Storflundre i Vesterålen!

Så var nok en uke i Vesterålen gått mot slutten. De siste båtene er i skrivende stund ute og kjemper for å se om de kan fange noe stort i de siste timene av denne fiskeuken. At vi har hatt stort sett bra vær hele uken har vært en stor glede for oss alle, men fisket har vært tøft. Flundrene virker å ha satt i gang ganske bra seneste tiden, og det har blitt landet en hel del fin fiske seneste tiden. Forutenom i dag og på søndag, har det virkelig nærmest vært vindstille. For meg og Alexander, har det vært en litt tregere uke, da vi ikke har hatt Guidebåten utleid. Heldigvis har vi begge hatt hver vår guiding denne uken, og vi fikk til og med skvist en tur for oss selv under lørdagen!

Uken startet med knallvær. Selvom gjestene ankom sent på onsdags kveld, så satt det ikke kjepper i hjulene for dem. Været lovet langtur, og det ble en tidligere avgang etter en lang reisedag. Alle 3 båter satte kurs ut mot langturen, med Alexander i spissen med britene i båt 6. Forholdene var upåklagelige, og dette måtte bare bli bra. Vel på plass startet de med agnfisket, ettefulgt av et stopp på Langekanten. Langene var som vanlig i støtet, og samtlige båter sto nokså kjapt med gode stangbøy. Samtlige landet fisk over 15-20 kilo, og gav seg nokså kjapt på langekanten etter denne seansen. Torsken sto nemlig for tur. De seneste ukene har torskefisket der ute vært helt magisk. Men denne dagen viste de seg å være vanskelig å ha med å gjøre. Fisken er der, men de var jammen meg ikke enkle å få til å ta. Gøteborgerne i båt 1 Lykkes bra med torsken denne dagen da de lykkes å komme ned under seien med pilkene sine! Det ble ikke verre enn at de hadde et pr fisker i 22-23 kilos-sjiktet etter å ha lurt ned pilkene. Samt noen andre fisker som lå rundt 10-15 kilo. For øvrige båter var det vanskelig å lure torsken, og de bestemte seg for å nøte på flundrene i stedet. Stockholmerne i båt 2 kunne kjapt melde om det skjedde ting. For etter kun noen minutter med satsing, skulle det smelle til. Og like ille som det smalt til, sviktet utrustningen og kampen var over etter ca 15 minutt… Fisken hadde holdt bunnen i hele 15 minutter og rust avgårde ved flere tilfeller. Og ikke lenge etterpå får en annen gubbe i båten på enda en stor fisk! Denne kampen var også i samme klasse. Enda en stor fisk.. Og nok en gang skulle denne fisken vinne denne kampen… Det satte litt stemningen, at to store drømmefisker vant kampene… Et lite stykke unna ligger Alex sammen med britene. Å nøte etter flundre kan være krevende mentalt, men legger man tiden på det, så lykkes man gjerne tilslutt. Og David kroket en flott flundre på 115 cm inn i de siste minuttene av langturen, og rundet like gjerne av dagen med en flott fisk!

På fredagen skulle været igjen være helt kanon. Men etter gårsdagens lange dag, så valgte flere av båtene å ha en senere utgang fra campen. Vi kunne ha kjørt langtur, men det er energikrevende, så det ble fiske på vestsiden denne dagen for alle sammen. Jeg hoppet i båt 1 sammen med Gøteborgerne, og vi skulle bruke dagen på fiske etter Hälle. Vi dro vestover i 9-draget, og startet fisket ved en strømsatt odde. Her er strømsettingen god, og bunnen variert. Vi startet med pr drifter uten spesielle kontakter, men etter 30 minutts fiske så skulle vi ta et siste drifte over en renne, da det skulle smelle til i Glenn sitt spø. Jeg så bare bøyen, og ble først usikker. Men da jeg så hvor fort lina føyk ut av rullen, så var det ikke noe tvil. Fisken bøy på en fin kamp, og etter noen minutter kunne vi lande dagens første flundre på 122 cm! En helt fantastisk start! Vi ga området noen drifter til, uten resultat og flyttet oss videre. Neste stopp var en djup sandrenne på rundt 55 meter. Det var lite strøm, så her fikk vi dytte oss frem med motoren. Og noen minutt inn i første drift kunne Magnus kroke en fin liten flundre på 80 cm! Samme her – vi gav det noen drifter til, uten at det gav noe mer. Vi flyttet oss. På neste spot skjedde det veldig lite i starten, men inn i siste driften på denne plassen hugger til i mitt spø da jeg forsøker dra opp noen makrell som hengte rundt båten. Denne bommet jeg dessverre… Og kun minutter senere hugger det til hos Patrik! Patrik setter mothugget, og det ser tungt ut. Dessverre løsner fisken etter bare noen sekunder, men det var ingen tvil over hva det var. Vel, fisket fortsatte videre til neste spot. Vinden hadde økt noe, og vi driftet helt perfekt langs en lengre sandrenne mellom 35 og 50 meter. Denne driften var lang, men vi holdt motet oppe. Og i det vi kommer inn mot kelpplatået i enden av renna, så rykker det til nok en gang hos Glenn! Først trodde Glenn at han hadde fått på kelp, for det skjedde virkelig ingenting. Men da jeg skimter noe flatt nede under båten, raser det ut igjen. Etter utraset vinner Glenn tilbake line, og jeg kan sikre nok en fin flundre på 98 cm! Og da takket vi for oss denne dagen, og satte snuten hjemover etter en lang og kul dag!

På lørdag skulle det IGJEN, være helt kanonvær. Vi planla derfor ytterligere en langtur ut mot V-berget. Jeg og Alex tok vår egen båt, og skulle sikte oss inn på de store flundrene som mange har vært i kontakt med siste tiden. Både britene og gøteborgerne var sugne på dette også, så vi fisket sammen stort sett hele dagen. Dagen startet med at Stocholmerne i båt 2 kroker en stor fisk under agnfisket, som dessverre faller av etter kun noen sekunder. Og det kjentes da umiddelbart hett. Vi flyttet oss til et gigantisk sandflak på rundt 80-90 meters djup et stykke lengre ut like etterpå. Vi dro med oss båt 1 og 6 bort dit, og allerede i første drift så jeg og Alex en gigantisk fisk som løftet seg opp fra bunnen. Dessverre ville ikke denne ta, men det gav oss en pekepinne på at det burde stå fisk her. Så vi la derfor en ny drift og scannet bunnen litt. Da vi fant ut av hvordan vi drev, og hvordan området så ut, slepte vi ned. Jeg holdt på å agne opp med en større sei, mens Alex allerede var på vei ned. Jeg rekker å slippe ut 50 meter med line før Alex tar et sveivtag opp fra bunnen, snur seg om for å ta litt vann, til rullen hyler fullt ut! Alex strammer bremsen med en gang, og henger over ripa mens raser line ut av rullen! Etter kun få sekunder i andre driften, hadde Alex kroka en STOR fisk! Vi trodde nesten ikke det var sant, og fisken holdt bunnen i flere minutter før Alex omsider fikk løftet den opp 10 meter. Etterfulgt av noen reelle hoderistninger og et vanvittig utras. Her var det bare å holde i, og Alex sine bein skalv som aspeløv i høststorm. Fisken nektet å gå opp fra bunnen igjen, men etter litt kjemping, kunne den seige drakampen påbegynne. Det var noen seige minutter opp mot båten, og spenningen var stor da vi ikke helt visste hvor stor denne fisken virkelig var. Selvom adrenalinet rushet gjennom oss begge, kunne vi endelig se noe stort som kom sigende opp mot båten, og fokuset ble skjerpet. Alex våget nesten ikke se ned, og jeg tok tak i tafsen og fikk sikret Alex en helt vanvittig drømmefisk på hele 192 cm! Jeg tror man kunne høre jubelen helt inn til fastlandet da vi endelig fikk sikret denne fisken. Fisken sikres på skånsomt vis, og etter noen kjappe bilder, kunne vi sette tilbake denne dronningen tilbake i sitt rette element!

I eufori fortsatte vi å fiske. Men for oss var det ikke så nøye hvordan dagen gikk videre, og vi tok det hele med ro. Noen distans lengre nord ligger båt 2 og tester et nytt område, og lykkes bra med både torsk og flundre! På noen kjappe minutter lander de to flundrer rundt 100-110 cm, og noen pene torsker rundt 10 kilo! Etter dette lille racet, så legger de en ny drifte og kroker like greit enda en flundre! Når fisken kommer opp mot båten, så slipper krokene, og fisken svømmer ned igjen… Men de anslo fisken til å være rundt 130-140 cm. For samtlige båter var det nokså treigt videre denne dagen, med unntak av noen strølanger. Selv så tok vi et slipp hver på langekanten med litt lettere utstyr for å ha det litt morro på slutten av dagen, og fikk hver vår lange på rundt 15 kilo som vi tok opp til eget bruk. Og det kjentes egentlig helt greit å avslutte dagen med dette og reise hjem etter en helt vindstille dag ute på magiske V-berget…

De kommende dagene har hverken jeg eller Alex vært på havet, og kan ikke rapportere om så veldig mye. Men Gjestene våre har fanget fisk! Det er blitt tatt flere store seier rundt 10-12 kilo, noen fine torsker i samme klasse og noen mindre flundrer under mått. Men da vi traff på Patrik fra båt 1 i går, kunne vi se at hodet hengte litt ekstra langt nede etter en vindstille og solfylt dag. Patrik hadde nemlig mistet en kjempefisk på vestsiden. Og helt uten videre.. Fisken hadde holdt bunnen i flere minutter, og da Patrik endelig begynte å vinne tilbake line, så løsnet det bare, og senket la seg på bunnen… Gjestene er ute igjen i dag, og været er helt ok. Det blåser en hel del, men heldgivs fra en nokså snill retning, så det går fortsatt å komme seg et stykke ut… Båt 1 kom nettopp i land, og kunne rapportere om en vellykket dag med flere flundrer i båten i dag! 83, 88 og 93 cm, og Patrik fikk endelig en liten revansj etter å ha mistet en solid fisk dagen før.

Vi vil i hvert fall takke for en veldig trivelig uke, og håper at vi sees igjen! I morgen er det en ny gjeng på vei, og værmeldinga ser noe tøffere ut.. Men YR har tatt feil før, så vi krysser fingrene for nok en bra uke i Vesterålen!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Alexander Brøther