Summering årets första vecka

Årets första vecka är nu avklarad och den gick i stortorskens tecken…..

Vi var 8 personer som åkte upp den 10/3 och vi anlände till Söröya på kvällen och vi välkomnades av ett riktigt bra väder. Dagen efter så sjösatte vi alla båtarna och gick igenom elektronik och övrig utrustning så att allting skulle vara förberett för gästerna som skulle anlända veckan därpå.
Det gick mer smärtfritt än förväntan och förutom mindre småfel så fungerade allt klanderfritt efter att båtar och motorer stått i ”malpåse” under ett halvårs tid.

Fiskfabriken i Breiviksbotn hade köpstopp på torsk och på fabriken i Sörvaer tog man bara emot torsk från några lokala fiskare så det var i stort sett helt soprent på garn och långlinor samt juksafiskare både i fjorden och utanför. Anledningen till detta, är att det är väldigt liten efterfrågan på torsk för närvarande och lagren är överfyllda i Norge.

Vi började att fiska inne i fjorden och kunde snabbt konstatera att fiskmängden var helt ofattbar!
Oftast stod det mellan 20-40 m högt med fisk och i hela den djupa rännan i fjorden så stod det fisk. Man kunde driva ibland upp till 1 sjömil med sådana jättestim under båten!
”Problemet” ibland var att det var mycket fisk mellan 3-10 kg som hann före dom stora…..

Men, periodvis så kom vi in i riktigt bra fisken med bara stor fisk och då var fisket helt sagolikt!

Fisket skedde mestadels inne i Breiviksfjorden, men vi var också ute i området vid Guldhålan samt lite söder om Kveitegrunn.

Vi fiskade nästan uteslutande med stora jiggar och som vanligt så fångade vi dom största torskarna ganska högt uppe i vattnet. Hur många över 10 kg vi fångade har jag ingen statistik på men 11 st utav dom passerade 20 kg:s gränsen. Dom största drog Christer Mårtensson med 28,7 kg + 27,1 kg i topp. Han var tätt följd utav Göran Billstedt med 26,55 kg. Givetvis återutsatte vi merparten av alla torskar efter att låtit fisken tryckutjämna innan upptagning.

Av dom rapporter vi fick från yrkesfiskarna så har fisket varit helt vansinnigt efter stortorsk och mängder av fiskar över 30 kg har fångats med toppar över 40 kg. Det skall också ha fångats en torsk på hela 39 kg här under Februari utav en sportfiskare från Belgien och denna skall enligt uppgifter nu vara anmäld för godkännande utav Europarekord.
Under veckan fångades också 2 st hälleflundror upp till 13,7 kg.

Just nu är vädret väldigt dåligt, men till helgen så ser det bättre ut och det skall bli oerhört spännande att följa rapporterna framöver!

Tyvärr så har vi ännu inte fått bloggfunktionen till att fungera optimalt men vi jobbar på för att lösa detta inom kort.

Rapporter kommer än så länge under nyheterna.

Jimmy

Göran Billstedt 26,55 kg

härlig miljö!

vanlig ekolodsbild...

årets första flundra!