Bästa säsongen genom tiderna? Sørøya fortsätter att leverera!

Jag säger bara Sørøya, vilken plats!

Igår åkte vi ut till det legendariska grundet Storskalltaren och ännu en gång bjöds det på fiskar i monsterstorlek!

Halvvägs ut fick vi uppleva något helt fantastiskt då en knölval, 100m framför båten, kastar sig upp med all sin kraft och slukar ett stort makrillstim. Alla i båten blir helt lyriska och vi ropar ut till de andra båtarna vad vi precis sett. Det dröjde inte lång tid innan knölvalen återigen går upp och vältrar sig i ytan, nu endast några meter från båten, makrillarna flyger omkring likt en överfull kastrull popcorn!

När vi sedan börjar bli mätta på detta fantastiska skådespel bestämmer vi oss för att fortsätta resan ut till storskallaren. Vi kommer dock inte mer än ca 5Nm innan två knölvalar ytterligare en gång bryter den spegelblanka ytan – vi trodde nästan att det inte skulle bli något fiske.

Dagen är oförglömlig innan vi ens börjat fiska!

Väl ute på plats så hör vi på radion att två stora flundror hade säkrats vid båtsidan där de mättes till 150 cm! Vi känner hur pulsen ökar och att fisket är igång. Strax efter att flundrorna hade återutsatts så började döperioden och det blev många timmar med riktigt trögt fiske. Jag förklarar för gästerna att det enda man kan göra är att invänta nästa huggperiod – vi är ju trots allt på en av världens bästa fiskeplatser.

Och visst stämde det även denna gång! Som på klockslaget så började fiskarna hugga hej vilt!

Vi inleder perioden med en monstertorsk på 30 kg till Jakob!

Nästa drift så fastnar Christer i ”botten”. Sonen Erik försöker få loss det men då det inte går så kommer jag för att assistera. Botten börjar plötsligt röra på sig och jag ger tillbaka spöt och ropar att det är fisk. Båda två rynkar pannan men tar tillbaka spöt och börjar pumpa. Upp ur djupet kommer ytterligare en grann torsk, denna på 22kg!

Jakobs far fick sedan en torsk på 17,5 kg vilken såg liten ut vid sidan av 30-kilosklossen – snacka om att bli fartblind!!

Fisket fortsatte och det rapporterades in mer stor fisk via VHF-en. En fin flundra på 137cm samt några storsejar upp emot 14 kg!

Dock hade vi i guidebåten fortfarande inte lyckats lura upp någon flundra. Nytt ställe och helt plötsligt suger det tag i jakobs spö. Upp kommer en fin flundra på 100 cm – då var äntligen den oskulden tagen!

Inte långt efter smäller det till på Calles spö och återigen så diskuteras det om huruvida det är fisk eller botten. Då ”botten” sätter fart och de tunga gungen böjer spöt till rullfästet så förstår vi att det är en redig fisk han dragit på. Efter en hård fight kommer en stor flundra upp. Kveitekroken sätts och flundran är säkrad vid båten. Efter jubel och lycka så mättes den store platte damen till 152 cm, märktes och badades med innan hon fick simma ner i djupet igen!

Nästa drift på samma ställe så svarar brorsan Erik med ett nytt ”bottennapp” – SUCCÉ! Denna var det ännu mer tyngd i än brorsans. Alla i båten är knäpptysta och följer med spänning hur Erik kämpar med att få upp monsterfisken från djupet. Efter adrenalinpump, kramp och en skräckblandad förtjusning så kommer ännu en fantastisk fisk upp till ytan. Väl uppe bjöds det på en rejäl fight vid båtkanten efter det att kveitekroken hade satts. Flundran mättes till hela 177 cm och Erik kunde checka av sin livs första flundra – ingen dålig start för den pöjken, inte! Flundran märktes och återutsattes innan vi lade ett par drifter till. Före hemfärd kunde vi räkna till 5 landade flundror – både kropp och själ var fyllda med natur- och fiskeupplevleser i världsklass. Guidebåten går mot Sørvær med flaggan i topp!

Väl i hamn träffade vi båt 4 som berättar om kungsfiskar med topp på 5,8 kg, bergsskädda på 1,2 kg tagen på pilk och en torsk på 23 kg. Resten av veckan kommer de rikta fisket efter fläckig havskatt och kungsfisk. Förhoppningsvis kommer fler spännande nyheter därifrån!

Fick också ett MMS av Malin i båt 8 som precis hade landat en rödspätta på 2,3 kg utanför hamnen, fisket är ju bara helt sjukt på Sørøya!!

Kan vara den bästa säsongen någonsin?!

Nu laddar vi inför Storskalltaren nr2, skitfiske på er, detta är Storfiskens rike, Sørøya!

Johan Mikkelsen och Hannes Ribbner

Calle inleder veckan med en fin liten flundra!

Valsafari på Sørøya

Det spegelblanka havet bryts av en fullvuxen Knölval som slukar makrillstimmet.

En otrolig syn

Tillbaks ner i djupet för att fösa upp nästa stim till ytan

Precis innan vi kom fram till Storskalltaren så träffade vi på det här paret som också jagade makrill

Knölvalarna

Efter många timmars nötande så kom äntligen drömtorsken, den föll för en hel sej som var riggad på ett Halibut Anti Twist Rig. Och Jakob har skrivit historia med sin 30 kilos torsk

Bergstorsk i XXL storlek

Denna sjurygg var i käften på 30 kilos torsken

Far och son

Äntligen! Efter ett x antal timmar på Storskalltaren så landade vi denna skönhet på 152 cm. Efter att ha märkt den och gjorde det klassiska badet så fick hon simma ner i djupet igen<br />” /></p>
<p><img decoding=

Brorsan svarar med en flundra på 177 cm strax efter 152 cm hade simmat ner i djupet. <br />Märkt och återutsatt, det går bra nu!” /></p>
<p><img decoding=

Bottennapp, nejdå, en torsk på 22 kg! <br />Far och son!” /></p>
</div><footer class=