – Hoppas den är 149cm då slipper jag att bada..

Flundran bryter ytan med den vita Slim Jim jiggen i munnen, jag sätter kveitekroken perfekt i underkäken och säkrar flundran längs båten. Och tro det är eller ej, den mättes till exakt 149cm men då berättar jag för Glenn att det spelar ingen roll om den är över 150 eller ej, det där är vad vi kallar en ”badflundra”! Vi skrattar och jublar i båten innan vi märker och släpper tillbaka den till djupet igen.

Vi lägger en ny drift och vi hinner knappt ner med våra jiggar innan nästa båt behöver ”kveiteassistans”. Upp igen, pärmen under armen och denna gången var jag i båt 4 där den yngsta i besättningen, Kasper Åslund nu stod med ett tungt spöböj. En hård men intensiv kamp senare så landar vi en flundra på hela 133cm som föll för den blå Crazy Daizy jiggen, den blev sedan märkt och återutsatt igen! En fantastiskt fisk till Kasper som blev dagens kveitekung i båten!

Tillbaks i guidebåten, flundrarapporterna haglar in på VHF:n men sedan dör vinden och vi ligger nu helt stilla och guppar i fjorden. Vi i guidebåten hade fortfarande inte lyckats landa någon så vi bestämmer oss för att tänka om och tillsammans med båt 9 och Ralphs båt så fortsätter vi norrut! Vi kommer fram när tidvattnet är som bäst och redan på första driften rapporterar Forsvik att de tappade en bättre fisk. De lyckas sedan landa ett par fina flundror runt metern innan de bestämde sig för att glida hemåt. Vi i guidebåten hade fortfarande inte fått hälleflundra vid det här laget men när man har sparat ett ess i rockärmen så var jag inte orolig. Perfekt ström, vind, tid! Vi skulle bara lyckas tillslut!

Vi sätter på lite hårdrock och börjar nöta vidare, SMACK! Marcus drillar flundra, upp kommer en metersflundra som spottar jiggen precis vid båtkanten och glider ner i djupet igen. Så nära men ändå så långt bort. Fortfarande nollade i båten.. Nästa gång smäller det tag i Emils spö men tyvärr krokas inte fisken.. Emil som inte hade fått någon hällflundra under veckan börjar känna en viss frustration. Inte långt efter smäller det igen och han tar i med kung och fosterland i mothugget men backslaget ger med sig och flundran krokas inte denna gången heller. Emil är nära på att bryta sönder sitt spö och slänga hela skiten i havet…

Vi riggar om och tar nya tag.. Denna gången har vi flyttat oss till mitt favoritställe. Nu ska det hända!! Och redan på första driften smäller det tag ännu en gång hos Emil. Denna gången sitter mothugget perfekt och en brutal fight senare kan den säkras vid båtkanten! Inte bara att det var Emils första flundra utan den mättes till hela 140cm och fick simma vidare igen!

Målet med hela veckan var således avklarat – Alla i båten skall ha fått hälleflundra!

Vi lägger om driften och Emil funderar på om han bara ska njuta av hela händelsen men bestämmer sig ändå för att sänka ner jiggen igen. Gissa vad?! SMACK! Emil med tunggung igen, denna gången ännu värre tyngd i spöt än den han fick för två minuter sedan. Den följer dock med utan några större rusningar och när jag sätter kveitekroken så bjuds det på en ”kveitedans” vid båtkanten med en 50kg+ flundra! När både jag och flundran hade lugnat ner oss så mättes den till 152cm! Emil bara pumpar av adrenalin och svävar på moln. Det var det här han hade drömt om!

292cm fördelat på två fiskar under två drifter! Magiskt!
Natten rundas av med cigarr och allmän livsnjutning i den mäktiga natur! Vilken dag, vilken vecka!

Båt 8 som avstod hälleflundrasatsningen och fiskade i närområdet kunde rapportera om en hälleflundra på 150cm tagen ute på Reis. Och vi som inte trodde dagen kunde bli bättre…

06:20 gick jag och lade mig idag och vaknar upp till 12 m/s från väst. Trots detta så var stämningen på campen på topp!

(Inte så konstigt när gårdagens toppfiskar mättes till 125, 135, 140, 149, 150 samt 152cm!)
Nu laddar vi förs sista fiskedagen, och det verkar som att det kan bli mer hälleflundrasatsningar.

Stay tuned!

Johan Mikkelsen, Rikard PJ Bergling

Guiden Johan Mikkelsen hjälper till under landningen av Glenns hälleflundra på 149cm!

149cm, märkt och återutsatt!

Fångstman: Glenn Larsson” /></p>
<p><img decoding=

Kasper Åslund med sitt nya PB på 133cm! Märkt och återutsatt!

Emils första hälleflundra- 140cm, märkt och återutsatt! En drömfisk som satt långt inne! Men skam den som ger sig!

Den känslan!

Känslan av att simma med en 50kg+ fisk! Emils glädjerus bleknade inte för en sekund!

152cm blir toppfisken för dagen! Emil Jonsson!

Sebastian Evander med sin första hälleflundra! 

Foto/Guide Rikard Bergling” /></p>
<p><img decoding=

Anders Evander med en 125cm hälleflundra säkrad vid båtkanten!

Foto/Guide Rikard Bergling” /></p>
</div><footer class=