NY DESTINATION 2012, NAPPSTRAUMEN!!

Det är med stor glädje som Nordic Sea Angling kan presentera ännu ett resmål i nordnorge, det 4:e i sin ordning!
Platsen heter ”Nappstraumen” och ligger i de yttre delarna av Lofoten. Nappstraumen är ett strömsatt sund som går igenom den yttre delen utav Lofoten. Platsen ligger mycket väderskyddad, men det ges också möjlighet att fiska på öppet hav i både sydlig och nordlig riktning.
Fiskemässigt är detta i våra ögon Lofotens bästa placering!
Vid blåsväder kan man fiska inne i själva Nappstraumen som är en otroligt bra plats för både hälleflundra och rödspätta. Vill man fånga stortorsk och storsej kan man ge sig ut på öppet hav i sydlig eller nordlig riktning beroende på vart det blåser ifrån!
Särskilt nordsidan är väldigt intressant, då det inte finns några fiskecamper där och dessa områdena är alltså ganska oprövade av sportfiskare.
I tillägg så kan man också fiska efter lax och havsöring faktiskt direkt från campen!!
Redan första kvällen vi anlände så såg vi flera havsöringar som simmade strax nedanför hytterna och lite senare på säsongen så kommer också laxen förbi som är på väg upp till en närliggande älv.
Det kommer ges möjlighet att flyga ut till Leknes flygplats som ligger endast 5 km från campen, vilket innebär väldigt kort transfertid!
Själva campen är en ”rorbuanläggning” där det kommer att byggas faciliteter såsom frysrum, torkrum etc. för att kunna erbjuda en bra servicenivå mot fisketurister. En av hytterna passar utmärkt för lite större grupper. Hytten är på 150 kvadratmeter och med väldigt hög standard. Övriga hytter är anpassade för grupper på 3-4 personer och även dessa är med bra standard. Man bor i stort sett direkt vid vattnet och campen ligger för sig själv i en helt underbar miljö. Trots detta är det inte mer än 5-10 minuter med bil till Leknes där det finns köpcenter, barer och restauranger.
Beräknad säsongstart är början på Maj 2012 och givetvis kommer det att finnas guide på plats, precis som på våra övriga destinationer.
5 nya Arronetbåtar kommer också att köpas in och placeras här till nästa säsong.
Mer info om denna destination och reseprogram för 2012 kommer att läggas ut på hemsidan inom ett par veckor.
Min gissning är att detta kommer att bli en väldigt populär destination….
Summering av vårt testfiske:
Vi var 2 båtar som drog upp till Nappstraumen där vi fiskade mellan 8/5-15/5. Ett gäng med svenskar och ett med danskar. Avsikten var att testa ut många platser och inte bara fånga mest antal fiskar. Detta för att ha ett gott underlag när våra gäster skall besöka oss. Trots detta hade vi ett fiskeresultat som var över förväntan!
Vi startade fisket norr om Nappstraumen då vädret var bra vid ankomst. Vi hittade ganska snabbt några platser med hälleflundra. Merparten var dock av mindre modell, men vi tappade även ett även ett par finare bitar efter kortare fighter…
Vi prövade också grunden några sjömil ut från land lite väst/nordväst om Nappstraumen. Så fort vi hittade sejstimmen så var det genast stor torsk under sejen! På vår båt fångade vi ett 40-tal torskar över 10 kg med en topp på 18,5 kg. Hade vi lagt mer tid på detta fiske så hade vi säkert brutit 20 kg:s gränsen också.
Vi lade en dag på sydsidan utan några större resultat förutom någon enstaka större torsk uppemot 15 kg.
Vädret fortsatte att vara bra, men vi var ju tvungna att testa fisket inne i själva Nappstraumen också. Det visade sig vara ett flundraeldorado!
Medelvikten var också högre i sundet än ute på öppet hav. Vi fångade en hel del fiskar mellan 120-138 cm i sundet. Största flundran togs på endast 8 meters djup…
När veckan var slut kunde vi summera ihop 27 flundror i vår båt upp till 138 cm och danskarna hade 12 flundror med 2 st på 136 cm i topp!
Vi har också varit i några större fiskar som tyvärr gick förlorade och inne i sundet så hade vi också en efterföljare runt 2 meter som inte högg på den lilla torsk vi drog upp på ”pillemeter”. Tur var väl det..
Intressant var också att stället var helt nedlusat med rödspätta!!
I stort sett överallt vi släppte ner där botten såg lämplig ut så fångade vi rödspätta!
Inga jätteexemplar, men ganska många mellan 1,4-1,75 kg. Jag själv tappade också en 2+ spätta när jag skulle lyfta in den i båten. Den största spättan vi såg var däremot en som följde med jiggen upp till ytan under hälleflundrafisket. I alla fall minst 3 kg….
Vi hade väl också hoppats på storsej, men denna perioden vi åkte på är inte den bästa för det fisket, men området håller goda möjligheter för att fånga storsej också!
En utförligare rapport om fisket och platsen kommer att kunna läsas i Svenska och Danska tidningen ”Fiskefeber” inom kort!

Jimmy