Overkligt fiske!!!!

Har varit på en liten minisemester dom senaste dagarna och hemsidan har därför inte uppdaterats på några dagar vilket har märkts genom mail, telefonsamtal och inlägg i gästboken. Detta tycker jag är glädjande då jag förstår att det är väldigt många utav er som följer detta dagligen! Våra 8 lituaiska gäster började fiska på torsdagen i fint väder men då onsdagskvällen hade tillbringats med ”ryskt vingelvatten” så blev det ett kort pass. En del fina torskar över 10 kg hann dock fångas. Under fredagen var det tyvärr sämre väder och man kom bara ut ett kort pass på kvällen innanför holmarna med havskatter, koljor och några fina torskar som resultat. På lördagen stack man till fågelberget och drog en del havskatter, kolja upp till 4,15 kg(!) och otaliga torskar mellan 5-15 kg! Under söndagen drog man återigen till platserna utanför fågelberget (ca. 200m från land!) och fisket inleddes som vanligt med massor av torsk mellan 5-10 kg med några enstaka över dom 10 kg. Senare under dagen hände något nästan overkligt! Det kom in oerhörda mängder med fisk och ekolodet tecknade helt rött från ytan till botten (ca. 40m). Man kikade över båtkanten och kunde då se massor av stor torsk strax under båten! Här kunde man ”kikfiska”efter torskarna och således välja ut den fisk man ville ha!!! Härefter upplevdes en huggsexa av sällan skådligt slag! I stort sett alla torskar man fick var stöpta i samma form och nästan ingen understeg 10 kg!!! Tyvärr så kom det inte upp någon riktigt stor, dom kanske gick lite längre ner, men jiggarna kom inte längre ner än max 5 m under båten innan det tog tvärstopp. Vår guide Thomas uppskattade till antalet landade torskar över 10 kg till minst 100 st bara i guidebåten och detta på relativt kort tid!!! Givetvis återutsattes merparten utav dessa vilket det ringa djupet och fisket med jiggar underlättade. Thomas provade också fiska med upphängare en kort period vilket resulterade i 3 st dubblé 10+ torskar!
Det sjöng i rullarna när dom stora torskarna högg på detta ringa djup och satte fart mot botten vilket resulterade i vilda glädjedanser i båtarna av våra litauiska gäster.
Har själv varit med om detta en gång tidigare på samma plats för en 8-10 år sedan men då var fiskarna något mindre (mellan 5-12 kg). Vi kom fram till denna plats runt den 10 maj och vi trodde det blivit fel på vårt ekolod som var helt svart….
Vi provade dock att släppa i och pilkarna stannade redan efter ett par meter. Då tittade vi över båtkanten och såg massvis av fina torskar simmandes under båten. Detta stora stim av torsk bedömde vi vara 3-400 m långt, 150-200 m brett och 40 m högt. Här stod dom parkerade i flera dagar!
Men det som dom upplevde i går måste varit någon form av rekord med antalet landade fiskar över 10 kg i en båt och med 3 st dubblér till Thomas där alla fiskarna vägde mer än 10 kg!
Våra gäster från Litauen var nu trötta i armar och rygg och har därför valt att fiska efter uer och hälleflundra i dag.

Jimmy