Ett lyckat misslyckande på Söröya

Vinden droppar. Skall vi dra till Kamöysundet och satsa lite flundra? JAAA ropar gästerna. 4 båtar ger sig ut på ett gungit hav med sikte på norra Söröya. Vattentemperaturen har ökat lite så det kan nog vara riktigt hett idag. Väl där släpps jiggarna. Vi fiskar timme ut och timme in. En kolja landas, en till och en till. Ingen flundra. Vi provar agna med koljan, ingen flundra. Vi provar en djupkant, ingen flundra. Vart är dem? Efter åtskilliga timmars fiskande gav vi upp hoppet och åkte istället tillbaka till Sillboen. DÄR började det smälla. Stora mängder torsk i matstorlek upp till 15kg landades och efter ett tag lyckades Hultis dra ett pb på hela 22kg+!

Vinden har droppat riktigt fint senaste timmarna och påväg mot Andottskallen blir det stiltje och havet lägger sig som en spegel. Vi drar några torskar till men börjar bli lite sega efter 12h fiske.

På väg hem frågar jag gästerna om de vill känna på något gött. JA! Jag slår av gasen, stänger av motorerna och slår av strömmen. Vi driftar långsamt runt mitt ute i ingenstans. Klockan är nästan 07.00 på morgonen och redan nu värmer solen riktigt gott. Vi sätter oss i båten, plockar fram kaffet och känner in stämningen. Efter ett par minuter i govädret blir gänget åter fiskesuget och släpper sina jiggar. Jag har alltså ingen aning om vart vi ligger (någonstans mellan campen och Andottskallen), ekolodet är avstängt och likaså plottern. Det tar inte många sekunder innan första torsken landas. Jag drar på en katt som följer med en bit och sedan hoppar av.

Några minuter senare står åter igen Hultis spö i en go båge och klingan speglar denna gång de klassiska flundraknyckningarna. Efter många små, goa rusningar landas en fin flundra på runt 105cm. Anders Johansson som plockat fram sin lätta haspelutrustning står även han och garvar när han sliter torsk – största på ”kastspö” – ca 15kg.

Det är nu man börjar förstå hur man gjorde förr i tiden när man inte hade alla dessa instrument som vi så troget stirrar oss blinda på idag. Man släppte helt enkelt bara i jiggarna, väntade några minuter och vevade sedan upp torskarna och flundrorna.

Jag får nästan citera Ralph Bengtsson och fråga mig hur svårt det faktiskt kan vara? Söröya är fullt av fisk.

Hannes Ribbner, Sørøya

PB-torsk på 22+ till Hultis!

Det blev även en PB-flundra till storfiskarn Hultis!