Blåser det jävel kan man alltid fiska!

Klockan tio var det avgång då den tidigare morgonen varit lite väl blåsig. Idag var det flundrasatsning och en förväntansfull stämning fyllde guidebåten när vi lämnade bryggan. Vi hann precis komma utanför hamninloppet då vi stötte vi på båt 4 och de tre svenskarna som hade gått ut lite tidigare för att nöta flundra precis utanför piren. De hade redan då haft några kontakter och stämningen blev allt mer spänd. Vi bestämde oss för att ta de första drifterna utanför murmanskviken som under förra veckan levererat ett flertal flundror. Det dröjde inte länge förrän en utav de aktiva klingorna stod i en fin båge. Precis innan vi kunde se fisken skakade den loss jiggen och fick simma hem utan att få se himmel och snötäckta berg. Några fler kontakter och ett par havskatter landades innan gästerna bestämde sig för att de ville försöka sig på lite skrei. Väl ute gungade det en hel del och torskfisket blev inte långvarigt då ekolodsgivaren hade svårt att hitta botten på grund av det hårda vädret. Efter en stund rullade det in rapporter från svenskarna som fortsatt sin flundrajakt om många kontakter och ett flertal landade flundror med en topp på tjugo kilo. Strax efteråt togs beslutet att ytterligare ett försök efter flundra skulle göras med start vid fågelberget. Denna gång gav det mer utdelning och 72-åringen Reinar kunde landa en liten flundra. Drifthastigheten avtog och en stund senare återvände vi istället till samma plats som vi började dagen på. Detta visade sig snabbt vara ett genialiskt beslut då Tom kunde landa en flundra runt åtta kilo. Vid denna tidpunkt hade svenskarna som legat på samma drift hela dagen lyckats landa hela sex flundror! Gratulerar! Vi i guidebåten kom tillbaka till hamnen med ett resultat som inte var långt efter båt fyras. Fem hälleflundror lyckades vi slutligen lura upp med en topp på tio kilo. Tom och Reinar, de två äldsta i båten, stod för samtliga plattfiskar och var mer än nöjda.

Väl inne i hamn anlände resterande båtar som haft olika framgång gällande skreifisket under dagen. En båt hade lyckats riktigt bra och hade sju stycken över 25 kilo, vilket är helt grymt med tanke på den begränsade tillgängligheten av fiskeplatser. Även i hårt väder levereras grymt fiske helt enkelt!

Joel Ribbner

Claus med torsk

Gammal är äldst

Tom med plattfisk