Flundror och nyfikna valar i Vesterålen!

Dagarna efter stormen har varit tuffa för gästerna här i Vesterålen. Fiskeplatserna som brukar leverera har inte direkt gjort det så vi har sök oss till nya platser längre norr ut och österut och lyckats bättre.

I söndags styrde tre båtar österut och de andra tre båtarna norrut i jakt på torsk och hälleflundra. Båtarna som styrde österut började fiska av en fin brant. På branten stod det betesfisk överallt och visste att torskarna inte var långt ifrån. Det dröjde inte länge innan det högg och det blev ett torskrace med fina torskar uppemot 10kg men när Sven i båt två fick napp tog det tvärstopp! Första tanken var att det var hälleflundra på kroken men den drog inte ut någon lina utan var mer tung och ryckte bestämt i andra änden av linan. När han väl började få in den så insåg de att det måste vara en stor torsk och så rätt de hade. En fin torsk på 18kg bröt ytan och de fick in den smidigt i båten. De var väldigt chockade och fundersamma eftersom de inte trodde att man kunde hitta så stortorsk så långt in i fjorden. Men där betesfisken finns, finns även de stora torskarna.

De andra båtarna norr över hade det också gått bra för. Det hade haft ett fint torskfiske och hade också hittat stor sej på ett par nya grynnor längre norr ut.

 

På söndagskvällen efter att alla båtar var i hamn började vi planera in en långtur och redan dagen därpå såg bra ut med både väder och vind. När klockan slog 23.00 satte vi full fart västerut mot långturen. När vi kom till de sista skären längst ut såg vi något som bröt vattenytan. Det var ett gäng på minst 15 valar som var nyfikna på vad som hände på ovansidan vattenytan. De var väldigt sociala den här gången och började simma under båten och lekte med varandra bara några meter ifrån båten! När vi hade fått fina bilder och fisket sugen började ta över hand kände vi oss nöjda med uppvisningen och började köra sakta utåt men de ville inte släppa oss än utan hängde på ett bra tag ut till havs innan vi blev allt för tråkiga och valde att gå tillbaka in mot land.

Väl på plats efter en lång resa behövde vi inte direkt söka upp någon betesfisk eftersom det var små sej på varenda topp vi kom till. Vi släppte ner och började fiska. Marcus i båt 1 märkte ganska snabbt att vattnet rörde sig mycket fortare än vanligt och det var svårt att få bottenkontakt, vilket är en viktig faktor om torskarna är svårflörtade. Sjön därute var väldigt stökig med gammal sjö från olika håll och vinden från ett annat vilket gjorde det ännu svårare.

Båt 4 hittade en fin grynna på 44cm och la upp sig för en drift. De fick en väldigt fin drift över grynnan och det dröjde inte länge innan de fick resultat. Spöet böjde sig rejält och rullen började skrika, det var flundra på kroken. Upp kommer en fin matflundra som får följa med hem. De la om driften och då var det dags igen! Men den här gången var det Kenneths tur att känna på krafterna från en hälleflundra. Flundran drog ner till botten och Kenneth kände att det var en av de bättre storlekarna. Efter ett par rusningar till botten kunde han få in den till båten och säkra den! Flundran mätte till 135cm och de var snabba på att fota innan de var dags att göra om driften igen! Och det slutade inte där utan skulle bli en tredje gång! Igen tog det tvärstopp i spöet och denna gång var det Lars som fick hålla hårt om spöet. Alla i båten var väldigt förvånade över att det var en tredje flundra på väg upp till båten! Väl uppe vid båten såg de att det var en fin matflundra så även den fick följa med hemåt. Tre drifter och tre flundror, Mycket bra jobbat båt 4!

Sammanfattning av dagen var torskfisket väldigt segt med endast ett par fiskar upp till 15kg och den största på 18kg men trots detta åker vi tillbaka med ett par schyssta torskar och även ett par flundror i bagaget!

// Marcus Eriksson