Bra torskfiske i Havøysund

I Havoysund fortsätter vinden blåsa, men när gästerna hade kommit på torsdag och kom ut samma kväll så blev det en lång natt för de flesta. När vi åkte ut på kvällen var havet lugnt så vi fick perfekta möjligheten att ger oss ut på torskfiske Och vilket fiske det var. Det kom upp rejäla mängder med torsk varav några stycken över 10kg. Fredagen var en annan historia. På grund av vädret var vi tvungen att hålla oss närmare campen där vi fiskade efter hälleflundra. Och våra engelska gäster lyckades få upp en fin hälleflundra på 142cm och en mindre runt 60cm. Både Fredag och lördag var två dagar med tuffa väderförhållanden och begränsad område som vi kunde fiska. Men vi lyckades komma ut och fiska på båda dagarna och nästan direkt när jag är ute på första fiskeplatsen under lördagen hör jag att våra engelska gäster drillar en stor flundra. Tyvärr så gick det inte att få den hela vägen upp till båtkanten, men nu var det klart tänkte vi, det var ett bra val att åka ut även om det blåser, flundra finns på plats, men det var tufft och vädret blev sämre. Försökte allt, men stor flundra sken med sin frånvaro, det kom dock upp ett par flundror mellan 60 och 80cm, men tyvärr inte någon stor fisk denna dagen. För den skulle vänta med att visa sig till söndag.

Men först var det dags för kungskrabbabuffé på lördagkväll. Och eftersom alla båtar var inne tidigt, hade vi tid att kolla lite fotbollsmatcher och spela pool och darts och efter kungskrabba fortsatt en riktigt trevlig kväll på samma sätt med fotboll, pool och darts i hotellet.

På söndagen  blev vädret riktigt fint. Så vi hade bestämt oss för en lång dag ute på havet. Några grupper valde att åka ut en morgonpass och kväll/nattpass. När man kom ut visade det sig att torskfisket var något speciellt igen. Stora mängder torsk med den största runt 16 kg och flera stycken över 10kg. Om man hittade stimmen var det med en bra snittvikt roligt fiske.

Dom grupper som kom ut på kvällen, hade en spegel framför sig när de åkte ut, och detta resulterade i sjukt bra torskfiske igen, men med ett lager med sej mellan båten och torskarna var det svårt att fiska lika effektiv. Och man fick åka runt för att undvika sejstimmen om man inte vill fiska sej. När man då hittar ett stim och får bra med torsk, några fina havskatter och även två mindre flundror kan man prata om en väldigt lyckad natt.

Det var även ett gäng som var ut och satsade på hälleflundra nu när vädret tillåt oss att fiska på andra ställen också. Det var seg fiskad, men fortsätter man nöta, blir man belönad, och i detta fall var belöningen en riktigt fin flundra på 137cm.

Nu är det dags att vila efter nattens fiske och ladda upp inför en natt som vi satsar på att fiske efter båda torsk och flundra.

Tight Lines// Ivan Swarts, Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer