Storskalltan, dag 2

När jag kom hit för två veckor sedan hade jag förväntat mig vind, ännu mer vind och ganska mycket kyla på det… Sista tre dagarna, och egentligen ända sedan mitt flyg landade i Hasvik, har varit tvärt om. Värme och en näst intill platt hav.

När Johan och jag kom hem från storskalltanturen i förrgår natt kollade vi direkt vädret för morgondagen. Direkt drog vi ut ett mess till gästerna att det, om folk ville, blev en TILL tur ut till paradiset, dagen efter – helt galet.

Klockan 19.00 gick 6 båtar i samlad trupp från hamnen. Efter ca 1h45min båtkörning i motsjö var vi framme. Fisket var i början rätt segt. Efter 15 minuter hade Ralphs båt dragit två flundror med topp på 128cm till Cia! Dock var detta det ända förutom mattorsk som kom upp under de första timmarna.

Vi flyttade efter ett tag på oss och började fiska sydsidan på storskalltan. I min båt fick vi två flundror, varav ena tog Malins oskuld. Efter detta kom fisket igång på riktigt. Obegränsat med torsk och några mindre flundror drogs. En av båtarna ropade på VHF-en att de på en kort stund hade tagit över 10 torskar på 15kg+.

Torsk efter torsk, efter torsk. Plötsligt ropar en helt uppskakad gäst i båt två att de krokat en monsterflundra som vägrar lämna botten. Anropet löd ungefär såhär; ”Öh, vi har krokat på ett monster, öh, ja… jag vet inte riktigt vad jag skall säga, jag kan inte prata mer nu, hejdå”.

Vi väntar och väntar. Efter över en timme ropar vi och frågar hur det hade gått. Svaret löd; ”jag har just badat med, märkt och återutsatt en 190cm stor hälleflundra, klart slut” – sjukt!

Sedan kom nästa anrop från båt 2; ”Den tog på en Crazy Daizy 400 grams, blå färg och med Curlytail kroppen, klart slut”.

De resterande timmarna drog vi ännu mer torsk och några flundror till.

Klockan 09.00 var det hög tid att vända nosen mot Sørvær igen. I hamnen mötte man trötta gäster med leenden på läpparna – vilka dagar vi haft.

Nu blir det lite välförtjänt sömn på både gäst och guide. Detta var alltså dag två, på Storskalltaren.

Hannes Ribbner och Johan Mikkelsen, Sørøya

190 cm Hälleflundra säkrad vid båtkanten, underbart!!

Mikael lyckades fånga sin drömfisk ute på Storskalltaren, den föll för en blå Crazy Daizy riggad med Curlytail kroppen!

Overklige känsla när man ligger och badar med en hälleflundra i den här storleken! <br />Efter bilden var tagen så blev hon märkt och sedan släpptes hon fri igen! ” /></p>
<p><img decoding=