Fantastisk vecka med många stora flundror i Havöysund

Den gångna veckan här i Havöysund har vart något helt extra och vi har mestadels njutit av ett fantastiskt väder, sydliga vindar hela veckan, stundtals mycket vind men så fort den sydliga vinden lägger sig så gör havet likaså och bygger ingen våghöjd. Detta har öppnat upp för många spots vi längtat efter att kunna röra oss till, vilket har visat sig ge resultat, men likaså så har fisket i närområdet, alltså riktigt nära campen vart bra och hälleflundror på 130-155 centimeter har landats på löpande band just utanför hamnen mer eller mindre. Veckan startade i form av att ligga i hårda vindar på östra sidan och kämpa, på vägen ut så svängde båt 14 av mot ett ställe för betesfisk tidigare än vart vi andra hade tänkt, så på vägen mot området så hade båt 14 redan börjat fiska och i första släppet för veckan så kommer en fet flundra på 139 centimeter och klipper en sej på betes häcklan och på något mirakulöst sätt lyckas dom landa fisken. Samma båt lyckades dunka upp ytterligare en super firre denna dag på 143 centimeter. Peter och grabbarna i båt 8 körde ett spot just utanför hamnen här och då lyckas George dra ett kanon PB på 155 centimeter. Mer fisk blev fångar och över lag så var alla nöjda med starten på veckan då många trodde att vi knappt skulle kunna fiska, så resultatet var bra med tanka på förutsättningarna.

V

Andra dagen gick vi på långtur åt två olika håll för att leta rätt på stora hälleflundror, jag själv rattade guidebåten och vi med följe av några av båtarna körde ett riktigt spännande ställe. Det tog inte lång tid innan det började nypa på och Felix som gjorde sin livs första havsfiske resa fick ett gött hugg första driften och kunde veva fast cirkel kroken i sin livs första flundra på 122cm som visade sin råa styrka. Detta följdes upp av en fin 124a och en på 149 centimeter som kom upp och slukade min jigg i ett riktigt hårt hugg. Robin och boysen i båt 10 hittade en kant som dom tyckte såg intressant ut och nötte ner den totalt, detta resulterade i två fina topp fiskar på 150 och 160 centimeter. Melin och grabbarna i båt 4 körde 100% spinnfiske och efter att ha dunkat upp ett bra antal flundror av mindre storlek under dagen, så kände dom för att avsluta dagen i en vik som jag hade rekommenderat, där hittade dom en del fisk inne på 13 meter, så en av gubbarna började dänga med sin lätta utrustning med en stl. 5000 rulle vilket var rimligt så fisken dom fångade var 60.80 centimeter, men då med ett lättare spö i näven tog det tvär stop på riktigt och dom insåg att dom hade gått i ett monster. Vi fick berättat för oss om en helt sinnes sjuk fight som flera gånger såg ut att gå mot ett olyckligt slut då rullen höll på att bli tom på lina flera gånger, men dom lyckades på ett mycket snyggt sätt tillslut landa fisken och mäta den till otroliga 182 centimeter! Där har vi en riktig prakt fisk på spinnfiske, lätt utrustning och endast 13 meters djup! Över på den andra långturen ver det action också och båt 12 drog det långa stråt med en riktig kanon firre på 172 centimeter. Andeas som befann sig i det området gjorde ett stop här just utanför hamnen på vägen hem för att göra ett försök där han dagen innan hade haft ett dubbel hugg med två stycken 125 centimetare, detta gav resultat direkt och han bände upp en 143 centimtare på andra driften.

Under söndagen så inledde jag dagen på ett spegelblankt hav med lite torsk fiske med följe av ett gäng båtar, detta var mycket lyckat och vi hade ett roligt fiske med pelagiskt jagande torskar som klippte högt upp i vattnet när vi slow pitchade våra beten upp från botten. Ulf drog våran största torsk på 15,5 kilo men vi hade påbud på ett gäng fler av den kalibern som tyvärr klev av. När den stigande strömmen sedan kom igång så gick vi på flundra och vi lyckades bra med tre fina flundror på 100, 118 och 130 centimeter. Annars var denna dagen lite segare fångst mässigt på campen och det blåste upp ordentligt på eftermiddagen. Denna vinden höll i sig under måndagen och vi fick kriga i närområdet den dagen, det gav tillslut lite resultat då båt 10 drog en fin fisk på 135 centimeter och många båtar fick ett gäng matflundror, ett bra område var återigen just utanför hamnen och det kom upp några fina fiskar där varav några var runt 120-130 centimeter.

Tisdagen började blåsigt men skulle lägga sig, jag brände upp till ett riktigt hett flundra ställe där vi hoppades kunna hitta några fina madammer. Redan på första driften så kommer det in en fin flundra på ekolodet. Ulf som vart uppe ett gäng gånger förr har många gånger sagt att hans dröm är att få en flundra över 141 centimeter, fisken som kom in på ekolodet såg fin ut och valde att kliva på Ulfs sej… Han veva fast korken och direkt ser vi att det är en bra firre, den fightade på gött och efter att ha vänt vid båtkanten en gång så kunde jag se att storleken är exakt det han var ute efter! Nästa försök lyckades vi landa den och otroligt nog mäter vi den till 142 centimeter och glädjen i Ulfs ansikte gick inte att ta fel på, han var helt överlycklig! Följt av detta brände vi ett par fiskar men snart dog fisket av för oss och vi gick ut för lite mer torskfiske där vi hittade ett gäng upp till 12 kilo. Båt 10 var även denna dag heta och nötte ett område som håller riktigt fet fisk, på en helt perfekt drift utmed djupkurvorna över en bra hylla så kliver det på en riktig kanon firre som dom säkert landade och mätta till magiska 173 centimeter. Spinnfiske båten nummer 4 hittade ett grunt område som höll riktigt bra antal där som drog en bit över 2 siffrigt med flundror upp till 135 centimeter!

Sista dagen hade en helt fantastisk prognos och vi dundrade åter på långtur och alla var taggade på att avsluta veckan på topp. Grabbarna i båt 3 höll inte igen och det tog inte många minuter innan dom gick i en fet fisk som bjöd på en helt extrem fight och mätte hela 174 centimeter! För oss började dock lite segare men efter några drifter fick vi äntligen in ett bra eko som klev upp och sög i sig Niklas sej. Han bände upp den till båten utan några större problem och vi blev glatt överraskade när vi såg storleken på fisken och den vände på botten igen, då började fighten på riktigt och Niklas fick kämpa gött för att lyfta fiken igen. Vi lyckades landa fisken och konstatera Niklas första stor flundra som mätte fina 165 centimeter och han var mer än överlycklig för denna dröm fisk. Båt 10 var snart i stöten även dom och Robin som haft ett riktigt bra resultat redan i båten, stod fortfarande och väntade på sin första flundra för veckan, då äntligen klipper en bra fisk hans bete och han fattar snabbt att han krokat en riktigt stor firre som efter en välförtjänt fight mättes till hela 188 centimeter! Båt 3 lämnade området tidigare för att testa ett spot på vägen hem, detta skulle visa sig vara ett bra beslut då Przemek som tidigare den dagen tog 174an, krokade i ännu en stor fisk som mätte otroliga 182 centimeter, det kallar jag en sista dag för veckan av rang. På annat håll lyckades George i båt 8 bräcka sitt tidigare PB på 155cm från tidigare i veckan med en magisk fisk på 174 centimeter!

Vi vill tacka samtliga gäster för en magisk vecka och gratulera till alla storfångster! På återseende Mvh// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén