Reseberättelse från Havöysund.

Här nedan kan ni läsa om Mads Jyde och hans kamraters resa till Havöysund 20/7-27/7:
Havöysund Juli 2009
Efter nogle dages fiskeri i Trollsundet havde vi fået en del fisk, men ud over to fisk på 14 og 24kg havde vi ikke fået nogle fisk af nävnevärdig størrelse og vi kunne stadig ikke løfte mere end 3-4 fisk pr. tur, så vi bestemte os for at søge nye gräsmarker. Nogle Svenskere havde fået en fisk på 70kg på den anden side af Måsöya, men vi syntes ikke det så vildt spändende ud den vej og de havde da heller ikke fået mange fisk derovre. Vi fulgte derfor med Hans ud til grundene omkring Lattöya for at fiske havkat og bare få lidt flex på klingen i de store torskestimer 🙂 Vi fik 5 katte i båden i løbet af dagen og tonsvis af andre fisk. Fedt at prøve at der bare var fisk på HELE tiden. Da vi drev ind over en grund var der dog en mindre flynder der smäkkede på jiggen, så det plateau fik lige et par drev mere og så havde vi lige pludselig haft yderligere et par mindre flyndere oppe at vende. Kort efter toppede højvandet og fiskeriet døede ud, men med 5 katte og 3 flyndere i båden kunne vi jo ikke brokke os. Näste dag brugte vi lavvandet på at mede katte, men kunne ikke rigtig få gang i fiskeriet og havde kun et par stykker oppe at vende inden vi satsede på flynderne da vandet begyndte at stige. Vi valgte denne gang at satse på et lidt større plateau nordvest for Lattöya da det ville give os nogle längere drev. Det viste sig at väre et godt sats da vi havde 6 flyndere op til 10kg oppe at vende inden vandet igen vendte og fiskeriet igen døede ud. En strimmel sej på enkeltkrogen på Strom jiggen viste sig her at give markant flere reelle hug, så det var resten af ugen standard på vores jiggs. Der blev lovet dårligt vejr dagen efter så vi valgte at tage hjem og få noget mad og så gå på vandet igen og fiske det stigende vand hen over natten da det godt kunne tegne til at blive turens sidste fiskepas. Igen blev det et super pas i kanon vejr og med 3 flyndere til mig op til 11kg. Den største fik vi faktisk på at dørge langsomt med strømmen og bremse båden op en gang i mellem indtil jiggsne igen fik bundkontakt. Vi i tilgift også fint med torsk mellem 6 og 8 kg til trods for den fuldständig flade og kedelige bund vi fiskede på. Da vi kom hjem om morgenen var vejrudsigten skiftet tilbage til godt vejr, så afsted på vandet igen!
Selvom vi nu havde fundet et sted der fiskede OK, var vi sultne efter at få en god fisk så derfor fandt vi søkortet frem efter vi havde fået et par timer søvn for at se om der var nogle pladser der så oplagte ud. Lidt längere sydpå lå en smalt sund og nogle flade områder der så spändende ud, så dagen efter blev kursen sat mod syd i det flotteste solskin. Vi prøvede to steder i sundet men fik kun en enkelt mindre flynder. Rykkede om på det flade område den sidste time op til højvande og så skal jeg hilse og sige at der kom gang i fiskeriet. I første drev får Ole en tung fisk på og da den kommer til overfladen første gang kan jeg forsigtigt sätte gaffen i det yderste af underkäben og løfte den i båden – hvorefter den gik fuldständig amok! Den var bestemt ikke trät. Måtte kaste mig ned oven på den for at få den til ro så vi kunne afkroge den. 130cm og 30kg! Helt fantastisk, nu troede vi virkelig på det. Ole fik i de näste träk fisk på 9 og 3kg og jeg fik selv en fisk på et par kg inden fiskeriet døede ud.
