Torskrace, storsej och feta rödspättor på Lofoten

Med toppenväder varje dag så är vi helt fria att fiska vart vi vill och alla båtarna har sin egen strategi under veckan för att uppfylla sina fiskemål. Vissa har kört på flundra och visst har dem lyckats bra med flera flundror på riktigt grunt vatten. Största ligger på 105 cm hittills.

Jag skjutsade hem de ryska gästerna som jag har haft här i 5 dagar nu och haft bra fiske varje dag. Dem blev helt fast av rödspättemetet och vi lade större delen av de sista dagarna på att fiska rödspätta. Flera fina fiskar med de två största på ca 1,5 kg som var riktigt välmatade. Totalt fångade vi fångade vi ca 70-80 rödspättor där de flesta simmade hem igen.

Väl ute på kanterna är det fortsatt helt sjukt mycket fisk. Många fina torskar upp till 16 kg och 15,5 kg som toppfiskar har landats och en hel del runt 10 kg också. Fisken hugger oftast pelagiskt och bjuder på en fin kamp. Storsejen har börjat komma in i detta område mer och mer nu också och flera runt 10 kg har landats de senaste dagarna med toppfisken på 11,5 kg som togs på lätta speedjigginggrejer. I hugget på en sån sej på lätta saker är det bara att hålla tag i grejerna och hänga med i svängarna. I första rusningen har du inte suck och efter det är det tufft slit att få upp den! Riktigt skoj och en njutning för mig som guide att kolla på när glädjetjut blandat med panik kommer ur munnen och man ser lyckan i ögonen när man lyfter in fisken över relingen!

Erik Axner/Douglas PJ, Nappstraumen/Lofoten

1,5 kg skönprickig spätta!

11,5 kg sej på lätta speedjigginggrejer! Fullt ös!