Magiskt fiske i Risøysundet!

Då var en helt magisk vecka i Risøysundet till ända. Vilket fiske vi har haft! Magiskt väder, stora fiskar, och många nya personbästan för våra gäster.  

  För första gången i år här på Risøysundet har vi varit full camp, med fem fiskande båtar, och resultatet talar för sig själv.

  På torsdagsmorgonen anlände våra första gäster med bil, för att hinna med att dra ut en sväng redan första dagen och nöta lite. Det visade sig vara ett bra beslut då de landade en fin flundra runt metern, samt en lite större fisk som tyvärr gick förlorad. Detta bara på några timmars fiske, några få distans från campen. Under kvällen hämtade jag upp resterande gäster, samt min kära far, och efter infomöte så var alla gäster redo och taggade till tusen för den kommande veckan!

  Under både fredagen och lördagen tryckte vinden på rätt hårt, vilket gjorde att vi var något begränsade till valet av fiskeplatser. Detta tycktes dock inte spela någon större roll, då Otto i båt fem tidigt på fredag förmiddag krokar i en riktigt bra fisk. Fighten och landningen går fenomenalt och de kan landa en grymt fin hälle på 140 cm, vilket också blev ett nytt stabilt pb för Otto! Grym start på veckan! Det landades ytterligare några flundror upp till 106 cm bland båtarna under fredagen och lördagen, och jag själv lyckades även snaska upp min första spinfiskade flundra vilket var grymt kul!

  Under lördagskvällen började vinden lägga sig och samtliga båtar valde att gå ut mot Anda fyr för ett kvällspassj. Det visade sig vara ett bra beslut då de hittade fina mängder torsk samt att de fick uppleva några grymma race på storsej runt om de olika topparna! Jag och farsan valde denna kväll att stanna kvar på campen för att istället dra iväg tidigt på söndagsmorgonen som såg riktigt lovande ut. 05:00 kastade vi loss och styrde kosan bort mot Andfjorden för jakten på storflundran. Efter lite båtkörning, samt plockat lite betesfisk, så var vi på plats och kunde lägga upp första driften. Vi hamnade lite snett och la om en ny drift ganska så omgående. Det dröjer inte länge på andra driften innan farsans flötemete agnat med sej dyker, och sekunden efter följer en rejäl rusning. Upp i strike och fisken är krokad! Vi märker fort att det är en riktigt bra fisk och efter ca tio minuter har vi den bara tre meter under båtkanten och vi kan enas om att den är riktigt fin!! Där tvärvänder fisken ända ner till 50 meter och därefter följer närmare 20 minuter av hårt fightande och ytterligare tre bottenrusningar. Till slut får vi upp fisken hela vägen till båten och jag kan säkra en fantastiskt fin hälleflundra! Fisken mäter vi till hela 174 cm och ett nytt årsbästa på campen! Efter lite snabba bilder fick skönheten friheten åter. En dryg timme senare anländer Viktor & co från båt 2 efter rapporten om vår storflundra. De landar omgående en mindre flundra runt 70 cm, men därefter dog det av ett par timmar. Jag och farsan lyckades peta upp ytterligare en flundra lite senare på 102 cm, innan vi slutligen kände oss nöjda och styrde hemåt. På campen möts vi av våra resterande gäster som alla bar ett stor smil på läpparna. De hade legat i områdena runt anda fyr under dagen och upplevt ett fantastiskt fiske. Grymma sejrace med flertalet sejar mellan 12-15 kg, massvis med fina torskar upp mot 15 kg samt ett gäng fina flundror mellan 80-100 cm!

  På måndagen styrde tre av båtarna ut mot Anda fyr igen för att försöka sig på en repris av gårdagen, och det visade sig bli en ännu bättre tur än dagen innan! Victor från båt två krokade under förmiddagen på en riktigt fin flundra, som bjöd på en grym fight! Efter en säker landning av grabbarna kan de mäta in en riktigt fin pjäs på hela 144 cm och ett nytt pb för Victor!! Dagen fortsatte i bravur, med galna sejrace med toppar upp mot 15 kg samt ett helt magiskt fiske efter stortorsk! Victor & co valde att söka av några nya grundtoppar och på branten av den ena toppen stod det helt packat med torsk mellan 80-110 meter. Stortorsk efter stortorsk landades och ganska snart anslöt även de två andra båtarna. Bland annat berättade Victor om att alla fyra i båten vid ett tillfälle hade fyrhugg på torsk, där samtliga var över 15 kg, helt galet!! Efter 2-3 timmars sjukt torskfiske kände sig grabbarna grymt nöjda och trötta efter alla spöböj och de styrde skutan hemåt. Totalt kunde de summera ihop hela 15 torskar mellan 15-20 kg med en topp på 19,8 kg, samt en hel drös mellan 10-15 kg!!