Nu var vi virkelig klar på at give det gas det sidste døgn og så snart det havde väret lavvande var vi klar på pladsen! Vi havde i løbet af ugen haft mange fejlhug. Vi forlängede derfor vores efterhängere yderligere og monterede efterhängeren i stiv 1,2mm nylon hen af jiggen med en strip igennem kroppen som vist på billedet. Det viste sig at fungere perfekt! Da vi lå på pladsen blev det havblik og midnatssolen stod og bagte ned. Vi havde ingen afdrift ud over strømmen, ikke optimalt, det havde väret klart bedst med noget vind afdrift i tilgift til strømmen. Det var flynderne dog totalt ligeglade med denne nat!
Lars havde lavet et tackle med 250g bly, en 30cm bom og 1m 1,2mm nylon ud til en stor Rapala magnum. Det viste sig at väre meget effektivt og allerede efter 10min fiskeri var han i hård fight med en flot fisk på 140cm ca. 38kg. Hvilken start! Vi havde fået Hans’s prototype tailer med. Vi brugte den dog som en første sikring af fisken i stedet for en støtte til gaffen når fisken skal i båden. Fisken kunne derfor brände det sidste energi af i vandet inden vi tog dem i båden (det ser for øvrigt for sygt ud når den er tøjret, det ligner skruevandet fra en mindre kutter). Vi kunne derefter afkroge fisken i vandet og med en gaf i underkäben kunne vi løfte fisken ind uden yderligere dramatik. Vi synes det fungere helt perfekt, og havde det ikke väret fordi at taileren gik død på den näste gode fisk, havde vi nok gjort sådan med alle større fisk. En lipgrip fungerer i øvrigt helt perfekt til mindre fisk op til 10-12kg! Kan kun anbefales.
De første to timer gik det helt amok og der var hug og fisk konstant. Flere fine flyndere omkring 10kg kom i båden, men stadig også flere små fisk. Jeg lagde selv ud med to omkring 2 kg indtil jeg fik et tungt hug 5meter over bunden. To gange tog den hele turen til bunden på 42m inden vi kunne sätte taileren på den. Jeg var helt oppe at ringe! Den fisk har jeg drømt om i årevis, og så lykkes det på min første tur til Norge. 150cm og ca. 47kg, havblik og solskin. Hvad mere kan man ønske sig?
Jeg fik yderligere en fisk på 9kg inden det blev højvande og fiskeriet døede ud. 14 flyndere på 6 timer blev det til i min båd og masser af flotte torsk op til 8kg. Rent champagne fiskeri!
Dagen efter skulle Ole og jeg liiige have de sidste par timer på vandet inden vi skulle aflevere båd. Ned til pladsen igen efter näste lavvande. Det var bläst kraftigt op og vi måtte bakke i tomgang op mod vinden for at kunne holde bunden. Jeg fik hurtigt en mindre flynder. Hans og en anden båd lå lidt derfra, vi havde selvfølgelig fortalt ham om fiskeriet ved morgenbordet, ingen grund til hemmelighedskrämmeri her De havde fået fisk op til 17kg, så det virkede lovende. Vinden blev ved med at øge og lige inden vi skulle til at kaste håndklädet i ringen fik jeg et hårdt hug efterfuldt af et brutalt udløb langs bunden. Mindst 50m forsvandt af Trinidad 20’eren. Da den kom op til båden første gang nåede jeg lige at se at den kun var kroget på ydersiden af käben med en enkelt krog fra efterhängeren inden den stak til bunden. Krogholdet holdt dog og näste gang den kom til overfladen fik vi sat gaffen i underkäben og for anden gang på 24 timer kunne jeg løfte armene i vejret over en 40+ fisk. 148cm og ca. 45kg. Helt fantastisk!!! Vi tog et par drev mere inden vi stak i havn, men märkede ikke mere. Da jeg kom i havn måtte jeg en tur i havnen. Jeg havde jo lovet at hoppe i baljen hvis jeg fik en 20+ 😀
En helt fantastisk uge, i Havöyasund. Bådene er fantastiske og hytterne er til UG. Jeg kan kun anbefale at tage en tur med NSA derop. Det er simpelthen bare läkre forhold og super fiskeri, specielt hvis man er klar på at lave lidt opsøgende fiskeri.
Mads Jyde

Jimmy