Magisk innledning på Å! – Et fantastisk mengdefiske på kveite

Endelig er en ny uke i gang her på Lofoten! Denne uken har vi besøk av Eirik og Morten fra Moss, som har gjestet campen vår på Å flere ganger før. Værmeldingene viste at denne uka skulle bli ordentlig fin, og vi gledet oss veldig til å begi oss ut på havet tidlig fredags morgen. Det har ikke vært mange gjester på campen her den siste tiden, så vi visste veldig lite om hvordan fisket var. Men det viste seg å gå over alle forventninger…

Fredags morgen hadde vi avtalt å reise fra havne allerede kl 7 på morgenen. Planen var å time fisket med det stigende tidevannet, noe som viste seg å være lurt. Vi kjørte avgårde, og rigget opp heklene til å plukke smpåsei til agn. Da det var gjort, kjørte vi ut på et veldig fint sandflak og slapp ned både jigg og agn. Det drøyde ikke lenge før det var kontakter på gang. Kun etter få minutter har noe tatt agnseien til Eirik, og han sveiver sirkelkroken bestemt til det sier stopp. Etterfulgt av et utras. Nå var det kveite på gang! Årets første kveite var et faktum for Eirik, og kun etter få minutters fiske! En fin fisk på litt over meteren. Selv får jeg en fisk på 70 cm på starten av dagen, men jeg merket at det stoppet på vei opp når jeg fightet fisken. Jeg tenkte ikke så mye på det egentlig, til jeg så på kveita jeg hadde fått. Den hadde flere tyggemerker på siden! Det lusker tydeligvis større fisk der nede… Det tar heller ikke mange minuttene før Morten står med stangbøy i baugen. Igjen hyler det i nok en snelle, og etter litt kamp kan vi lande Mortens første kveite for i år også. Nok en fisk rundt meteren. Vi får flere fisker i dette kaliberet under dagen, og det er stort sett flere kontakter eller fast fisk på hver eneste drift. Etter noen timer med intensivt fiske, og mye hugg og støt, rykker det til i agnfisken til Morten. Fisken har tatt, og svømmer ned mot bunnen da Morten setter opp bremsen. Linen bare fyker ut av snella, og Morten står med dagens mest solide stangbøy! Denne kveita gav ikke opp så lett, og hadde flere turer opp og ned før vi klarte å sikre dagens toppfisk! Ombord målte vi fisken til 118 cm! Og med det gav vi oss for dagen. Armer og rygg var slitne etter ganske så heftig race på Kveita! Det var rett og slett ekstremt til tider… En helt kanon fiskedag!

På lørdag skulle vi nok en gang ut tidlig på morgenen. Med gårsdagens fiske friskt i minne, kjørte vi tilbake til samme område. Været var virkelig fint på lørdag også. Det var til tider helt vindstille! Vi ankommer fiskeplassen etter å ha fått tak i nok agn for dagen. Jeg dropper ned jiggen selv på ca 60 meters dyp, og da jeg kikker på ekkoloddet, så kommer det en fisk i full fart opp mot jiggen som er 20 meter fra bunnen. Så jeg setter opp bremsen og stopper jiggen, og det klapper til med en gang! Etterfulgt av en rusning, så løsner dessverre fisken. Men det satte jo i gang gjengen i båten, og kun et par minutter senere står både Eirik og Morten med hver sin fisk i andre av snøret! Det var nemlig dobbelthugg på gang, og vi kunne lande dagens første fisker. Begge fiskene var omkring 95-100 cm, men de er utrolig gøye! Det var virkelig action nå. Vanligvis kan jeg huske hvilke fisker som ble fanget av hvem, hvilken størrelse det var, men denne dagen ble det plutselig vanskelig å huske alle fiskene som kom opp. Det var dobbelthugg i hytt og pine, og på et punkt sto vi med trippelhugg i båten! Vi hadde ikke en eneste drift uten kontakt med fisk på lørdag. Selvom toppfiskene ikke var giganter, så var det en utrolig morro dag for Eirik og Morten. På en av driftene, så smeller det til hos Morten, så jeg bestemmer meg for å sveive opp og hjelpe. Jeg sveiver så fort jeg kan, og kun 20 meter under båten klapper det til ei kveite i full fart, og reiser avgårde tilbake til bunnen. Etter flere turer opp og ned, får jeg opp en pen fisk på 103 cm. Men det sier litt om farten og aggressiviteten på kveitene denne dagen. Det er noe av det villere fisket jeg har vært borti… Det var lange og slitne armer på oss alle, så vi avsluttet fisket etter 6 timer ca, men vi kunne nok ha landet enda flere kveiter om vi fortsatte. Det var kanskje ikke det aller største fiskene, men makan til action og fart på fiskene. Det var rett og slett en helt utrolig dag på havet!