  Jag och farsan, samt Otto & co i båt fem var denna dag i Andfjorden igen och nötte storflundra. Vi lyckades i vår båt landa tre fina flundror mellan 98-108 cm men ingen riktigt stor. Otto och grabbarna landade också en fin flundra på 100 cm samt en hel del torsk ute på några toppar!

  På tisdagen tog samtliga båtar en rejäl sovmorgon, och några av båtarna drog inte ut förrän tretiden på eftermiddagen. Jag och farsan drog iväg något “tidigare” vid kl 12 för att återigen gå till Andfjorden för att testa några nya platser på flundra för i år. Redan i andra driften på ett 60 meters flak, är det något stort som snaskar i sig farsans betesfisk och därefter kommer en rusning utan dess like. Jag vevar upp så fort jag kan och börjar köra efter fisken och vi får så småningom en bra vinkel för att börja pumpa. Efter en dryg kvart med riktigt tungt fightande, bryter fisken ytan och vi kan landa andra monstret för veckan! Vi mäter fisken till grymma 176 cm och vi höjer årsbästat igen med 2 cm! Efter mätning och några bilder bestämde vi oss för att releasa fisken inne vid en sandstrand 100 meter därifrån, en dröm som farsan alltid haft med en stor flundra. Efter lite kvicka bilder med farsan i vattnet med fisken fick hon friheten åter. Fantastiskt häftigt att se en så stor fisk simma tillbaka över meterdjup sandbotten!! Mindre bra var att farsan hade glömt stänga igen ursuit overallen, så helt dyngsur som han var fick vi snart vända hemåt… På väg tillbaka möttes vi av Svicke och grabbarna i två båtar som också skulle nöta flundra, vilket också gick bra och de lyckades landa ett antal flundror runt 100 cm! De resterande två båtarna låg denna dag ute vid Anda fyr och hade även denna dag mycket fint fiske där ute med fina torskar och sejar upp mot 14-15 kg, samt tre flundror i Victors båt mellan 70-100 cm!

  Sista dagen så gick tre av båtarna upp mot anda fyr och den fjärde gick mot andfjorden, och jag själv och farsan stannade i land. På ett ut av flaken ovanför anda fyr hade Svickes båt ett grymt flundra fiske med fyra flundror upp med en topp för Svicke på fina 122 cm! I Pa:s båt tog de också en riktigt fin flundra på 117 cm och överlag under dagen var det också mycket storsej mellan 10-15 kg runt om på topparna. Victors båt lyckades landa en lite mindre flundra borta i andfjorden på 70 cm, och hade ytterligare några kontakter.

  Framåt tre tiden började vinden trycka på igen efter några helt magiska dagar med lite vind, och samtliga båtar kom in för städning och upptankning av båtarna!

  Kvällen avslutades traditionsenligt med festligheter och PB-bad för gästerna som avslutning!

Vi tackar för en fantastisk vecka och hoppas på återseende nästa år!!

Tight lines! / Oscar

Risøysundet

176 cm muskelpaket och ett nytt årsbästa på Risøysundet!
176 cm muskelpaket och ett nytt årsbästa på Risøysundet!
Marcus med en grym torsk!
Marcus med en grym torsk!
144 cm och nytt pb för Viktor!
Grym hälle på 144 cm och nytt pb för Viktor!
Flundrabad med 176 cm flundran på en paradisstrand! (OBS: fördelaktigt att stänga igen sin torrdräkt innan man hoppar i)
Flundrabad med 176 cm flundran på en paradisstrand! (OBS: fördelaktigt att stänga igen sin torrdräkt innan man hoppar i)
122 cm hell för Svicke!
122 cm hell för Svicke!
En av flera flundror som Per lurade upp denna vecka!
En av flera flundror som Per lurade upp denna vecka!
Stortorsk!
En av många stora torskar som fångades under veckan!