Hälleflundror och stores på Vesterålen!

Denna vecka på Vesterålen gästas vi av tre sköna gäng från Sverige, samt av min kära far, Magnus, som tidigare också jobbat lite som guide för oss här på NSA. Målet för oss var som alltid annars, att köra så mycket som möjligt efter flundra.

  På fredag förmiddag begav vi oss ut från campen för att söka fisken, under ganska tuffa väderförhållanden. När vi kom ut i fjorden beslutade vi trots allt att försöka ta oss ut mot västsidan för att kunna lägga drifter efter flundra. Väl ute på öppet hav kände vi att det var lite för stökigt för att kunna fiska vettigt, så vi bestämde oss istället för att lägga några drifter mer skyddat bakom en ö. Redan under andra driften, smäller det till bra på farsans jigg på 80 meter och det är flundra på gång! Dessvärre klev denna madam av inom loppet av en minut, men det var gissningsvis en fisk av bättre storlek. Vi trummade på någon drift till utan resultat, innan vi började märka att vinden började lägga sig mer och mer. Snabbt taktiksnack, och vi begav oss ut mot Littöya till. Nu var förutsättningarna bättre och vi började drifta efter flundra. Det dröjer inte länge innan jag har någonting som nafsar på min döda makrill, och bara någon sekund senare, sprutar det ut lina! Jag lyckas kroka fisken och det blir en bra fight med många tokrusningar. Till sist spräcker fisken ytan och vi kan landa en riktigt grann flundra på fina 138 cm. Vi lägger om en ny drift och denna gång smäller det på farsans flötmete. Fisken bjuder på dans och vi kan efter lite fight landa en mycket fin flundra på 115 cm! Efter detta kände vi oss ganska nöjda, i samband med att vinden började trycka på igen och vi styrde kosan hemåt. Väl i hamn fick vi också höra om ett fint fiske från de andra båtarna. Rune Karlsson och Erik Waxin berättade om ett fint fiske med både  torsk och sej samt om en mycket fin flundra på 108 cm! För övrigt första gången de är här med oss och fiskar i Norge. Stort grattis till första hälleflundran!

  Igår visade prognosen ännu tuffare väder men vi styrde ändå kosan västerut för att känna av läget. Väl ute märker vi återigen att det är allt för grov sjö, och vi valde att lägga oss innanför ögruppen igen och fiska. Under några timmar ligger vi i rusk och skur och nöter, utan resultat. Därefter väljer vi återigen att pröva på gårdagens taktik och vi körde försiktigt ut mot öppet hav. Stora vågor gjorde det svårfiskat, men fisken var i stöten! Vi missade tyvärr ett par kontakter på hälleflundra under dagen, med endast huvudet kvar på makrillen som resultat. Däremot fick vi ett gäng fina torskar över 10 kg med en riktigt fin torsk på 15 kg i topp! Vi hade också ett riktigt roligt fiske efter storsej som jagade i mellanvattnet. Grymt roligt fiske där vi tog dem både på speedjigging och på kast med mindre jiggar. Det smällde gång på gång och de allra flesta låg någonstans mellan 9 och 12 kg! De andra båtarna testade lite mer väderskyddat vilket resulterade i mycket fina mattorskar och Erik Waxin berättade också om några missade kontakter på hälleflundra.

   Idag är vi inblåsta och håller tummarna för att vindarna lägger sig inför kommande dagar. Förhoppningsvis har vi en långtur i sikte!

 

Tight lines! / Oscar Lundahl & Marcus Eriksson