Hvordan skulle da gårsdagen bli toppet? Det ville nok bli vanskelig, men det ble jammen meg en fantastisk dag på søndagen også. Om ikke bedre..? Vi drar ut fra havna rundt 07:30. Etter å ha kjørt kun et par minutter fra campen, så øyner jeg to svære finner i overflaten, og skjønner fort at Spekkhuggerne er her! Vi stopper opp, og blir holdt med selskap av en flokk på ca 8 Spekkhuggere rundt båten. Et helt enestående syn og en vanvittig kul opplevelse. Spesielt da de lekne unge Spekkhuggerne bestemte seg for å svømme i full fart og hoppe opp i lufta rett ved båten. Det var rett og slett en perfekt start på dagen!

Men vi skulle fiske også, og kanskje var disse majestetiske dyrene et godt tegn? For da vi kommer til fiskeplass virker det ikke som om kveitene har sakket ned farten noe særlig. Et par kontakter i første drift, førte til 2 kveiter rett over minstemål i andre drift. Det fortsetter med kontakter og fast fisk, men de store uteble dessverre i første omgang. Alle i båten hadde fått noen fisk hver, og vi pratet sammen og fant ut av at vi heller skulle legge de siste timene på å forsøke å få noe større. Vi kjørte til et område som har flere topper og flak nære djupt vann. Her bruker de store å kunne stå tidligere på året. Da vi ankommer fiskeplass nr 2 for dagen har vinden dratt på litt, men det er fortsatt fiskbart. Planen var å drifte ned en topp og ned i en håle på ca 60 meter. Driften starter på ca 30 meters dyp, og vi glir veldig fint skrått ned kanten. Da vi kommer ned på ca 45 meters dyp kommer noe opp på ekkoloddet, men det var et dårlig treff på loddingen. Men jeg titter bort på Eirik, og han ser dypt konsentrert ut. Så hører jeg knarren går, og Eirik strammer til bremsen. Stanga står nærmest i en L, og snella begynner å skrike. Nå var det større fisk på gang! Det var de gode hoderistingene som viste seg, og vi kunne se at det var snakk om en penere fisk. Den ville ikke rikke på seg, og sto og trykket mot bunn ganske lenge før Erik fikk vendt hodet på den. Fisken kom sakte oppover, men bestemte seg for å gå ned enda en gang før den pent og fint kom opp til båten. Jeg fikk satt kveitekroken og sikret en fantastisk kveite! Etter å ha sikret den fint ved båten, kunne vi måle den til 143 cm… Etter noen bilder satt vi fisken pent tilbake! Utrolig gøy når det klaffer så bra som dette, og første fisken etter større fisk for dagen viste seg å levere! Vi rigget om agnene våre og lot båten drive. Vi prater lattermildt til hverandre i båten, da jeg plutselig ser ei kveite som sirkulerer rundt båten. Jeg roper til Eirik at han skal lempe ut jiggen. Og kun en meter under båten tviler ikke kveita et eneste sekund på å inhalere jiggen. Eirik setter et bra mothugg, og gir over stanga til Morten. Fisken raser avgårde noen meter, før den kommer opp mot båten igjen. En veldig pen fisk rundt meteren som vi satt pent tilbake etter noen bilder. Det er så utrolig kult å se når disse fiskene jager, og faktisk tar!

Stemningen var kjempegod i båten, og vi satt kursen tilbake til toppen og tok en paralelldrift kun 50 meter ifra den tidligere driften. Da vi kommer ned kanten, på akkurat samme dyp, så begynner knarren å gå i stanga mi også! Her var det ikke noe tvil. Jeg satte sirkelkroken, og ga stanga videre til Morten. Dette var en ekstremt hissig fisk som ikke ville gi seg. Det var flere runder opp og ned. Etter å ha gitt en utrolig heftig kamp, så kommer fisken sakte opp mot båten, og vi kan lande ends en utrolig pen kveite på 122 cm! Kveita satt vi pent tilbake… Vi kunne jo ikke gi oss der. Det var jo ”on fire” her! Vi la nok en drift, kun noen meter lenger inn på toppen. Og på samme dyp, på samme kant, smeller til fort Morten! Og Eirik! Nå var det dobbelthugg igjen! Denne gangen var det ikke noen veldig storer fisker, men rett i underkant av meteren for Eirik, og en rett under minstemål for Morten. Dobbelthugg er utrolig gøy uansett, så dette rundet vel egentlig av dagen for oss på søndagen. Mange kveiter, og store kveiter er vel stikkordene.

De 3 første dagene denne uka har vært helt magiske! Mengdefisket har vært helt sinnsykt, og nå vet vi også at de større eksemplarene begynner å trekke innover også. Været de neste dagene ser upåklagelig bra ut, så kan vi bare håpe på at fisket er en brøkdel av hva det har vært! For det har virkelig vært helt sinnsykt til tider.. Morgendagen sikter vi oss på å fiske etter de større kveitene, og vi tar nok noen timer etter torsk på de ytterste toppene her også. Det blir noen vel så spennende dager i vente her på Å.

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer