Flundraexpressen i Nappstraumen!

Denna veckan som var så hade vi Lars och Oskar från Sverige som hade bokat in 2 dagar flundraguidning hos oss i Nappstraumen. Eftersom vår guide Johan Mikkelsen är på plats och hade guidat upp torsk på 40kg till Lars för några år sedan samt även lyckats guida upp en Blåfenad tonfisk utomlands så var det givet val att de även ville bli guidade utav honom under dessa 2 dagar i jakten på hälleflundran.

Det var ett trevligt möte med många gamla historier som togs upp under turen. Men idag var det fokus på hälleflundra och gärna en STOR! Siktet var inställt och de drog ut på västsidan Lofoten i jakten på dessa mytomspunna fiskar!

Johan börjar med att lägga första driften på en plats som han nyligen hittat från veckan innan och inte långt in i första driften så smäller det till i Oskars spö (Som innan sin resa aldrig hade fångat en hälleflundra). Det var stumt i mothugget följt av några kraftiga huvudskak som fick Oskars spö att från ena sekunden peka rakt upp mot himmelen till nästa ögonblick stånka djupt ner mot havet.. Det var ingen snack om att han krokat i en riktigt stor fisk som tjurade rejält där nere på botten. Sedan började den lugna men bestämda rusningen ifrån oss. Oskar står maktlös och tar i allt vad han kan för att ha försöka få kontroll på fisken. Efter ett tag med extrem press och lite guidning i fight-teknik så lyckas han lyfta huvudet på fisken och med små pump lyckas få upp flundran meter för meter.. Alla står på helspänn och Oskar skakar av både adrenalin och mjölksyra i musklerna. Johan gör sig klar med kveitekroken och när alla tänker att nu måste vi få syn på den så sker något oförklarligt, jiggen lossnar och två meter senare är den i ytan… DET ÄR INTE SANT! Oskar bryter ihop och lägger sig på durken, besegrad utav en fisk som vi aldrig fick sett men som ändå var så nära… Det är retligt men också en del av tjusningen med fisket, det är aldrig en självklarhet att åka ut och fånga en drömfisk, det krävs tålamod, många timmars nötande och att allt stämmer! Denna gången var vi på rätt plats, vid rätt tid med rätt bete och med rätt teknik.. Men ändå så lyckades drömfisken skaka sig loss i slutskedet. En fiskehistoria vi sent kommer glömma!

Allt detta skedde under första driften så vi fortsatte såklart att nöta vidare och betade av ett gäng intressanta platser, inte långt efter så lyckats Oskar landa en grym flundra på 114cm som bjöd upp på en riktigt härlig fight, som så klart blev hans nya PB och en fisk som kändes riktigt bra att landa. Lite plåster på såren efter den stora som slapp undan. Sedan krokar han i ännu en fisk och i nästa ögonblick så står även Lars med tunggung! Vi jublar DUBBELHUGG och de två börjar drilla varsin hälleflundra som snart visar sig vara samma fisk. Oskars fisk hade nämligen tagit hans bete för att i nästa sekund simma rakt in i Lars bete och på så sätt kunde bägge två drilla upp denna fisk som mättes till hela 120cm! En snyggt och oväntat teamwork som blev ett roligt inslag under dagen! Det blev ju även nytt PB för Oskar igen! Totalt landades 4 flundror denna dag och en STOR som tappades. En fantastisk dag som bjöd på härligt väder och nya fiskehistorier som vi sent kommer glömma!

Nästa flundraguidning så var vädret lite tuffare men målet var fortfarande inställt på flundra! Rätt snabbt krokar Johan i en fin fisk som Lars drillade! Den mättes till stabila 128cm och var en grym första fisk för dagen och ett härligt team work ännu en gång! Resten av dagen så fortsatte flundrorna att landas i båten dock var merparten av den mindre kalibern och de kunde summera hela 6 landade flundror denna dag innan dom bestämmer sig för att glida tillbaka till vår camp i Nappstraumen. Även om målet var STOR hälleflundra så fick dom iaf känna på en gigant som tyvärr gick vinnandes ur kampen. Men mängdfisket var ju kanon så de kunde ändå summera ihop två fantastiska dagar på havet.

Det är just sånna här fiskehistorier som får en att vilja komma tillbaka till Nordnorge och om vi känner Lars och Oskar rätt så är det inte sista gången som vi ser dom här uppe i Nordnorge igen!