Ny vecka och Sportquest halibut competition tävling! #8

Vi på Å har varit tvungna hålla låg profil, då Sportquest varit här och anordnat en tävling här på våran destination Å. Ber om ursäkt för att ni fått vänta. Men kan lova er att det varit en helt galen vecka!

Ny vecka, nya goa gäster! På torsdag hämtar vi upp ett helt gäng med britter. Dom ska vara med och delta i tävling, som Sportquest arrangerat. En tävling som kommer pågå i två dagar, med start på söndag.

Tävlingsreglerna är enkla, totala längden på antalet hälleflundror de får under dessa två dagar. Vilket vi guider har fått hjälpa till med mätning samt sammanställning på tävlingen.

Vi har haft en helt otrolig start kan man säga. Men vi börjar veckan från början.

När våra gäster väl installerat sig, var det väldigt många som inte kunde hålla sig kvar på land. Många av britterna är veteraner på denna camp och vet att på kvällskvisten är det sej race som gäller. Större delen av båtlagen begav sig ut för en kvällstur. 

Vilket de gjorde helt rätt i. Kvällsfiske efter storsej, med popper och stickbaits har varit helt otroligt bra den senaste tiden. Denna kväll var lika så. Många fick uppleva ett bland Norges helt klart bästa sejfiske under natten. Med storsej som som jagat helt i ytan i midnattssolen och helt otroligt bra väderförhållanden.

Efter en lång natt ute till havs var det många som valde att åka ut lite senare på fredagen. Då det skulle vara fint väder, så fanns ingen stress att åka ut tidigt.

Större delen av båtlagen la all krut för att hitta bra platser inför tävlingen efter hälleflundra.

Alexander som rattade guidebåten med Paul från Sportquest och Chris, även dom hade hade planerat att satsa allt efter större hälleflundra.

Redan vid lunchtiden kunde de övriga båtar höra en rapport från guidebåten, de drillat stor fisk! Paul i guidebåten har fått på något riktigt stort. Något som bara står och stånkar nere vid botten. Efter ett par rusningar kunde de äntligen skymta fisken i ytan. Denna fisk var stor. Den var riktigt stor! 

Paul putsar till sitt nya personbästa till 174cm!

Inte nog med denna fisk. Strax där efter ropar båt 10 att de har på något riktigt stort. Fajten blir riktigt lång och alla de övriga båtarna väntar med spänning för att höra hur stor fisken verkligen är. Det dröjer väldigt lång tid innan vi hör något från båt 10 igen. I mellan denna rapport på radion flikar några in med hälleflundror allt mellan 80-120cm. 

Efter en lång stund radiotystnad från båt 10 tar de kontakt igen på radion och meddelar att de precis landat ett riktigt monster.

Med en häpnadsväckande historia, där spöt har gått av på två ställen under drillning. Så har gubbarna i båten lyckats hand dra upp hälleflundran dom sista 10metrarna.

Hälleflundran blir säkrad och de ropar ut i glädje på radion att de precis fått en hälleflundra på 220cm!

Helt otrolig bra start på denna vecka. Vi började fundera på vad mer Å kommer bjuda på de kommande dagarna.

När Lördagen kommer, som är dagen innan tävlingen, blev det helt plötsligt väldigt tyst på radion. De flesta båtarna valde att inte skryta ut om sina fångster, antagligen för att säkra sina fiskeplatser inför morgondagen. Några rapporterade in ett antal hälleflundror, medans de flesta valde att inte yttra sig alls.

Vi guider fick dock höra om några otroliga fiskar senare i hamn. Några båtlag hade hittat helt rätt. De kunde inte hålla det för sig själva inne i hamnen, och skvallrade in en 190cm fisk! Två dagar med 3 giganter landade!

Söndagen kommer snabbt. Som sagt var det väldigt tyst med rapporteringar under gårdagskvällen. Många som sitter inne med mycket information vart de hittat hälleflundran under gårdagen.

På Söndags morgonen åker alla båtlag ut från hamnen i en samlad trupp, de radar upp sig med båtarna precis utanför hamnen.

Kl 07:00 drar tävlingen igång. Många spända och exhalterade ansikten ser man i båtarna som står inför starlinjen.

Klockan slår över till 07 och alla lägger full gas mot första bästa ställe för betesfisk som är bara någon distans utanför våran camp.

