Magiskt fiske på Vesterålen! Megatorsk fångad!

Den nya veckan på Vesterålen inleddes med en aningen blåsig start med friska vindar från söder och vi nådde först de tilltänkta platserna strax efter lunchtid under den första dagen. Fisket började trögt med strötorskar här och var men i takt med att tidvattnet steg så började fiskarna samla ihop sig allt mer och kring stora stim av småsej i frivattnet. Vi kom tillslut i kontakt med torskarna som gärna bet över våra agnade sejar och pilkar.. Med stora vågor och mycket vind var det en svår start för våra gäster som nästan aldrig blött krokarna i havet men övning ger färdighet och efter ett tag infann sig känslan bland gästerna och torskarna började syna insidan av båten. Första dagens största torsk tyngde ner vågen till strax under 17 kg och under samma fiskepass fick vi även en bonuslånga som även vägde 17 kg på relativt grunt vatten (35-40 meter)! Utöver detta kom det även sejar upp till 7-8 kg, gott om torsk runt 8-12 kg samt en bleka på 5,5 kg.

Väl inne i hamn visade väderprognosen mycket lovande prognoser för morgondagen (lördagen) så siktet ställdes in på långtur. Samtliga båtlag förberedde allt från utrustning, extratackel, riggade jiggar, fixade lunchpaket och ställde klockan tidigt för morgonen efter. När klockan ringde på en tidpunkt de flesta människor avskyr att stiga upp, fylldes campen med liv och inte konstigt när havet låg som en spegel.. En go stämning spred sig i hamnen, folk diskuterade drömfångster och spelade upp scenarion när vi fixade det sista och satte kurs mot långturen med 6 båtar.. Väl på plats fann vi snabbt stora stim av småsej som var flitigt uppvaktade av flertalet predatorer.. Ganska snabbt landades första torsken och med respektabla 17 kg var det verkligen en kanonstart. När denna fisken rapporterades in över radion blev det raska bud bland gästerna och inte långt där efter hugger det en enorm torsk i Marcus båt. Efter lite strul med intrasslade linor och tackel kan dem borda en gigantisk torsk på hela 28,5 kg! Nu kunde det knappast bli bättre men huggen fortsatte dugga tätt och fångstrapporterna haglade in på radion likt ett sportarrangemang som beskrivs av en ivrig kommentator. Glädjerop hörde över radion när personbästa efter personbästa blev slaget..

Med ganska exakt några minuters mellanrum rapporteras det in från både Tobias och Marcus båt att dem drillar flundra och lyckligtvis gick bägge fighterna väl och en 123 cm och en 101 cm lång hälleflundra kunde landas och fisket hade bara börjat!
Nya drifter, över nya grundtoppar lades och nya spöböj och tunggung syntes mot horisonten bland båtarna och nya glädjerop hördes när den ena granna torsken efter den andra landades där ett par fiskar vägde runt 20-21 kg.

Men lika fort som fisket drog igång svalnade det plötsligt av, precis som fisket kan göra här uppe. Huggen uteblev och de som kom var desto försiktigare.. Torsken är verkligen en fisk med huggperioder, något som märktes tydligt då det utbröt en radiotystnad ute på det spegelblanka havet. Vi tog en paus och njöt av solen och det fina vädret när en vikval dök upp från ingenstans och skrämde livet ur oss med sitt utblås strax bredvid båten så vi nästan satte både kaffet och mackan i halsen. Dock dröjde det inte länge innan en annan attraktiv sportfisk här på Vesterålen gjorde entré och plötsligt verkade området krylla utav långa, stora långor… På jiggarna, pilkarna eller våra tacklade sejar högg långorna med full kraft och bjöd på spektakulära fighter för våra gäster som verkligen fick slita för att vinna striden. Flertalet långor över 20 kg blev landade och efter några drifter med god aktivitet för samtliga båtar och som mest ett 5-hugg (på alla 5 spön i Eriks båt där 4 långor mellan 10-20 kg landades) gjorde vi ett gemensamt beslut att lämna långorna för denna gången och sökte oss till ett nytt område där vi mötte av småsejar som kokade i ytan likt en kittel..

På ekolodet syntes tydligt grova ”bågar” under dessa stim och visst var där jagande stortorsk! Alla båtar anslöt till stimmet och flertalet torskar på 15-19 kg landades och plötsligt var torskarna verkligen på bettet igen. Huggen duggade tätt på nytt och nu var dem verkligen inriktade på mete med sej vilket var tveklöst den bästa metoden. När klockan började närma sig kväll styrde vi skutan mot hamn där fiskeberättelserna var i full gång på rensplatsen medans man tog vara på dagens fångst. Ännu en fantastisk fiskedag var därmed till ändå här i Vesterålen och frågan är om det finns något område i Norge som slår detta när det gäller stortorsk och långa.. Jag har då aldrig upplevt liknande och längtar redan tills nästa tur!

/ Erik Axner
(Johan Mikkelsen, Marcus Eriksson, Tobias Moberg)