Sej inte nej, i Havöysund.

Frrbll ggggkk llliiiik lol…

Ja, så börjar vi eftersom jag knappt kan finna ord för hur denna vecka har varit. Jag själv har kört guidebåten hela veckan och börjar med det vi har varit med om… Jag hade 2 olika grupper i båten, ett gäng på 3 personer och en far och son, sonen hade fått resan som en konfirmationspresent av familjen, mycket bra val!

Vi började på torsdagen med lite mixat fiske för att dom skulle få känna på lite olika metoder av fiske då ingen av dom hade tidigare besökt Norge för fiske. Vi landade en del mattorsk och dom fick kläm på hur det gick till. Vi gick senare in grunt för att prova på lite hälleflundra, efter en ganska trög start så lossnade det lite, sonen (14 år) lyckades att kroka sitt livs första hälleflundra, och efter en rolig kamp landades en fin fisk på 84 cm ! Mycket glädje i båten, och vi kramades redan första dagen… En stund senare, på nästa drift lyckas även farsan kroka en fin flundra som tyvärr efter ett par rusningar kliver av.

Fredagen bjöd på strålande solsken och blankt hav, tyvärr så var fisket trögt denna dag och endast 3 tappade flundror ett tjugotal torskar blev resultatet, däremot blev det upplevelser i mängder med havsörn, tumlare, säl, utter och en studiebesök vid sidan av en krabb båt, Deadliest Catch på riktigt !

Lördagen bjöd oss på ännu en dag med kanonväder, men trög start på fisket. Vi gav oss iväg på en långtur med flundra i sikte, på plats var fisket för oss lite segt men det rapporterades flundra i båtarna omkring oss och lågan hölls brinnande. Detta nötande gav resultat och Jacob, sonen, lyckades kroka och landa sin andra flundra, en kanonstark fisk på 95 cm. Vi hade även ett par kontakter men inget resultat. På vägen hem planerade vi in lite mer flundranötande och vi behövde verkligen fisk nu då stämningen började bli lite ”finsk” i båten… Första driften, noll, och jag blev lite orolig. Sökte mig djupare och här hittade vi torsk, äntligen lite spöböj! Mitt i detta torskrace krokar även Morgan en stadig flundra och en intensiv kamp börjar, långa fina rusningar och uttryck som: ”Detta kan inte vara en fisk, det är ett monster” hördes. Efter några minuter landades en fin fisk på 124 cm och glädjen var total än en gång! Vi fiskade vidare och på uppvev hugger en fisk till som tyvärr inte fastnar. Kvällen avslutas i en solnedgång man bara ser på film och alla var trötta, men nöjda. I land sedan dukades det upp till kungskrabb buffé och alla åt och drack till glada rop och skratt.

Söndagen var trög, vi hade lite vind och fisket blev lidande. Men vi gav oss inte, det var fightingfaces på alla och vi var verkligen värda fisk. Men tyvärr, efter lite sjösjuka och ett par mattorskar tog vi kväll och laddade för måndagen då vädret såg betydligt bättre ut.

Måndagen fyllde Jacob år, och vi gav oss än en gång iväg på flundrajakt till den plats som gav oss 124 cm´s tidigare i veckan. Trög start även idag, men sen lossnade det…
Vi börjar med tre st mindre flundor, upp till 70 cm, men det innebar att vi nu hade endast en person kvar som inte fått flundra i båten. Jag lägger om driften och några minuter in i den krokar Christer tag i botten och några sekunder senare ser vi dom härliga gungningarna och inser att detta är FISK, stoor fisk. Nu inleds en kamp som kommer ta runt 30 minuter med mycket ge och tagande, men efter en perfekt drillning och med brinnande axlar så ser vi flaket som närmar sig båten, en smidig krokning och helvetet brakar loss. Ni som vet hur en stor flundra beter sig vid krokning vet vad jag pratar om. Efter lite blåsor i händer och en snygg tailning så mäts fisken till hela 188 cm! Christer hoppar i en Ursuit och tar ett bad med sin kärlek! Vi tar ur kroken ur underkäken för att få lite snygga bilder med damen börjar igen att leva ”fan” och vi beslutar oss att släppa henne innan hon tar skada. Vi insuper känslan i båten efter att ha ropat så det hörts till Svalbard och kramats till höger och vänster så känner Per ( Pappan ) att han minsann vill fiska igen, ner med jiggen och bara en kort tid senare krokas nästa fisk! Detta är med en fin bit, inte lika stor som innan, men en rejäl fight inleds… Långa och tunga rusningar fick Per att kippa efter andan ett par gånger, men fisken kommer upp och krokas snyggt i underkäken. Denna mäts till 137 cm vid sidan av båten och än en gång ropas det och kramas ombord, en snygg release och fisken simmar hem igen. Nu ha ALLA i båten fått flundra. Ett litet instick, när Per drillade sin 137´a så ser jag en tydlig stigning under hans fisk på lodet, och den fisken såg inte liten ut… Denna dag hade vi även med oss båt 4, och i denna båt landades 2 fina fiskar på runt metern, båda 2 var förstafiskar för killarna, underbart kul!! Vilken dag!! På vägen hem fick båt 4 sig en liten påminnelse om hur kul vi kan ha här i Havöysund… Hämnden mot mig ser ni på bilderna!

Tisdag, sista dagen med gänget, vädret ser återigen bra ut och vi beslutar oss än en gång att gå tillbaka till ”Morgans tunga” som vi döpt området till och idag har vi med oss 2 båtar till. Dessa 2 båtar lyckas tillsammans landa hela 15 flundror, vi i guidebåten endast 1, men det var en fin fisk på 107 cm, Morgans andra fisk för veckan. Vädret gjorde att vi avslutade tidigt och gick mot hamn för städning och klargörning av stugor m.m. På vägen dit har vi även en stor flock med delfiner runt båten som är riktigt lekfulla, en av delfinerna slog dessutom med stjärten i båtsidan så det sjung i plåten! Upplevelse kan man minst kalla det…

Andra båtar då…. ?

Jodå, bästa båtar var en dansk/svensk blandning i 2 båtar där dom lyckades landa hela 52 st flundror gemensamt, upp till en fin dam på 143 cm som dessutom var krokad i stjärtfenan… Snacka om kul fight! Sen hade vi ett team som i början av veckan satte standarden då S-O hade den otroliga turen ett få på en 147 cm´s fisk och senare en 166 cm´s… Dom andra i båten pratade om att kasta honom överbord. Många hade helt okej flundrafiske och lyckades även att hitta stortorsk i närområdet.

Denna veckan har ”Oxen” guidat ett gäng från Moldavien och sista dagen var dom så nöjda med sina fångster att även dom gjorde ett studiebesök på en krabb båt och fick vara med om att ta upp tinor, koka dom ombord och njuta av smaken från nykokad kungskrabba.

Idag kommer ett nytt gäng och inledningen av veckan ser tyvärr lite bister ut, men vi härdar ut och ser framåt!

Jörgen ”Grodan” Sandén, Ulf ”Oxen” Hugsén, Havöysund.

En av Jacobs fina flundror!

All flundra är flundra!

Morgans 107 cm´s flundra.

Storflundra på kroken.

Galen fisk vid sidan av båten.

Bad med kärleken.

Nästa flundra på väg upp!

Uppe och säkrad!

Vild glädje och 188 cm fisk!

Delfinlek vid båten.

Stilla haaav!

Torsk.

Krabb fiskare!

Om man djävlas, får man ta hämnden...

S-O med 147 cm mellan benen.

166 cm vid båtsidan.