Efter båtlagen tagit sin betesfisk sprider alla ut sig. Nu är det bara invänta alla båtlag till senare på eftermiddagen. Då ingen vill avslöja sina platser eller hur mycket hälleflundra de får.

Under söndagen har Alex i guidebåten lagt sig strategiskt mellan alla båtar för att kunna hjälpa till om någon behöver assistans med att landa en större fisk, även för att kontrollmäta samt hjälpa till med allt från hantering till release av hälleflundror.

Paul från sportquest som är med i guidebåten kunde inte hålla sig med att endast vänta hela dagen. Så de bestämmer sig att utnyttja tiden medans de väntar. De bestämmer sig för att slänga ut en betesfisk vid båten för att ha chans medans de ändå bedrev tiden.

Efter endast 5minuter rycker det tag i Pauls spö. Något väldigt stort har tagit betet.

Alexander som är  varit med och landat väldigt många stora hälleflundror säger att den här fisken är väldigt stor.  Efter en väldigt kort men hård kamp kommer hälleflundran upp. Paul som precis fått en hälleflundra på 174cm vet direkt också att denna är större.

Nytt personbästa igen för Paul! 180cm prick!

Riktigt bra vecka för Paul med två nya monsterfiskar på kroken!

Kvällen kommer och det är resultat dags. Många av båtlagen har fått hälleflundra i båten. Många fiskar runt 80-100cm. Den största av tävlings deltagarna har fått en hälleflundra på 138cm. Viket är en väldigt bra tävlings fisk!

Senare på kvällen blev det taktiksnack för alla båtlag och många valde att gå till sina hytter för att planare morgondagen. Mycket kan hända under morgondagen. Även de som inte fått någon hälleflundra under första dagen har stora chanser att komma upp i topp i morgon. Det gäller bara att vara på rätt plats.

Måndagen kommer och vi bjuds på riktigt finväder! Nästan bleke, med en strålande sol  som välkomnar alla båtar till startlinjen.

Alla båtar radar upp sig igen precis utanför hamnen och inväntar startsignal för tävlingen.

Signalen går och alla båtar beger sig ut till sina planerade platser.

Idag var det flera båtlag som hade samma plan.

Många båtar har lagt sig runt samma område, och det blir nästan trångt på några platser.

Våra gäster börjar bli varma i kläderna nu efter några dagar fiske. Nästan omgående börjar det hagla in rapporter med hälleflundra.

Guidebåten som åker runt mellan båtarna för att assistera de större fiskarna får åka runt som en flipper kula mellan alla som rapporter. 

Många fina fiskar mellan 100-150cm kommer upp.

Efter en väldigt hysterisk start med mycket fisk lugnar det ned sig. Precis innan lunchtid får guidebåten äntligen lite lugn och ro och lägger sig en bit bort från alla båtar. 

Chris som är med i guidebåten vill ge det en chans för hälleflundra och väljer att släppa ned sin betesfisk. Efter bara några minuter i vattnet kommer ett väldigt stort eko upp på lodet. Fanns inte en tvekan för den fisken att hugga. Chris sätter kroken perfekt och sen blir det en riktigt hård kamp! 

Efter några härliga rusningar och blodsyra i armarna kan Alex sätta kveite kroken.

Ännu en helt magiskt fisk landad i guidebåten denna vecka! Fisken mäts in på 190cm! Och ett nytt personbästa igen i båten. Hur ska denna vecka sluta egentligen? 

Efter en väldigt bra dag ute till havs kommer alla båtlag in för resultat. Vi samlas i en konferens lokal för att kunna umgås och dela ut alla priser. Många båtar har fiskat riktigt bra under dessa dagar, och det har varit väldigt tyst mellan alla båtlagen inför tävlingen. 

Paul, Chris och Alexander intar scenen och börjar presentera från 3e pris.

Tredje plats hamnade Sin City Rockers med 400cm prick.

Andra plats kommer Båt 11 Olyungens med 532cm.

Det båtlag som tog hem allt är Båt 8, GB Sea Monstermed Som fiskat väldigt bra varje dag. De tog hem segern med 654cm, även största fisk på tävlingen på 150cm!

Riktigt rolig och välorganiserad tävling från Sportquest! Även en helt fantastisk start på denna vecka! 

Tills dess! Tight Lines!

Marcus Pettersson, Alexander Lindgren