Å”-boy vilket underbart flundrafiske vi har!

Tredje fiskedagen i Å har varit en succé, främst i form av ett fantastiskt hälleflundrafiske! Tuffa vindar från nord-ost gjorde att vi valde att fiska sydvästra delen av spetsen på Lofoten samt i skydd upp längs nordsidan. Kastvindarna ner för berget var hårda men erbjöd ändå fina förhållanden om man bara backade emot med motorn mot vinden och flundrorna visade sig från sitt allra bästa humör. När vi startade i morse gjorde vi detta efter planering mot strömvändningen och valde att fiska när strömmen rörde sig från öst till väst!

Redan i de första drifterna fick vi i båt 7, 4 glada boråsare och jag vår första flundra på runt 90 cm. På radion hördes rapporter om ett par till flundror innan det dunkade i ordentligt på min sej i frivattnet och en tung kamp startade. Efter en bråkig fight så kunde vi säkra en fisk vid båtsidan och som senare mättes till 141 cm.

Fler rapporter över radion ramlade in och det verkade nappa på flundra lite överallt för båtarna. Plötsligt hör vi båt 3 med Patrik Brunström i spetsen säga att dem drillar en stor fisk men tyvärr meddelar dem att fisken slet sig vid båtsidan efter en misslyckad landning. Fisken var i storleksspannet på 140-150 cm.. Surt sa räven.

Vi la om vår drift med en nytändning och precis på kanten av en grundtopp fick Örjan ett hårt hugg och sulade i ett mothugg så spöet knakade. Två sekunder senare hugger det för Lars och nu har bägge flundra samtidigt och bägge rusar iväg. Med tung ström och hård vind var det klurigt och linorna snurrar ihop sig.. Nu var det kaos på riktigt men efter lite trixande hade vi separerat linorna och fighten kunde börja för bägge. Lars var snabbast upp med sin som var 118 cm medans Örjan fick kämpa på betydligt mer.. När Örjans fisk närmade sig ytan hade vi lyckats säkra fisken till Lars med ett rep så kveitekroken var redo. Fisken var stor och kroken sattes kvickt på plats och nu hade vi två bråkiga flundror vid båtkanten. Örjans fisk mätte 146 cm.. Snacka om dubbelhugg och vilken kalabalik det blev.

Snabbt la vi en ny drift och smack sa det för Lars igen som fick en på 94 cm. I dagens sista drift innan strömmen vände fick Palle en flundra på 79,5 cm och dagens sjätte flundra i båten var ett faktum. Båt 3 rapporterade i hamn om 6 landade flundror, torsk över 20 kg och flera fina sejar upp till 13 kg på topp.

Båt 6 fiskade lite längre och dem fick 7 landade flundror med en toppfisk på 140 cm och en 150 cm.
Totalt har det kommit upp minst 23 flundror under dagen samt mycket fina torskar mellan 10-20 kg och flertalet fina sejar.. Ett par båtar fiskar dock fortfarande så vi får se ifall det kommer några fler rapporter från dem!
Snacka om grymmefiske här i Å! Nu laddar vi vidare för imorgon!

Erik Axner – Å