Årets sista vecka i Havöysund

Då var ännu en säsong skriven i böckerna och båtarna står nu åter på land. Vi har haft en fantastisk säsong med massor av oförglömliga minnen och fiske upplevelser utöver det vanliga. Men vi måste ju självklart prata om den senaste veckan här uppe i Havöysund där vi kört våra sista fiske pass för året med en mindre skara gäster på campen. Vi har vart fyra båtar ute på havet i jakt på hälleflundrorna, utifrån tidigare erfarenhet så brukar sista veckan vara en riktig pang vecka och hur man vänder och vrider på det så har vi haft en fantastisk vecka men dock har vi tampats med riktigt tufft väder stund tals och fick även en tråkig start på veckan där vi fick spendera första fiskedagen på land då vindstyrkan stundtals nådde up mot 35 m/s. Men hur som helst så la sig vinden under natten till lördagen och vi kunde bright and early ge oss ut på havet och komma iväg till ett riktigt favorit ställe på storflundra. 

Vi låg samtliga båtar och gnetade på i området ett tag innan Krus och Kamrat dunkade upp första firren på 125cm som klippte i ett dubbel hugg där den andra fisken tyvärr klev av. Kollegorna Jørgen och Alexander som kom upp efter nedstängning av Vesterålen för att fiske privat låg och drifftade i samma område som oss i guidebåten och vi lokaliserade ett antal stora fiskar som kom upp men inte ville bita och efter ett tag lyckades grabbarna nypa en fin fisk på 138 centimeter. Då kändes det som att fisken började nypa på lite bättre och snart där efter så lyckades Stefan i Guidebåten landa sin livs första flundra på snygga 117cm! Jørgen drog det längsta stråt denna dagen då han lyckades nypa en kanon fisk på 155 centimeter. 

Dagen där på tryckte vinden återigen på ordentligt men vi kunde dock fiska i närområdet till campen, det är dock som många gånger tidigare ofta produktivt och Matte å gänget i båt 9 körde en vik just utanför Havöysund som levererade 2 fina fiskar på 90 och 105 centimeter. Jag hade att mig över sundet till ett fin grundområde där Valentine fick känna på krafterna från sin livs första flundra i den hårda vinden på 121 centimeter, han blev positivt överraskad av den råa kraften av flundran då bekanta hemma i Frankrike hade berättat att fisken här uppe inte fighter nånting… ja han insåg snabbt att så inte var fallet. Vi lyckades även peta upp två till fina fiskar på 85 samt 105 centimeter. Krus och Kamrat hade letat sig iväg till ett eget spot där dom hittade mycke fisk som inte riktigt ville bita men när dom äntligen lyckades kroka en så var det en kanon fin flundra på 135 centimeter. 

Under måndagen var det åter dax att leta sig bort i bättre förhållanden till området från dag ett, vi vet att potentialen i det området är otrolig och det var bara en fråga om nr vi skulle få va med om vårt livs fiske. Lite jobbig ström krock till en början skulle inte stopp Krus från att dra en riktig kanon firre på hela 157cm på en av dom första drifterna för dagen. Tyvärr var fisken sedan tufft och vi fick vänta tills nästa ström vändning innan det började hända grejer igen, då var Alex igång med spinn spöt och nitade i en riktigt fin firre på 139 centimeter vilket är en riktigt rolig fisk på spinn utrustning. Stefan lyckades även han spinna upp en fin fisk som fick förgylla fryslådan. 

Tisdagen lovade en hel del sydlig vind, men när vi kom oss ut på havet så visade det sig att hela dagen skulle komma till å bli riktigt fin med låg vind och sol. Jag begav mig till ett stort grunt område i jakt på höst flundrorna som gått in på dom grunda sand bottnarna. Efter att letat runt lite så prickade vi rätt, Jimmy stod och spinnfiskade och när han tittade ner i vattnet så ser han en fet flundra följa med upp till båten och klippa hans jigg, när han krokade den så bar den iväg på en galen fight på det 10 meter djupa vattnet. Efter en stund när jag hade fotat och styrt i båten så skulle jag veva upp min betesfisk och när jag tar spöt så klipper en riktigt stor flundra som jag såg kliva upp på ekolodet. Men tyvärr skulle oturen va framme och när jag satte kroken och fick känna på ett galet tvär stopp men strax där efter small linan av…. Dock fightade Jimmy fortsatt och vi kunde sedan landa hans första flundra på 135 centimeter. Jørgen och Alex hittade en fin kant där dom hade lite go action med fisk upp till 138 centimeter. 

Sista dagen var åter blåsig och vi kunde inte gå långt, men vi gick till området som tidigare dag hade levererat och jag siktade på en tidigare position, när vi kom in på den gamla markeringen så kom det in en fin fisk på ekolodet och strax där efter sög den Valentines betesfisk och vi fick en riktigt fin avslutning på veckan med en fin fisk på 147 centimeter. Oliver i guidebåten stod fortfarande och kämpade för sin första ordentliga flundra för resan, och när det började närma sig slutet av veckan så nyper det äntligen på en bra fisk och Oliver krokar den, han fick sig en riktigt go fight i den tuffa vinden och tillslut kom det upp en välmatad flundra på fina 127 centimeter och ett nytt PB till Oliver. 

Vi vill tack alla för en fantastisk säsong, Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén