Veckan avklarad- Sørøya

Under skreifisket har vi guider ett inofficiellt mål som går ut på att alla i guidebåten skall få minst varsin torsk över tjugo kilo. Detta brukar nämligen göra att gästerna känner sig hyfsat klara med deras intensiva strävan efter större fisk och resten brukar bara bli en go bonus. När dagen inleddes hade alla utom Tom lyckats ta sig över denna magiska viktgräns och målet med dagen var ganska självklart! I hamn lade vi ut en kurs till området där vi hittade många stora fiskar dagen innan, vilket väl ute visade sig vara ett gott beslut. Vi hittade ett stort stim med jagande fisk och det dröjde inte länge förrän två spön gjorde argt motstånd för att inte doppa toppen i det iskalla vattnet. Ett utav de två böjda stängerna hölls i ett beslutsamt grepp av Tom som kunde känna lukten av seger då han kände den rejäla tyngden fisken gjorde motstånd med. Fem minuter senare kunde han landa en skreitorsk i toppkondition. Vågen visade 28,5 kilo och fick efter några snabba bilder en avskedskyss innan den fick simma hem i det kristallklara havet. När detta var avklarat blev det snabba fötter till andra sidan båten för att landa ytterligare en stor torsk som fick ner vågen till 23 kg! Vi fick alltså både en kanonstart på dagen och avklarade målet med veckan under den första driften, gott är det! Efteråt hade vi lite samma problem som dagen innan med att just hitta större fisk, men vi lyckades ändå få tre stycken över tjugo kilo i båten innan det efter några timmar blåste upp lite mer än vad prognosen hade talat om. Vi bestämde oss därför för att avsluta fiskedagen lite tidigare än planerat. Safety first!

De andra båtarna lyckades också riktigt bra under den korta fiskedagen då flera över tjugo landades och en över trettio.

Tråkigt nog har mina dagar här på Sørøya och Sørvær nu runnit iväg och det är dags för mig att sticka ner till Saltströmmen för att fortsätta min guidning. Satt nyss och funderade på om jag skulle boka om flyget men plikten, eller snarare chefen, kallar. Än sak är dock säker och det är att jag kommer återvända till detta fiskemecka i strävan om att slå PB för fjärde gången!

Ha det gott Sørøya, på återseende

Joel Ribbner

Morten med en fin 23 kilos tagen på första driften

Äntligen satt den! Då har alla i båten fått över 20 kg! och denna madam drog ner vågen till mäktiga 28,5 kg! En lycklig Tom och veckans mål är avklarat! Check!