Hur viktig är hälleflundran för Havöysund? – Ett projektarbete av Christian Karlsson och Tobias Aili

Under några veckors tid har Christian Karlsson, student från Karlstads universitet genomfört en praktik på campen i Havöysund. Där han tillsammans med Tobias Aili har undersökt vad fisketurismen har för effekt och vad hälleflundran betyder för turisterna.

Undersökningen har bekräftat att alla av 32 tillfrågade har Hälleflundran som en väldigt önskvärd fångst och kan beskrivas som ett mål med resan för många. De stora hälleflundrorna lockar och ett bra fiske är en förutsättning för att sportfiskare ska komma. Det har diskuterats ett förbud mot fiske efter hälleflundra under turistsäsongen på Norsk riksdagsnivå, vilket lyckligtvis inte gått igenom.

Resultatet visar också att det är många som fiskat hälleflundra förut och att det råder en hälleflundrafeber. Hälleflundrafisket får även fler utövare som kommer för första gången och vill utmana hälleflundran. En stor del av dessa skulle inte besöka Havöysund om de inte tilläts fiska Hälleflundran.

Fisketurismen är av stor betydelse för Havöysund då den ökar konsumtion och bidrar till ett lyft för det lokala näringslivet. Mataffärer har öppet längre, ökar sin omsättning och hotellen får full belägning under fiskesäsong. Den utgör också en del av invånarnas vardag då det talas om stora flundror i byn och på puben som är en knytpunkt.

Vi måste värna om ett hållbart fiske, släppa tillbaka fisk under måtten och gärna släppa tillbaka drömfisken. Detta för att vi ska kunna fortsätta göra det vi gillar allra bäst och så att fler får chansen att utmana världens största plattfisk och känna när en hälleflundra helt plötsligt vänder vid båten och tokrusar ner till botten.

/Christian Karlsson
Hela rapporten finns tillgänglig i 7 dagar via länken nedan

http://we.tl/1HPZCHMy9a

Johan Mikkelsen