Resursförvaltning????, uppdaterad kl. 15.00

Fick en rapport från dom 2 båtar som var på Råsa i går och tyvärr med en skrämmande rapport som jag själv också varit med om förr…….
Direkt när man kom fram så visade ekoloden mycket fisk och man hade omgående kontakt också med grov fisk. Men, från ingenstans kom det fram ett tiotal stora snurrevadsfartyg och fullkomligen dammsög hela området…..
Det blev helt soprent på ekolodet och det fanns inte en fisk i hela området när dom hade härjat färdigt…….
Snurrevad/snörpvad är ett riktigt effektivt fiske och är inte långt efter trålfisket i vare sig mängd fisk samt att även det kan förstöra bottnarna……. En stor snurrevadsbåt kan fånga upp mot 150-200 ton fisk på en dag!
Jag blir nu riktigt trött också när jag hör det diskuteras på regeringsnivå (fiskeridepartementet) att ännu fler restriktioner mot turistfisket kanske skall införas till nästa år. Ett lagförslag som diskuteras är att all landförd fisk skall bokföras av både gäster och från campen och detta skall då sedan redovisas en gång i veckan till myndigheterna. Yrkesfiskarna är väl på regeringen om att vi turistfiskare plockar upp en massa fisk! Ett annat förslag är att yrkesfiskarna skall dela med sig utav deras kvot till turisterna vilket dom givetvis vägrar och med deras lobbyorganisationer så blir detta väl svårt att genomföra. Om nu regeringen hade tänkt sig ett kvotsystem till turisterna och kvoten kanske är uppfiskad i Juli månad skall då turister som hade tänkt besöka Norge efter detta och sportfiska nekas tillträde?
Nordic Sea Angling beräknas skicka ca. 1000 veckoresenärer till Norge nästa år och dessa resenärer skulle jag uppskatta fångar 10 ton filé vilket är faktiskt en ganska ansenlig mängd fisk, kanske ca. 30 ton hel fisk. En del gäster plockar med sig sina 15 kg filé som man numera får föra över gränsen medans andra inte tar någon fisk med sig överhuvudtaget utan kanske bara konsumerar en del på plats. Jag skulle i allafall uppskatta ett genomsnitt på högst 10 kg/person bland våra gäster. Vad omsätter då denna fisk i pengar?
Var resenär nästa år lägger ungefär 8000:-/resa samt spenderar ca. 3000:-/vecka på livsmedel, båtbensin, restaurangen m.m
Till detta skall också läggas fiskeutrustningen vilket lågt räknat är 1000:-/resenär/år. Lågt räknat omsätter detta då totalt 12 milj fördelat på på ett uttag av ca. 30 ton fisk vilket är minst 400:-/kg. Vi använder oss utav norskt flygbolag, norskt bussbolag, färja, hyr boende av en norrman och gynnar den utflyttningshotade lilla orten Sörvaer med sina 200 invånare och hjälper dom att få behålla sin livsmedelsbutik, bensinstation samt arbetsplatser inom turistnäringen. Vi har anställda guider i vår norska filial vilket också generar skattepengar till norska staten. Sammantaget skapar detta en massa arbete och arbetsplatser till ganska många personer på ön som har haft det tufft pga. en mycket märklig norsk fiskepolitik som bara gynnar det storskaliga fisket och därav har väldigt många arbetsplatser försvunnit från Söröya och många andra ställen i norra norge. Turismen skapar nog trots allt en framtidstro för många utav dom som fortfarande har valt att stanna kvar på dessa platser och därför blir man väldigt ”trött” när norska regeringen diskuterar nya restriktioner mot turistfisket samtidigt som man ser hur det storskaliga fisket skövlar haven……………
Vill inte Norge har några sportfisketurister?
Vad är resursförvaltning egentligen???

Jimmy