Torskrally, Mjölksyra och nyfikna tumlare på Havöysund

Efter en stadig kopp kaffe drog vi ut idag. Ett Ekipage på fem båtar rullade västerut, västerut i torskens förlovade land.

Det är första dagen som vinden har legat lugn. Efter 2 dagar med vind runt 12m/s så kliade gästernas fingrar mer än någonsin efter att få fiska. Och med Tidvatten på våran sida och med lugn vind så brydde sig ingen om efterdyningarna sedan igår.

Väl på plats tog det inte många minuter innan torskarna kom flygande upp ur vattnet, fantastiska mat-torskar från 3-7kg. Efter 10 minuter in på tredje driften började betesfisken synas på ekolodet. Det högg ofta, dubbelhugg, trippelhugg, ja tamejf*n fyrdubbelhugg på 3 man när torsken tog på upphängarna. Makalöst var det.

När Torskbonanzan började bli ganska alldaglig, när vi visste att nästa nersläpp kommer leverera en 5kg-ish torsk, då pangade de på bra i grejerna! Första stortorsken låg på 15,5kg och gav spöböj som hette duga, nu blev vi taggade till tusen.

Mellantorskarna varvades av med 10-14 kilosar med jämna mellanrum, stämningen var på topp! Efter en Jämn ström och en kollosalt stort betesstim som täckte ekolodet från botten och femtio meter upp dundrade det till i grejerna igen.
Efter en rätt trög och seglivad kamp så landar vi en bjässe till kusttorsk på 22kg! Båten skriker och hurrar, och vi är tacksamma att ingen hörde oss.

Under seglatsen till dagens sista fiskeställe fick vi också se tumlare framför båten. Väl framme på platsen precis utanför Havöysund så dundrade det i grejerna igen. I regel släppte vi ner till botten, sen gjorde vi mothugg utan att känna fisken först. Vi utgick från att det satt en bra torsk där, vilket det oftast gjorde.

Vi varvade torsken med fina Koljor och en skaplig långa när vi såg att tumlarna var kvar, och började surra runt 10m bakom aktern på båten. Fantastiskt kul inslag i det för övrigt underbara fisket.

Dagen är en stor lycka, bland alla gäster har många 10kg+ och flera 15kg+ kommit upp, och dagen är långt ifrån slut.
Vi väntar fortfarande på Flundrarapporterna

Ni kan räkna med en uppföjare, Bilder kommer senare idag

Henric ”Äpplet” Appelgren, Hannes Ribbner och Ulf ”Oxen” Hugsén, Havöysund